ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Το 2017 για το 1917

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  Το 2017 για το 1917

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Το 2017 για το 1917

 

Οι Δέκα Μέρες του Οκτώβρη 1917 δεν συγκλόνισαν μόνο τον κόσμο αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό καθώς βούλιαζε στην βαρβαρότητα του πρώτου παγκόσμιου μακελειού. Άνοιξαν ένα αγεφύρωτο ρήγμα στην Ιστορία και στην Τέχνη, στην αναζήτηση νέων δρόμων στο παρόν και το μέλλον.

 

Έναν αιώνα μετά, η ανθρωπότητα βυθίζεται ξανά σε μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια κρίση με νέες και παλιές μορφές βαρβαρότητας  αλλά και αντίστασης να εμφανίζονται. Το ίδιο το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο απειλείται μα και διεκδικεί την ριζική χειραφέτησή του.

 

Η Πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή και συσπειρώνει δημιουργούς της τέχνης, του λόγου, του πνεύματος, ανήσυχους ανθρώπους του 2017 που με την ανεξάρτητη ευαισθησία του ο καθένας κι η καθεμιά, με την κοινή αγωνία για τον πολιτισμό, με τα ιδιαίτερα ο καθένας κι η καθεμιά εκφραστικά μέσα, θέλουν να συναντήσουν το Ρήγμα του 1917, χωρίς μνημόσυνα, ταμπέλες ή επετειακές παράτες.

Θέλουμε να συνομιλήσουμε από την σκοπιά του ταραγμένου Τώρα με το θυελλώδες Τότε. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση, την “έφοδο στον ουρανό”, αλλά και τον Οκτώβρη της avant-garde, όλο τον απέραντο Γαλαξία όπου λάμπουν πάμπολλοι, διαφορετικοί ήλιοι, ο Μαλέβιτς, ο Σαγκάλ και η Ποπόβα, ο Τάτλιν και ο Τσέρνικωφ, ο Μαγιακόβσκυ και ο Χλιέμπνικωφ, ο Μέγερχολντ και το θέατρο γίντις, ο Σεργκέι Αϊζενσταϊν και ο Ντζίγκα Βερτόφ, ο Σοστακόβιτς  και ο Λουριέ, τόσοι άλλοι κι άλλες.

Η συνάντηση αυτή κι ο διάλογος χωρίς προκατασκευασμένα σχήματα θα επιχειρήσει να αγκαλιάσει τις  διάφορες μορφές της τέχνης και του λόγου – τις εικαστικές  τέχνες, την μουσική, την ποίηση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την φωτογραφία κ.ά. Συζητάμε, σχεδιάζουμε, προετοιμάζουμε πολύμορφες εκδηλώσεις που θα επικεντρωθούν στο χώρο και τον χρόνο τον Οκτώβριο 2017 στην Αθήνα, αλλά και που θα συνοδευτούν από προετοιμαστικές και παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Καλούμε κάθε έναν και κάθε μια που συμμερίζεται τις γενικές κατευθύνσεις της Πρωτοβουλίας μας να συμμετάσχει και να μας στηρίξει.

Μέσα στον ζόφο που μας περιτριγυρίζει και μας απειλεί, κάνουμε δικό μας τον στίχο του κυβοφουτουριστή Βελιμίρ Χλιέμπνικωφ:

 

Όλη η εξουσία στον έναστρο ουρανό!

 

Αθήνα, Φεβρουάριος 2017