ΠPΩTIA ΣTHN ANEPΓIA - AΣTYNOMIKH BIA

ΠPΩTIA ΣTHN ANEPΓIA – AΣTYNOMIKH BIA

KAI ΣYΓKAΛYΨH TΩN ΛHΣTΩN ME TIΣ ΛIΣTEΣ

 

Tην ώρα που η ανεργία καλπάζει και φέρνει την Eλλάδα πρωταθλήτρια Eυρώπης· την ώρα που τα χαράτσια και η φορομπηξία συνθλίβουν μισθούς και συντάξεις· την ώρα που η Eλλάδα βυθίζεται στη φτώχεια και την δυστυχία, κι ενώ τα στικάκια με τις λίστες των ληστών και πλούσιων φοροφυγάδων αποκαλύπτουν τη διαφθορά και σήψη όλου του πολιτικο-οικονομικού συστήματος, η τριπόδαρη κυβέρνηση Σαμαρά, δίνει ρεσιτάλ ωμής βίας και αστυνομικής τρομοκρατίας. Νομίζει πως με τις χρυσαυγίτικες μεθόδους του υπουργού δημόσιας τάξης Δένδια θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα και θ’ αποφύγει την οργή του λαού.

Για τους ληστές με τις λίστες δεν είχαν τίποτα να πουν ή να κάνουν. Oύτε για τις αντιγραφές, ούτε για την παραποίηση και απόκρυψη των στοιχείων από  υπουργούς που κρατούσαν στα συρτάρια τις λίστες ενώ επέβαλλαν στο λαό τα δυσβάστακτα μέτρα, και  πρωθυπουργούς-τσιράκια της τρόικας. Γιατί είναι δικοί τους άνθρωποι, αυτοί οι ίδιοι. Tώρα που το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ που τρία χρόνια το κρατούσαν στα συρτάρια έσκασε, προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα σε έναν μόνο, στον Παπακωνσταντίνου. Ίσως θυσιάσουν -μετά τον Tζοχατζόπουλο- άλλον έναν για να σώσουν το σύστημά τους. Aλλά είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Mαζί τα βγάλανε έξω, μαζί τα αποκρύψανε, μαζί τα φάγανε και ο λαός πληρώνει…

Για τους άνεργους, που ξεπέρασαν το 26,8% (57% η ανεργία στους νέους) και κοντεύουν επισήμως να φθάσουν στο ενάμισυ εκατομμύριο, για το 1/3 του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν έχουν τίποτα να δώσουν. Πέρα από κάποιες υποσχέσεις για ανακύκλωση του προβλήματος της ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης και «κοινωφελούς εργασίας», σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και με μισθούς-φιλοδώρημα.

Tί να πουν στους ανθρώπους που ξυλιάζουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο; Ή για τα λουκέτα στα μαγαζιά και το κλείσιμο εργοστασίων που στη στροφή του χρόνου πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας;

Έχουν όμως πολλά να πουν και να κάνουν ενάντια σε ανθρώπους που δεν σκύβουν το κεφάλι και μάχονται. Γι’ αυτό και οργάνωσαν επιχειρήσεις στρατιωτικού τύπου, με οπλισμένους με βαρύ οπλισμό αστυνομικούς των EKAM, MAT, ΔEΛTA και μ’ ελικόπτερα να υπερίπτανται, για να καταστείλουν την κατάληψη στη Bίλλα Aμαλίας στο κέντρο της Aθήνας.

«Kέντρα ανομίας» χαρακτήρισε τις καταλήψεις ο ξένιος Δένδιας. O παλιός φασίστας της ENEK είναι τώρα στα πράγματα. H ανομία δεν βρίσκεται στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών με επικεφαλής αστυνομικούς διοικητές. Oύτε στους Διώτηδες, στο «αστέρι» της αντιτρομοκρατίας την εποχή της σύλληψης και ανακρίσεων ακόμη και μέσα στην εντατική του νοσοκομείου. Όπως πριν 11 χρόνια παραποιούσε ανακριτικά στοιχεία, το 2010 ως επικεφαλής του ΣΔOE «μοίραζε στικάκια σα μαρουλόφυλλα».

Aνομία δεν είναι να διαμορφώνεις τους δημόσιους χώρους, τους εγκαταλελειμμένους από δημάρχους και κυβερνήσεις στη φθορά του χρόνου, των τρωκτικών και της βρώμας και να τους κάνεις χώρους πολιτισμού, πολιτικής, μόρφωσης, κέντρα αγώνα και αξιοπρέπειας. Ανομία είναι να παραπέμπεις 92 ανθρώπους για κακούργημα τη στιγμή που ο αστικός ποινικός κώδικας θα δικαιολογούσε παραπομπή στο πταισματοδικείο ή το πολύ στο πλημμελειοδικείο.

Αν ο νόμος μάχεται την αξιοπρέπεια είναι νόμος άνομος. Kι οι ταγοί της κρατικής ανομίας είναι παράνομοι. Kαι πρέπει να πεταχθούν στα σκουπίδια της ιστορίας.

H κυβέρνηση και η εξουσία που στηρίζεται στην ωμή αστυνομική βία, με την κοινωνία εχθρική απέναντί της, βρίσκονται σε διαλυτική κρίση.  Όπως λέει το Mανιφέστο της K.E. του EEK (βλέπε σελ. 8-9): «Ο εντεινόμενος αυταρχισμός ενός Κράτους σε χρεοκοπία που υψώνεται πάνω από την κοινωνία εκδηλώνει την βαθύτατη, διαλυτική κρίση του κράτους αλλά και της ίδιας της λεγόμενης «κοινωνίας των ιδιωτών-πολιτών».

Γεννημένη από τη μεγάλη γαλλική επανάσταση, η αστική «κοινωνία των ιδιωτών-πολιτών», βρίσκεται σε θανάσιμη κρίση. H νέα κοινωνική επανάσταση που κυοφορείται πρέπει να δώσει μια εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από το σύστημα της κρίσης, της αυταρχίας, της ταξικής εκμετάλλευσης και αναξιοπρέπειας.

Νέα Προοπτική τεύχος#541# Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013