Προτιμούν να “καταστρέφουν” τα κεφάλαιά τους παρά να δανείζουν

Προτιμούν να “καταστρέφουν”

τα κεφάλαιά τους

παρά να δανείζουν

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδεικνύουν ότι παρά τους ποταμούς κεφαλαίων που έριξε στο ευρωσύστημα στις 21 Δεκεμβρίου απέτυχε να στάξει έστω και μια… σταγόνα εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού και τραπεζικού χρέους.

Μετά από μισό περίπου τρισεκατομμύριο ευρώ που διέθεσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτές συνεχίζουν να φοβούνται την χρεοκοπία και να μη δανείζουν η μία την άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση διαθέτουν κάποια από τα κεφάλαια αυτά για να αγοράσουν φθηνά γερμανικό χρέος !

Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες το μισό τρισ. που πήραν από την ΕΚΤ το επέστρεψαν με την μορφή καταθέσεων και μάλιστα με μικρότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο το δανείστηκαν.

Οι καταθέσεις στο overnight την περασμένη Δευτέρα είχαν φθάσει στο ποσό ρεκόρ των 453 δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν όσα τους είχε δώσει σε δάνεια η EKT στις 21 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή:

ολοένα και περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης και κυρίως η ιταλική (πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας) αγωνίζονται πληρώνοντας ακριβά για να προσελκύσουν αγοραστές στα ομόλογά τους.

Oλοένα και περισσότερες τράπεζες προχωρούν σε δημοπρασίες εγγυημένων ομολόγων τους σε τιμές πολύ χαμηλότερες του αρτίου ή πουλάνε μετοχές με πρωτοφανείς εκπτώσεις πάνω στις τρέχουσες τιμές για να προσελκύσουν αγοραστές.

Το πόσο έχει προχωρήσει η ανεμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό κρατικό και τραπεζικό χρέος με την είσοδο του 2012 είναι πρωτοφανές και καταγράφεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο στο γεγονός ότι οι τράπεζες που δανείζονται από την ΕΚΤ προτιμούν να “καταστρέφουν” μέρος των κεφαλαίων τους παρά να το δανείζουν σε κράτη και επιχειρήσεις ή άλλες τράπεζες!

Έτσι οι τράπεζες που δανείσθηκαν τα 489 δισ. ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου με επιτόκιο 1% τώρα τα καταθέτουν στην ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25%. Με άλλα λόγια προτιμούν να έχουν ζημία στα (δανεικά) κεφάλαιά τους πληρώνοντας επιτόκιο 0,75% κρατώντας τα στην ΕΚΤ παρά να τα δανείσουν σε κρατικά ή τραπεζικά ομόλογα με επιτοκιακό κέρδος της τάξης των 3 έως και 6 μονάδων.

Το γεγονός αυτό έχει παγώσει την διατραπεζική αγορά, δηλαδή την αγορά στην οποία η μια τράπεζα δανείζει βραχυπρόθεσμα τα πλεονάσματά της σε όσες τα χρειάζονται για να καλύψουν τα δικά τους ελλείμματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι τράπεζες που προσφεύγουν σε ένα έκτακτο βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ προκειμένου να καλύψουν ελλείμματα στους ισολογισμούς τους.

Η εικόνα που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν απέχει στο τέλος του 2011 και στις αρχές του 2012 από τις μαύρες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers είχε παγώσει την διεθνή διατραπεζική αγορά και κανείς δεν δάνειζε κανέναν.

Οι κινήσεις που έχει προγραμματίσει η ΕΚΤ αυτό το “πάγωμα” επιχειρούν ανεπιτυχώς να αναστρέψουν. Έχουν “ξοδέψει” μέχρι τώρα συνολικά σε τριετή δάνεια περί το μισό τρισ. ευρώ αλλά το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

Στην ΕΚΤ άλλωστε δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι το 2012 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 στην παροχή δανείων.

Θα είναι όπως το λένε “έτος απομόχλευσης” για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δηλαδή χρονιά όπου οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μειώσουν (αναγκαστικά) τα υπόλοιπα των δανείων…

Αυτό με την σειρά του σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας καθώς “απομόχλευση” σημαίνει μείωση δαπανών που στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο ισοδυναμεί με περιορισμό μισθών και αριθμού εργαζόμενων…

Γ. Aγγ.