Μια αντιδραστική “πρωτοβουλία” της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

του Δημήτρη Γεωργίου*

Ποιό θεωρητικά θα ήταν το περίγραμμα της Δημόσιας, Δωρεάν, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Σε περίπτωση μιας ενόχλησης που δεν εμπνέει κατ ‘αρχήν ανησυχία π.χ. ένας επιπόλαιος τραυματισμός, θα απευθυνόσουν σε μια πρωτοβάθμια δομή Υγείας σε κοντινό τόπο ως προς την κατοικία σου όπου ένας ή μία γιατρός θα σε εξέταζαν και θα σε έστελναν στο σπίτι σου συνταγογραφόντας πιθανώς ένα παυσίπονο ή και μια αλοιφή, αφού προηγουμένως υποβαλλόσουν και σε μια ακτινογραφία της πάσχουσας περιοχής. Μετά θα επέστρεφες σπίτι σου…

Αυτό είναι το περίγραμμα μιας μορφής δημόσιας,δωρεάν και ποιοτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Κάτι που φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, αν και είναι εξαιρετικά απλό να υλοποιηθεί από πλευράς γιατρών, επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί ,τι λείπει;

Η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υγεία του λαού.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση αυτή και στη θέση μιας σοβαρής ΠΦΥ νομοθετεί και εφαρμόζει μια καρικατούρα “προσωπικού γιατρού” που ουσιαστικά ανοίγει μια νέα πόρτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει τα κερδη του σε βάρος ενός λαού, σε μια χρεοκοπημένη χώρα και με τρία μνημόνια στην πλάτη του .

Ταυτόχρονα με ένα πληθωρισμό που είχε να ζήσει αυτός ο λαός εδώ και 40 χρόνια.

Πλέον αυτού και για να μην ξεφεύγουμε από  το πνεύμα της περιόδου, προσπαθεί, να μας τρομοκρατήσει εκτός από την κρατική καταστολή των ΜΑΤ, συνοδεύει το νόμο με ποινές και “πέναλτι” για όσους δεν υποταχτουν στην κρατική του τρομοκρατία.

‘Οσοι δηλαδή ασθενείς δεν εγγραφούν στον “Προσωπικό γιατρό” προβλέπεται να πληρώνουν 20% επιπλέον υψηλότερη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων που σήμερα κυμαίνονται ηδη απο 0% έως και 25%!

‘Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η διαδικασία δεν θα μπορούσε παρά να περιλάβει και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο της πανδημίας :τις ποινές και την ατομική ευθυνη.

Τι σημαίνει όμως “Προσωπικός γιατρός”;

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι ειδικότητες της παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής και απαιτείται ένας αριθμός γιατρών αυτών των ειδικοτήτων που προσεγγίζει τους 5.500-6.000.

Πόσοι γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα να ενταχθούν στο θεσμό του “Προσωπικού γιατρού” που αποτελεί καρικατούρα του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που ίσχυε έως και τον Μάρτιο του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου υπέγραφε την θανατική ποινή του;

Μέχρι τότε όσοι είχαν ανάγκη “οικογενειακού γιατρού”, παρά το γεγονός, ότι και τότε ο αριθμός τους δεν ήταν ο απαιτούμενος, υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστούν και εάν υπήρχε ανάγκη και άλλης ειδικότητας να παραπεμφθούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ , σήμερα “βαφτισμένο” Κ.Υ.

Συγκεκριμένα για να γίνει κατανοητό το σημερινό, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κ.Υ Ιλιου μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 είχε τουλάχιστον 50 γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Σήμερα εν έτει 2022 υπηρετούν λιγότεροι απο 15 εκ των οποίων ο καρδιολόγος και ο ακτινολόγος συνταξιοδοτούνται στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Επί πλέον 4 γιατροί, χειρουργός, άλλος καρδιολόγος και δυο ορθοπεδικοί πρόκειται να απολυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα επειδή εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και έχουν προτιμήσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Επίσης η θητεία του επίκουρου μικροβιολόγου που υπηρετεί αυτή τη στιγμή λήγει στις 31-12-2022.

Αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος του 2022 θα υπηρετούν στο εν λόγω Κ.Υ Ιλίου 6-7 γιατροί!

Εκτός αυτών δεν υπάρχει νευρολόγος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος κ.α

Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε ΟΛΑ τα Κ.Υ της χώρας !

Αντιλαμβάνεται, ο καθένας γιατί έχει χρεοκοπήσει ο θεσμός του “Προσωπικού γιατρού” πρίν καν εφαρμοστεί.

Μέχρι σήμερα  λοιπόν έχουν ενταχθεί στον θεσμό του “Προσωπικού γιατρού” ΜΟΝΟ 1.000  απο τους 5.500 που υποτίθεται ότι χρειάζεται το σύστημα για να λειτουργήσει..

Επειδή όμως οι ασφαλισμένοι ψάχνουν “Προσωπικό γιατρό” και γιατρό δεν βρίσκουν η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει-προσπαθώντας να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους-  ενέταξε και γιατρούς (Παθολόγους, Γεν. γιατρούς) που υπηρετούν   χρόνια στα  Κ.Υ.. Δεν είναι νέοι γιατροί που απαιτούνται να λειτουργήσει  το σύστημα. ‘Ετσι διαλύουν εντελώς  την  ήδη διαλυμένη από το 2014  ΠΦΥ.

Μόλις προχθές (2-9-2022) εστάλη από το Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας  Αττικής  (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) έγγραφο όπου στην πρώτη του παράγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα:

“Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά οτι δεν έπρεπε να επιστρατευθεί και να ενταχθεί το σύνολο των παθολόγων και Γενικών Ιατρών των Κέντρων Υγείας .’Επρεπε να εξαιρεθεί ένας ελάχιστος αριθμός ιατρών των παραπάνω ειδικοτήτων ,απαραίτητος για την λειτουργία των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ). Τα προβλήματα  και οι σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν θα αναδειχθούν πολύ γρήγορα”.

Εμείς  βέβαια  υποστηρίζουμε  ενάντια στην γραφειοκρατία  του σωματείου ότι δεν πρέπει ούτε ένας γιατρός   να ενταχθεί  στο θεσμό (τρομάρα του) του “Προσωπικού γιατρού”.

Αλλά είναι γεγονός ότι η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην ΠΦΥ, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, επιβαρύνεται απο τα χιλιάδες  περιστατικά ημερησίως που ελλείψει ΠΦΥ οδηγούνται στα εξωτερικά  ιατρεία  ή ακόμη και στα επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων .

Η θεσμοθέτηση του “Προσωπικου γιατρου” δεν επιδιώκει στην λύση  του προβλήματος αλλά να το κρύψει “κάτω από το χαλί”.

Ο “Προσωπικος γιατρός” καλείται να παρακολουθεί και να καθοδηγεί πέραν των δικών του περιστατικών και 2.000 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με αμοιβή από 20 έως  45 ευρώ ετησίως (ΝΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ)! για κάθε ασθενή.

‘Αν ο ασθενής καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον υποαμειβόμενο-πολυάσχολο “Προσωπικό γιατρό”, ο τελευταίος θα τον καθοδηγήσει -πιθανόν τηλεφωνικά-σε γιατρό άλλης ειδικότητας που δεν υπάρχει πλέον στα Κ.Υ, πιθανότατα  σε ιδιώτη, όπου καλείται να βάλει το χέρι του σε μι τσέπη που είναι ήδη άδεια.

Κυκλοφορεί ευρέως ότι, επειδή δεν βρίσκει (γιατί δεν πληρώνουν) γιατρούς, παθολόγους, Γεν. γιατρούς, η χρεοκοπημένη κυβέρνηση πρόκειται να εντάξει  και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στον θεσμό, κυρίως καρδιολόγους που είναι ελάχιστοι  στα  Κέντρα Υγείας (Κ.Υ).

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων διαλύει τα απομεινάρια  της Δημόσιας  Υγείας..

Καλούμεθα  χωρίς αναβολή να οργανωθούμε και  να ανατρέψουμε αυτούς και την “κανονικότητά” τους.

*Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι καρδιολόγος