Σάλος με την επίσκεψη Τραμπ στην Ευρώπη

 

 

Με βαρύγδουπες προετοιμασίες και ανάλογες προσδοκίες, ιδιαίτερα για μια συμφωνία για την Συρία, έγινε τελικά και η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.

Για δύο μέρες (15 και 16 Iουλίου) αναστατώθηκε το κέντρο του Eλσίνκι από δεκάδες διαδηλώσεις, αλλά και από τα μέτρα ασφαλείας που πήρε το FBI για την προστασία του Αμερικανού προέδρου.

Το Ελσίνκι δεν έγινε δεύτερη Γιάλτα όπως πολλές από τις αστικές εφημερίδες προέβλεπαν. Της συνάντησης αυτής προηγήθηκε επίσκεψη του Τραμπ στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη Βρετανία. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τραμπ εξαπέλυσε λυσσαλέα επίθεση στους συμμάχους του, βρίζοντας την Γερμανία και την Μέρκελ σαν “δέσμιους της Ρωσίας”, απαιτώντας αύξηση των πολεμικών δαπανών των χωρών του ΝATO στο 4% του προϋπολογισμού τους, και βρίζοντας, στη συνέχεια, την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, υμνώντας σαν αυριανό πρωθυπουργό τον παραιτηθέντα υπουργό κι αντίπαλό της Μπόρις Τζόνσον και ζητώντας ένα “σκληρό” Brexit. Σαν γνήσιος ρατσιστής έβρισε τον δήμαρχο του Λονδίνου, μουσουλμανικής καταγωγής και μέλος της δεξιάς πτέρυγας των Εργατικών και επαίνεσε την φασιστοειδή Κυβέρνηση Σαλβίνι για την αντι-προσφυγική και αντι-μεταναστευτική της πολιτική. Τέλος, πριν απογειωθεί από το γήπεδο γκολφ στην Σκωτία προς το Ελσίνκι φρόντισε σε συνέντευξή του να κατονομάσει σαν “εχθρούς των ΗΠΑ” την ΕΕ, την Ρωσία  και την Κίνα – ενάντια στην οποία είχε ήδη αναγγείλει, φτάνοντας στις Βρυξέλλες,  κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με νέους δασμούς 200 δισ. δολαρίων.

Από πλευράς Πούτιν της συνάντησης στο Ελσίνκι προηγήθηκε επίσκεψη του Νετανιάχου αλλά και Ιρανού Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί στη Μόσχα. Δεν έγινε γνωστό αν και πόσο είναι διατεθειμένος ο Πούτιν να υποχωρήσει και να δεχτεί μια ολική αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία δυναμιτίζοντας τη συμμαχία του μαζί τους. Φημολογείται ότι σαν αντάλλαγμα συζητείται η άρση των κυρώσεων στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας και Κριμαίας – πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο  μιας και το αμερικανικό Κογκρέσο  δένει τα χέρια του Τραμπ.

Οι συνομιλίες έγιναν αυστηρά ανάμεσα στις δύο πλευρές χωρίς τη συμμετοχή τρίτων. Οι Βρυξέλλες αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος περίμεναν τη συνέντευξη τύπου των δύο αντρών με ιδιαίτερη αγωνία, χωρίς να μάθουν και πολλά. Ο Τραμπ εξύμνησε τον Πούτιν και “άδειασε” κυριολεκτικά τις… αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκαλώντας σάλο και αποδοκιμασίες της ΣΙΑ, του Εφ Μπι Άι, ακόμα κι ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών σαν τον Νιουτ  Γκίνγκριτς.

Εκείνο πάντως που διαφαίνεται από τις δηλώσεις στην συνέντευξη Τύπου είναι ότι Τραμπ και Πούτιν τα βρίσκουν σχετικά με την παραμονή του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία στην Δαμασκό δίνοντας “εγγυήσεις ασφαλείας” στο Ισραήλ. Εξάλλου, όπως τόνισε ο αμίμητος Ντόναλντ Τραμπ “ο φίλος Πούτιν είναι  μεγάλος φαν του Μπίμπι Νετανιάχου!”

 Το μοίρασμα του κόσμου δεν έγινε.  Ίσως το πιο σημαντικό γεγονός των συνομιλιών ήταν η μπάλα ποδοσφαίρου που χάρισε ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.

 Ο Τραμπ ήρθε στην Ευρώπη και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σαν ιδιοκτήτης του κόσμου που επιβάλει σκληρούς νέους όρους στους “νοικάρηδες” του, απειλώντας με έξωση.  Οι θεσμοί που προσπαθεί να ανατρέψει είναι αυτοί που θεσπίστηκαν μετά το Δεύτερο Πόλεμο με την ηγεμονία και καθοδήγηση των ΗΠΑ. Ο προστατευτισμός αυτός του Τραμπ δεν αφορά μόνο το εθνικό του κράτος ή τη μεγαλοαστική τάξη που ο ίδιος ανήκει. Ο πόλεμος ενάντια στους πάντες αφορά και σε ένα μεγάλο βαθμό την τάξη και το κόμμα που ο ίδιος εκπροσωπεί. Η διάσπαση στις γραμμές της άρχουσας τάξης στις ΗΠΑ είναι πασιφανής.

Τα άλυτα ζητήματα της συνάντησης του Ελσίνκι μετατίθενται στο εγγύς μέλλον.