Κατερίνα Μάτσα

Όπως καταγγέλλει δημόσια [Ρ\Σ 105.5 27/6/20 ] ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου, επί 4 συνεχόμενες μέρες από την Τρίτη 23/6 μέχρι την Παρασκευή 26/6, ασθενείς και ψυχίατροι του ΨΝΑ υποβάλονται σε μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από την ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Τμήματος Μεταγωγών, οι νοσηλευόμενοι ψυχικά πάσχοντες που πρέπει να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, όπως προβλέπεται από το νόμο, συνοδευόμενοι από τον ψυχίατρό τους, υποχρεούνται να επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο του Τμήματος Μεταγωγων στις 6:30 το πρωΐ για να φτάσουν στην Ευελπίδων στις 9, που ανοίγουν τα δικαστήρια. Σε όλο αυτό το διάστημα κάνουν μια τεράστια διαδρομή, περνώντας από τον Κορυδαλλό και διάφορα αστυνομικά τμήματα, για να πάρουν κρατούμενους που πρέπει να περάσουν από δίκη.

Η ταλαιπωρία όμως των ασθενών, δεν τελειώνει εδώ. Αντί να μεταφερθούν πίσω στο νοσοκομείο, αμέσως μετά τη δίκη, όπως προβλέπεται από τις μέχρι σήμερα ρυθμιστικές διατάξεις, υποχρεώνονται να παραμείνουν κρατούμενοι στην Ευελπίδων μέχρι να διεξαχθούν όλες οι δίκες των κρατουμένων που έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο του Μεταγωγών. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η αντίστροφη διαδρομή για να καταλήξει στο Δαφνί γύρω στις 6 το απόγευμα!

Καταγγέλθηκε, μάλιστα από τη γιατρό που συνόδευε ασθενή, ότι η ίδια εμποδίστηκε από τους αστυνομικούς να παράσχει φαρμακευτική βοήθεια στον ασθενή, πού δεν αισθανόταν καλά, λόγω της απίστευτης αυτής ταλαιπωρίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας των ασθενών και να υπερβούν τα όρια της αντοχής τους οι ψυχίατροι, ελάχιστοι σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες τού Ψυχιατρείου και φορτωμένοι με μεγάλο αριθμό εφημεριών.

Οι ευθύνες των Υπουργών Χρυσοχοΐδη και Κικίλια είναι τεράστιες. Το stress που προκαλείται από τέτοιου τύπου διαδικασίες μπορεί να διαταράξει σοβαρά την τόσο εύθραυστη ψυχική ισορροπία αυτών των ασθενών, να τροφοδοτήσει ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή τους.

Απαιτούμε, μαζί με την ΟΕΝΓΕ, να σταματήσουν αμέσως αυτές οι πρακτικές για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Ο ρατσισμός του κράτους απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, τους ανήμπορους και τους κατατρεγμένους δεν θα περάσει.

28/6/20