Παιδεία: Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών… αλλά το "σχέδιο Αθηνά" επιβάλλεται

Παιδεία: Μαζικές κινητοποιήσεις  φοιτητών… αλλά το “σχέδιο Αθηνά” επιβάλλεται

Την Πέμπτη 28 Μάρτη κι ενώ πραγματοποιούταν πανελλαδική πορεία χιλιάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, ψηφίστηκε οριακά η τροπολογία για το σχέδιο Αθηνά. Η τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης εισαγωγικών κατευθύνσεων, αλλά και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου, σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τα προεδρικά διατάγματα τα οποία προβλέπονται για την ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασία σχολών και τμημάτων πανεπιστημίων.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεχώς μετέφερε την ημερομηνία ψήφισης του σχεδίου, έκανε πίσω δίνοντας χρόνο προσαρμογής στις σχολές που θα καταργούνταν, απέσυρε και επανέφερε την προαναφερθείσα τροπολογία, φοβούμενη το ξέσπασμα ενός κινήματος νεολαίας, εν τέλει θα μπορεί με τα προεδρικά διατάγματα να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου λουκέτων που πετάει στο δρόμο χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους.

Η πανελλαδική πορεία αποτέλεσε την κορύφωση των κινητοποιήσεων των σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων που είχαν αποφασιστεί απ’ το σχέδιο δράσης του πανελλαδικού συντονιστικού που είχε πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της προηγούμενης πανελλαδικής πορείας (14/03). Το προηγούμενο διάστημα στις περισσότερες πόλεις μαζικές φοιτητικές πορείες πραγματοποιούνταν κάθε βδομάδα, οι σχολές που πλήττονται άμεσα βρίσκονται σε πολυήμερες κυλιόμενες καταλήψεις, και πολύμορφες δράσεις πραγματοποιούνται τακτικά.

Παρά το αγωνιστικό πνεύμα που διακατέχει, το σύνολο των φοιτητών που βλέπουν την κυβέρνηση να τους πετάει στο δρόμο, παρατηρείται ότι το σύνολο των υπολοίπων φοιτητών δεν καταφέρνει να περάσει από την απλή αλληλεγγύη σε μια διαδικασία μάχης κλιμακώνοντας τον αγώνα με καταλήψεις διαρκείας, συνδέοντας σε ένα κοινό αγώνα τους εργαζόμενους και την νεολαία απέναντι στην κυβέρνηση των μνημονίων, των επιτάξεων, της καταστολής και των θανάτων κι όχι απλά σε έναν αγώνα ενάντια στην διάλυση της παιδείας. Αντίκτυπος των παραπάνω ήταν το γεγονός ότι την Πέμπτη δεν πραγματοποιήθηκε συντονιστικό συνελεύσεων και καταλήψεων με σκοπό να βάλει τους άξονες και το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα. Η ίδια η ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος απαιτεί συντονισμό. Αλλά το φοιτητικό-νεολαιίστικο κίνημα δεν έχει απέναντι του μόνο το σχέδιο Αθηνά. Έχει απέναντι του τον εφιάλτη της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, τον εφιάλτη της μη βιώσιμης προοπτικής για την ζωή του. Η νίκη του επομένως, απαιτεί την νίκη ολόκληρου του εργατικού κινήματος απέναντι στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν θα συνεχίσουμε ζήσουμε. Απαιτεί την ανατροπή της κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από τους εργάτες, από αυτούς παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας και δεν έχουν τίποτα.

Ε.Ι

Νέα Προοπτική τεύχος#547# Σάββατο 6 Απριλίου 2013