Από τις "καθυστερήσεις" στις νέες περικοπές

Συντάξεις στο ύψος… επιδομάτων ανεργίας

H πενθήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ για τον Ιανουάριο του 2012 και ο “αγώνας” για την καταβολή του χριστουγεννιάτικου δώρου στις 16 Δεκέμβρη είναι μόνο η αρχή του τι πρόκειται να επακολουθήσει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Περικοπές 20% των συντάξεων ή… δίμηνη στάση πληρωμών (ή αλλιώς δίμηνη “καθυστέρηση”) προετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις “τρύπες” που έχουν ανοίξει οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, η εισφοροδιαφυγή των αφεντικών αλλά και η ολοένα και μικρότερη κρατική επιχορήγηση.

Ο προϋπολογισμός του 2012 που κατατέθηκε πριν δύο εβδομάδες προβλέπει μείωση σχεδόν 10% των κονδυλίων που διαθέτει το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή εξαιτίας των απωλειών από την εισφοροδιαφυγή των αφεντικών και την ανεργία δεν έχουν προηγούμενο το 2011 τελειώνει με “τρύπα” 4,5 δισ. ευρώ στα ταμεία. Το ποσό αυτό αναλογεί περίπου στο 15% των ετήσιων δαπανών των ταμείων για την παροχή συντάξεων. Δεδομένου ότι ούτε το κράτος, ούτε τα αφεντικά πρόκειται να δώσουν φράγκο, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί (ή καλύτερα θα κλαπεί) από τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, η “τρύπα” στα ταμεία θα φτάσει στα επίπεδα στα 7-8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, οπότε η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%. Αυτό σημαίνει πως η λεγόμενη “ελάφρυνση” του προϋπολογισμού από τις μειωμένες κατά 5 δισ. ευρώ δαπάνες του κράτους για τόκους (λόγω του “κουρέματος” του χρέους) θα εξανεμισθεί από τις απώλειες που επιφέρει το ίδιο το Μνημόνιο. Αν στις επερχόμενες, συνυπολογιστούν και οι προηγούμενες περικοπές τότε οι περικοπές στις συντάξεις θα τις φέρουν στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή στα 450 ευρώ…