Τιμώντας τις μνήμες, διεκδικώντας το μέλλον
Φωτορεπορτάζ Θόδωρου Κουτσουμπού
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα και πολλές χιλιάδες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εκατομμύρια στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, γιόρτασαν με γενικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις την εργατική Πρωτομαγιά.
Εκατόν είκοσι επτά χρόνια από το Σικάγο, τη ματωμένη διεκδίκηση της 8ωρης εργάσιμης ημέρας το 1886, η εργατική τάξη στρέφει τη μνήμη στο παρελθόν, θυμάται και τιμά τους νεκρούς της, τους νεκρούς της πλατείας Haymarket του Σικάγο και τους άδικα καταδικασμένους και απαγχονισμένους αναρχικούς αγωνιστές – θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως και τους 200 νεκρούς της ματωμένης Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή, θύματα της ναζιστικής-ιμπεριαλιστικής απανθρωπίας. Ταυτόχρονα, οι εργάτες στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Τουρκία και σ’ όλο τον κόσμο δίνουν τη μάχη για παλιά και καινούργια προβλήματα που γεννά η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την ανεργία και τον πόλεμο που τείνει να γενικευτεί σε παγκόσμιο, όπως δείχνει η ιμπεριαλιστική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Κομμούνα, Σικάγο, Οκτώβρης, Ισπανία, η επανάσταση δεν είναι ουτοπία», έλεγε ένα απ’ τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές του ΕΕΚ και άλλων συλλογικοτήτων σηματοδοτώντας την κατεύθυνση. Επανάσταση για τη συντριβή του καπιταλιστικού κράτους, το τσάκισμα των φασιστών, για την εργατική εξουσία και τη σοσιαλιστική σχεδιοποίηση της οικονομίας για να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας.
Στην Ελλάδα από τη γενική απεργία της Πρωτομαγιάς “νέκρωσαν” τα πάντα. Από το λιμάνι του Πειραιά και τα λιμάνια όλης της χώρας δεν απέπλευσαν πλοία. Το πολύπαθο τρένο επίσης δεν κινήθηκε. Το μετρό, τραμ, προαστιακός παρέλυσαν την Αθήνα. Μόνο τα λεωφορεία και τρόλεϋ κινήθηκαν από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, σε πολύ αραιά δρομολόγια, κυρίως για να μεταφέρουν κόσμο από και προς τη διαδήλωση.
Στην Αθήνα έγιναν τρεις χωριστές διαδηλώσεις. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ με προσυγκεντρώσεις σωματείων και ομοσπονδιών σε Ομόνοια, Κάνιγγος, στύλους του Ολυμπίου Διός κ.λπ. κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, όπου οργάνωσε συγκέντρωση και ομιλίες μπροστά στη Βουλή.
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες, σωματεία, ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες από τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ, Μ-ΛΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΔΕΑ) είχαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι οργανώσεις της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και της αναρχίας είχαν συγκέντρωση στα Προπύλαια με πολλές χιλιάδες κόσμο. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετείχε σε αυτό το τμήμα των διαδηλωτών. Συμμετείχαν σύλλογοι δασκάλων από πολλές περιοχές, το σωματείο βιβλίου-χάρτου, μαγείρων, σωματείο εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, εργαζομένων σε ΜΚΟ κ.ά. Από τις οργανώσεις ήταν το ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΚΚΕ(μ-λ), Ηλέκτρα Αποστόλου, ΟΡΜΑ, Διαρκής Αγώνας, το ΕΕΚ που προαναφέραμε, τα Κοινωνικά Ιατρεία Ιλίου και Εξαρχείων, οι Συλλογικές Δράσεις για το 18Άνω, η KEΔ, Ρουβίκωνας, Ταξική Αντεπίθεση, οι Τούρκοι αγωνιστές από το Λαϊκό Μέτωπο, Άραβες εργαζόμενοι κ.ά.
Στη Θεσσαλονίκη έγιναν επίσης τρεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δυνάμεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου κι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.