ΡΑΚ ΕΦΚΑ: Οι αγώνες στα χέρια των εργατών

Μετά από πολλές παλινωδίες και υπονομεύσεις από τις μνημονιακές παρατάξεις, αρκετά συνδικάτα και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 14 Νοέμβρη. Στη ΓΣΕΕ, που η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αποφάσισαν να περιμένουν τις εξελίξεις…

Η απεργία αυτή θα εκδηλωθεί μέσα σε μια περίοδο με «εύφλεκτο» διεθνές περιβάλλον, πολιτική και θεσμική κρίση στην Ε.Ε., άνοδο της ακροδεξιάς, συντηρητική αντεπανάσταση σε ΗΠΑ, Λ. Αμερική και Ευρώπη. Ποτέ άλλοτε το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν ξεπερνούσε το 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ όπως σήμερα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγο μετά τις εξαγγελίες της για το “τέλος των μνημονίων”, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα όξυνση της κρίσης με αφορμή την χρηματιστηριακή κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών, που αμέσως άνοιξαν την συζήτηση για νέες οικονομικές ενισχύσεις προς την πλευρά τους.

Η υλοποίηση του ΕΦΚΑ καρκινοβατεί επιβεβαιώνοντας τις (όχι και τόσο δύσκολες) προβλέψεις των συνδικάτων, σχεδόν 2 χρόνια από την υποτιθέμενη έναρξη λειτουργίας του. Υπάρχει ένα εξωτερικό περίβλημα-βιτρίνα με ταμπέλες που γράφουν ΕΦΚΑ και στο εσωτερικό δεν λειτουργεί τίποτα σωστά. Δεν έχουν ενοποιήσει ακόμα ούτε την κεντρική υπηρεσία και το οργανόγραμμα κυοφορείται εδώ και τόσους μήνες…

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν συγκρούονται ουσιαστικά με την Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία, ούτε οργανώνουν την αντίδραση των εργαζομένων. Ενδιαφέρονται μόνο για την προώθηση ρουσφετιών, γιατί αυτό τους εξασφαλίζει τις απαραίτητες ψήφους για την συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Ακόμα και τα πιο απλά και στοιχειώδη δεν αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας, όπως την πρόταση της ΑΔΕΔΥ για κατάθεση αιτήσεων παραγραφής.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η καλυτέρευση των όρων εργασίας κι αμοιβής ποτέ δεν έγινε μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Έγινε με πάλη και αγώνα!

Η άνευ όρων παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, παρά το μεγαλειώδες “Όχι” της ελληνικής κοινωνίας, η υποταγή του στον μνημονιακό μονόδρομο και η συνέχιση των πολιτικών του χρέους και της λιτότητας κλείνουν έναν κύκλο. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον ήττας, που βαραίνει και κοινωνικά, καθώς έχουμε να κάνουμε με τη διάψευση των ελπίδων εκατομμυρίων ανθρώπων, καλούμαστε να βρούμε τους δρόμους, τις δομές και τις διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην ανασύνταξη του κινήματος και στο άνοιγμα ενός νέου κύκλου αγώνων.

Η απεργία στις 14 Νοέμβρη στην οποία δηλώνουν συμμετοχή όλα και περισσότερα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να γίνει αφετηρία διεκδίκησης

Διεκδικούμε ξανά: Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Συμμετέχουμε στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΦΚΑ