ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - ΠΙΕΤΡΟ ΦΑΝΤΣΕΛΙ: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - ΠΙΕΤΡΟ ΦΑΝΤΣΕΛΙ: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Ο Πιέτρο Φαντσέλι γεννήθηκε στις 5 Μάη του 1907 στην Città di Castello (επαρχία της Περούντζια). Ήταν ξυλουργός και κομμουνιστής. Το 1924 πήγε στη Γαλλία και στη συνέχεια επέστρεψε να υπηρετήσει στο στρατό ως πεζικάριος. Δεν γνωρίζουμε κάτι γι’ αυτόν έως το 1936, όταν έφθασε στη Βαρκελώνη, όπου προσχώρησε στις πολιτοφυλακές του ΠΟΥΜ και έμεινε μερικές μέρες στο Ξενοδοχείο Falcon. Στις 25 Αυγούστου του 1936 άφησε τη Βαρκελώνη για το μέτωπο της Σαραγόσα. Πολέμησε ως πολιτοφύλακας του ΠΟΥΜ για περίπου εννιά μήνες προτού τραυματιστεί στο αριστερό του μάτι στις 12 Μαΐου του 1937. Παρέμεινε στην Ισπανία τουλάχιστον έως τις 24 Αυγούστου του 1937. Δεν γνωρίζουμε τίποτα  για την τύχη του μετά από αυτή την ημερομηνία. Κάποιες πηγές τον αναφέρουν ως Τροτσκιστή αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν στο ΠΟΥΜ. Μάλλον ήταν Μαξιμαλιστής ο οποίος, όπως πολλά μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Μαξιμαλιστές) είχε περάσει στην Ισπανία και προσχώρησε στο ΠΟΥΜ.

Γράμμα στην Αδερφή του

Αγαπημένη αδερφή

Με πολύ μεγάλη χαρά σου έχω νέα. Δεν μπορείς να φανταστείς τη χαρά που νιώθω βρισκόμενος μέσα σ’ ένα πλήθος ανθρώπων που έχουν τα ίδια ιδανικά με μένα και με τους οποίους βαδίζω πλάϊ πλάϊ.

Τώρα βρίσκομαι στο Ξενοδοχείο Falcon. Θα παραμείνουμε στη Βαρκελώνη κάποιες μέρες αλλά κανένας μας δεν γνωρίσει για πόσο καιρό. Τέλος πάντων, ζούμε αξέχαστες στιγμές. Ανησυχώ λιγάκι με το φαγητό αλλά μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τα πράγματα εδώ. Επαναλαμβάνω, η μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ για τη νίκη των ιδανικών μας με κάνει να ξεχνώ αυτά τα ασήμαντα πράγματα.

Θα πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις τη μητέρα μας να το συνειδητοποιήσει σιγά σιγά. Προσπάθησε να την ενθαρρύνεις και εξήγησε της ότι παλεύουμε για τη νίκη του Ισπανικού λαού, που την ίδια στιγμή είναι νίκη και για το διεθνές προλεταριάτο.

Εδώ στη Βαρκελώνη, οι κάτοικοι είναι ήρεμοι, σα να μην έχει συμβεί κάτι. Μόνο εμείς της εργατικής πολιτοφυλακής έχουμε το δικαίωμα να βαδίζουμε ένοπλοι. Το μόνο που μπορείς να δεις στους δρόμους της Βαρκελώνης είναι χιλιάδες οχήματα των εργατικών πολιτοφυλακών, που διασφαλίζουν την πρόσβαση του πληθυσμού στα αποθέματα τροφίμων.

Στην Καταλονία, όλα είναι στα χέρια της προλεταριακής κυβέρνησης. Όπως σου είπα, περιμένουμε εντολές για να πάμε για τη Σαραγόσα, μια θέση που είναι δύσκολο να κερδίσουμε για την Ισπανία.

Δεν θα επιμείνω πάνω σε αυτά τα ζητήματα αλλά θα σου στείλω ένα ακόμα γράμμα πριν φύγω για το μέτωπο. Θα σταματήσω εδώ και σου στέλνω τους πιο ειλικρινείς χαιρετισμούς και φιλιά μου. Σε παρακαλώ μετέφερε στη μαμάκα μας τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου από τον αλησμόνητο γιο της Πιερ. Θερμούς χαιρετισμούς και φιλιά από εμένα στη Λουτσία.

Η διεύθυνση μου είναι η ακόλουθη: Πιερ Φαντσέλι, Ξενοδοχείο Falcón, Ramblas 5, CUIRA, Βαρκελώνη, Ισπανία. Αν συναντήσεις τον Καπρίνι πες του, αν δεν έχουν ακόμα φύγει, να έρθει μέσω της Giustizia e Libertà, που όπως μου είπε ο Τορτόρα παρέχουν όλα τα έξοδα. Όσο το δυνατόν περισσότεροι Μαξιμαλιστές θα πρέπει να έρθουν εδώ. Πες του να μεταφέρει τους χαιρετισμούς από τον Καστέλο και μένα προς όλους τους συντρόφους μας.

14 Αυγούστου 1936

Γράμμα στον Καπρίνι και Φίλους

Αγαπητέ Καπρίνι και Φίλοι

Σας στέλνω νέα μου, που είναι καλά νέα και ελπίζω ότι όλοι είστε επίσης καλά. Είμαστε στη Βαρκελώνη εδώ και δέκα μέρες και ανυπομονούμε να φύγουμε. Η αναχώρηση μας έχει προγραμματιστεί για αύριο, στις 24 Αυγούστου. Ο προορισμός μας είναι τα περίχωρα της Σαραγόσα. Η μάχη για την κατάληψη της Σαραγόσα θα είναι πολύ σκληρή αλλά η μάχη μας για την πόλη αυτή καθώς και για την υπόλοιπη Ισπανία, θα επιτευχθεί μέρα με τη μέρα.

Στις 19 Αυγούστου, στις 11, παρακολουθήσαμε μια εκδήλωση στους στρατώνες της Σαραγόσα με πρόεδρο τον Μαρσό Πιβέρτ κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε ο ηγέτης του ΠΟΥΜ Γκοργκίν. Το απόγευμα στις 5 συμμετείχαμε σ’ ένα μεγάλο πάρτι προς τιμή των 350 πολιτοφυλάκων του ΠΟΥΜ που έφευγαν για το νησί Μαγιόρκα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά και τον ενθουσιασμό αυτών που έφευγαν καθώς και το τεράστιο πλήθος που είχε έρθει να τους δει να παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο της Ράμπλας έως το σταθμό, μια αδιάκοπη αλυσίδα ανθρώπων τους χειροκροτούσε. Δεν υπάρχουν ούτε παπάδες ούτε καλόγριες πια και οι εκκλησίες που δεν έχουν καεί έχουν σφραγιστεί. (Η τιμωρία του Θεού τελικά έπεσε πάνω σε αυτή τη συμμορία των μαύρων κορακιών!) Ελπίζω ότι αυτά τα παράσιτα θα εξαφανιστούν σύντομα από όλη την υφήλιο.  Είναι πιο βλαβερά ακόμα και από αυτά του ραδιόφωνου.

Την Κυριακή στις 16 Αυγούστου συνάντησα τον Μπισό και τους άλλους από το Μεντόν. Βρίσκονται όμως στους στρατώνες της Πετράλμπες της FAI, 16 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη και για εμάς του ΠΟΥΜ είναι δύσκολο να εισέλθουμε. Πολλοί εκ των συντρόφων μας είναι εκεί και αν επιθυμούν να προσχωρήσουν στην πολιτοφυλακή του ΠΟΥΜ, θα τους είναι δύσκολο να παραμείνουν στις πολιτοφυλακές της FAI. Σήμερα το ΠΟΥΜ είναι η μόνη οργάνωση που έχει μια καλά καθορισμένη και πολύ καθαρή γραμμή στην Καταλονία και κερδίζει τη συμπάθεια των μαζών. Γι’ αυτό το λόγο οι Αναρχοσυνδικαλιστές φοβούνται ότι θα τους υπερφαλαγγίσει. Παρόλα αυτά, συμφωνούμε απόλυτα μ’ αυτούς αναφορικά με την πάλη ενάντια στο Φασισμό. Επιπλέον, μπορώ να σου πω ότι οι χθεσινές θεωρίες είναι τόσο διαφορετικές από τις σημερινές πρακτικές όσο η μέρα με τη νύχτα. Και οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί το γεγονός ότι χωρίς πειθαρχία είναι αδύνατο να γίνει οτιδήποτε και ότι οι χθεσινές θεωρίες ήταν μια ουτοπία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή πρακτική.

Περνάμε την πρώτη φάση της επανάστασης και δεν θα σταματήσουμε εκεί, θα φθάσουμε ως το τέλος, δηλαδή, αφού τελειώσουμε με τον Φρανκισμό, θα πραγματοποιήσουμε την πραγματικά προλεταριακή επανάσταση, δηλαδή, την ολοκληρωτική εξαφάνιση της αστικής δημοκρατίας, που είναι δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα.

Αγαπητέ Αμαντέο, θα πρέπει να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις αν υπάρχει κάποιος που πρόκειται να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να μας δώσει κάποια νέα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε μέσω ταχυδρομείου αν οι άλλοι που υποτίθεται θα έρχονταν εδώ έχουν αναχωρήσει ή όχι.   

Σήμερα, Κυριακή, είναι η τελευταία μέρα που περνάμε στη Βαρκελώνη. Το απόγευμα θα πάμε να δούμε ταυρομαχία που έχει οργανωθεί για ενίσχυση της εργατικής πολιτοφυλακής. Σας παρακαλώ ενημερώστε με αν η μητέρα μου έχει έρθει να σας δει και πείτε μου τι σας έχει πει. Σταματώ να γράφω τώρα και σας στέλνω τους πιο ειλικρινείς χαιρετισμούς μας. Στέλνουμε χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους μας και φίλους γενικά.

23 Αυγούστου 1936