«Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ή Δεύτερης Κατηγορίας;», αναρωτούνται οι καθηγητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού με ψήφισμά τους. Ενώ σε όλα τα σχολεία της χώρας οι μαθητές διδάσκονται έστω και με την χρήση της τηλεματικής (με όσα μειονεκτήματα κι αν έχει), στα σχολεία των φυλακών της χώρας, σχολεία κανονικά, υπαγόμενα κατά τον νόμο στο υπουργείο Παιδείας, κάθε εκπαιδευτική διαδικασία έχει σταματήσει. Πρακτικά, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και στους εκπαιδευτικούς, διορισμένους από το υπουργείο παιδείας, δεν επιτρέπεται η είσοδος, ούτε καν η διαδικτυακή επικοινωνία, ακόμη και η αποστολή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού και της αντίστοιχης ύλης στην οποία θα εξεταστούν στο τέλος της χρονιάς οι φυλακισμένοι μαθητές.   

Ο θεσμός της λειτουργίας σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές, με ιστορία στη χώρα μας πάνω από 15 χρόνια, θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος και συχνά έχει αποσπάσει την εκτίμηση πολλών, ακόμη και κυβερνητικών, αλλά και των υπηρεσιών των φυλακών. Κάθε χρόνο δεκάδες φυλακισμένοι κατορθώνουν να μορφωθούν τελειώνοντας το –θεσμοθετημένο- γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο λειτουργούν τμήματα στα οποία οι μαθητές θεωρούνται ως κατ’ οίκον διδαχθέντες, εγγράφονται στα γειτονικά λύκεια και μπορούν να δίνουν σε πανελλήνιες εξετάσεις. Και εδώ δεκάδες είναι οι απόφοιτοι που περνάνε στα πανεπιστήμια και μπορούν να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο στη ζωή τους μετά την έκτιση της ποινής τους. Αυτό, τώρα, στην πράξη έχει σβήσει.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπάγονται τώρα οι φυλακές, έχουν πλήρη την ευθύνη να βρεθεί τρόπος λειτουργίας των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, να μπορέσουν οι μαθητές να προχωρήσουν τις σπουδές τους και, επίσης, οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές να δώσουν εξετάσεις.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού αναφέρει:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ή Δεύτερης Κατηγορίας;

Στα μέτρα που ελήφθησαν με αφορμή την πανδημία στο χώρο της Παιδείας για παροχή τηλεκπαίδευσης στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ηχηρή είναι η παντελής έλλειψη υποστήριξης των μαθητών που βρίσκονται έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Έτσι λοιπόν από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, αποκλείστηκε και κάθε δυνατότητα πρόσβασης στη μαθησιακή διαδικασία για τους κρατούμενους που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Και δεν εννοούμε μόνο τη δια ζώσης επαφή, αλλά την παρεμπόδιση ακόμη και στη διανομή εκπαιδευτικού υλικού, η οποία θα επέτρεπε με κάποιο τρόπο την επαφή με την εκπαίδευση.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα κλήθηκαν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που θα στελεχώσουν το ΣΔΕ, να αναλάβουν υπηρεσία. Με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για τη τηλεκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης, ότι θα είναι εκπαιδευτικοί χωρίς μαθητές και ότι δεν τους δίνεται έστω η δυνατότητα, να γνωριστούν με τους μαθητές τους!

Σ’ αυτό το πλαίσιο εγκατάλειψης των σχολείων που λειτουργούν στα Καταστήματα Κράτησης από το ΥΠΑΙΘ (Υπουργείο Παιδείας), ας προστεθεί και η αδιαφορία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) στη στήριξη των ΣΔΕ. Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας εκκρεμεί ακόμη η έγκριση για γραφική ύλη! Μάσκες και γάντια δεν ήρθαν ποτέ στο σχολείο, ώστε να προστατευθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές και αγνοούμε αν γίνονται προσπάθειες ανανέωσης του εξοπλισμού του σχολείου με στόχο τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πέρα από την έλλειψη φροντίδας για την εκπαίδευση, οι μαθητές του 2ουΣΔΕ Κορυδαλλού και του εκτός έδρας Τμήματος πλήττονται από πλείστες άλλες ελλείψεις. Πλημμελής τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, απαγόρευση των επισκεπτηρίων με αφορμή την πανδημία, αδιαφορία στο δίκαιο και μόνιμο αίτημά τους για αποσυμφόρηση.

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (Κεντρικού και εκτός Έδρας Τμήματος–Παράρτημα), λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού για την ασφάλεια των κρατουμένων και των εκπαιδευτικών, αιτούμαστε:

  • Την επαναλειτουργία του 2ουΣΔΕ Κορυδαλλού ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης, με την τήρηση όλων των όρων υγειονομικής προστασίας.
  • Για όσο διάστημα τα σχολεία λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όλοι οι μαθητές του 2ουΣΔΕ του Κορυδαλλού να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοίρασμα και επαφή. Η εκπαίδευση από απόσταση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, μπορεί να καλύψει μόνο την αναμονή του διά ζώσης μαθήματος.

Να μην επιτρέψουμε να αποτελέσει η πανδημία αφορμή για την κατάργηση της παροχής εκπαίδευσης στους κρατούμενους.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Κορυδαλλός, Δεκέμβριος 2020