Καταγγελία του ΣΒΕΟΔ

Μια πολυεθνική πλατφόρμα Ουκρανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, άφησε όλο το προσωπικό της απλήρωτο και χωρίς δουλειά. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στα δίκυκλα ΣΒΕΟΔ η εταιρία διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς καμία προειδοποίηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία κήρυξε πτώχευση – εξέλιξη που δεν σχετίζεται με τον πόλεμο καθώς προηγήθηκε του πολέμου.

Η καταγγελία του ΣΒΕΟΔ αναφέρει:

Στις 22/02/2022 ημέρα Τρίτη αργά το απόγευμα ενημερωθήκαμε από συνάδελφο  εργαζόμενο και μέλος του σωματείου μας, της εταιρείας ROCKET DELIVERY (πολυεθνική ουκρανικών συμφερόντων), πως η πλατφόρμα διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς καμμία προειδοποίηση των διανομέων της. Οι συνάδελφοι μέσα σε πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει και με την ανασφάλεια να τους κυριεύει η μόνη πληροφόρηση που είχαν ήταν κάποια άρθρα στο διαδίκτυο τα οποία διέρρεαν ότι η εταιρεία είχε κηρύξει πτώχευση. Άμεσα και αντανακλαστικά την επόμενη μέρα το πρωί 23/02/2022 πολλοί από τους διανομείς της εταιρείας συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της, στην οδό Αιόλου 73 αναζητώντας εξηγήσεις. Στα γραφεία δεν υπήρχε κανείς παρά μόνο οι υπολογιστές, στελέχη και  το υπόλοιπο προσωπικό ήταν άφαντοι όπως μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια την ίδια μέρα συλλογικά (διανομείς της ROCKET DELIVERY και Σ.Β.Ε.Ο.Δ) αποφασίσαμε να πάμε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι διανομείς να προβούν σε καταγγελία για τα δεδουλευμένα τους. Την ίδια ώρα η εταιρεία απέστειλε στους διανομείς της ένα e-mail το οποίο ανέφερε:

Αγαπημένε μας διανομέα, Σταματήσαμε τις δραστηριότητές μας εχθές το απόγευμα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σου μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μόλις έχουμε όλες τις πληροφορίες που ξέρουμε πως χρειάζεσαι σε αυτό το σημείο. Σε ευχαριστούμε για την κατανόηση σου.”

Στην ουσία αυτό το e-mail δεν διευκρίνιζε τίποτα αφήνοντας τους συναδέλφους διανομείς στο σκοτάδι και την αγωνία. Κατόπιν αιτήματος του σωματείου μας κανονίσαμε συνάντηση για την επόμενη μέρα με το υπουργείο εργασίας. Την Πέμπτη 24/02/2022 και ενώ είχαν περάσει οι 24 ώρες από το e-mail της εταιρείας  πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο και στη συνάντηση που είχαμε, ο διευθυντής εργασίας φάνηκε να κατανόησε το δίκαιο των αιτημάτων μας και “δεσμεύτηκε” να δοθεί πολιτική λύση. Κανονίστηκε εκ νέου συνάντηση για την Τρίτη 01/03/2022.

Γνωρίζουμε καλά ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν πρόφαση, καθώς δημοσιεύματα που βγήκαν στο φως αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος της ROCKET DELIVERY, Igor Rokhlin, εμπλέκεται σε πανευρωπαϊκό σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ μέσα από παράνομο κύκλωμα άντλησης κεφαλαίων. Ο συγκεκριμένος μεγαλομέτοχος έχει συλληφθεί ύστερα από διεθνές ένταλμα σύλληψης και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με επιβολή εγγύησης. Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα την “υγιή” καπιταλιστική ανάπτυξη  που ευαγγελίζονται. Η αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως ο νόμος να ιδρύεται μια εταιρεία ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στρώνει το έδαφος σε απατεώνες- επενδυτές να λειτουργούν εις βάρους των εργαζόμενων, με εταιρείες φαντάσματα, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικήσουν οτιδήποτε σε περίπτωση πτώχευσης. Άραγε ο υπουργός Χατζηδάκης δεν γνώριζε με ποιους έχει να κάνει όταν διατυμπάνιζε για τις 500 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2021; Γνώριζε πολύ καλά αλλά ήθελε να ρίξει στάχτη στα μάτια για να περάσει τον νόμο για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής και τη freelancer εργασία. 

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι εργαζόμενοι διανομείς της ROCKET DELIVERY βρίσκονταν υπό δύο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα. Οι πρώτοι συνάδελφοι, πριν προηγηθούν τα γεγονότα της efood το Σεπτέμβρη [2021], με τη μεγαλειώδη απεργία και τον αγώνα των συναδέλφων τους που κατέκτησαν τις συμβάσεις αορίστου χρόνου από την efood, είχαν προσληφθεί μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων όπως έκανε μέχρι και τότε και η efood. Από την στιγμή εκείνη, φοβούμενη τις αντιδράσεις η ROCKET προανήγγειλε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Όμως αυτοί που είχαν προσληφθεί πρώτοι παρέμειναν στο καθεστώς ανασφάλειας τριμήνων συμβάσεων μέχρι την διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας. Άμεσα η εργολαβική προέβη σε λήξη σύμβασης και σε απολύσεις των διανομέων, με πρόσχημα την έλλειψη ενημέρωσης από την Rocket. Το γεγονός ότι η εργολαβική προχώρησε άμεσα σε λήξεις των συμβάσεων φωτογραφίζει το μέλλον της Rocket. Κάποιοι εργαζόμενοι πιεσμένοι από τα γεγονότα, ενώ οι συμβάσεις τους έληγαν αργότερα, υπέγραψαν την λήξη της σύμβασης για να λάβουν τα δεδουλευμένα τους όπως και έγινε. Όπως καταλαβαίνουμε οι υποσχέσεις της Rocket για αορίστου χρόνου ήταν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” όπως άλλωστε και η εταιρεία.  Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η Rocket πολλές από τις τρίμηνες συμβάσεις που έληγαν δεν τις ανανέωνε σε αορίστου χρόνου όπως είχε προαναγγείλει. 

Ύστερα από όλα αυτά την Παρασκευή 25/02/22, αργά το βράδυ και έπειτα από την τρομοκρατία που επικρατούσε οι συνάδελφοι έλαβαν μήνυμα για επαναλειτουργία της πλατφόρμας την επόμενη μέρα. Το μήνυμα ανέφερε:

Αγαπημένε μας διανομέα,

 Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε πως η τοπική ομάδα της Rocket καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή συνέχιση των εργασιών. Όπως θα έχει πληροφορηθεί η ομάδα σας, η Rocket Ελλάδος είναι ανεξάρτητη νομική οντότητα και τα στελέχη της διοίκησης εργάζονται νυχθημερόν για τη διασφάλιση της ομαλότητας.
Γι’ αυτό το λόγο από αύριο Σάββατο 26 Φεβρουαρίου θα θέλαμε να είμαστε ξανά μαζί, να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο τρόπο, όπως άλλωστε κάναμε και όλο αυτό το διάστημα της συνεργασίας μας.
Το ωράριο λειτουργίας θα έχει κάποιες αλλαγές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τις 3 μμ και μετά, οπότε και οι ανάλογες βάρδιες θα πρέπει να είναι στο πόστο τους. Σε ευχαριστούμε για την κατανόηση σου”. 
Όπως καταλαβαίνουμε και πάλι οι διανομείς καλούνται να βγούνε στο δρόμο χωρίς εξηγήσεις ή εγγυήσεις εκ μέρους της εταιρείας. Η εταιρεία είναι ξεκάθαρο ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά. Θεωρούμε ότι αγοραστής δύσκολα θα βρεθεί να επενδύσει σε μια εταιρεία κέλυφος και μόνη σωτηρία θα είναι να δοθεί μπιτ παρά ή να εμφανίσουν κάποιο σενάριο “κάθαρσης” και νέας προοπτικής.

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα καλούνται να το πληρώσουν οι συνάδελφοι διανομείς. Βρισκόμαστε συνεχώς σε ένα καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Την στιγμή που καθημερινά παίζουμε την ζωή μας κορόνα γράμματα στο δρόμο αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας. Έχουμε να κάνουμε με εταιρείες/πλατφόρμες  φαντάσματα, σύγχρονες εργολαβικές/δουλεμπορικές των τριμήνων συμβάσεων και όλα αυτά για ψίχουλα.

Συνάδελφοι λείπουν τα προτάγματα. 

  Σ.Β.Ε.Ο.Δ.

—————————————-
Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα
Απ’ τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα