Σχόλιο πάνω στην ανακοίνωση του σωματείου των Χαλυβουργών

Tρεις ημέρες μετά από τις εικόνες-σοκ που αντίκρισε εμβρόντητο ολόκληρο το κίνημα, με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής να γίνονται δεκτοί από την ηγεσία του σωματείου των Χαλυβουργών Ασπροπύργου, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση-απάντηση του ίδιου του σωματείου, όπου γίνεται λόγος για «προβοκάτσια της Χ.Α.».
Σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι θετικό ότι το σωματείο διαχωρίζει την θέση του από την Χ.Α. και την «αλληλεγγύη» της και καταγγέλλει τον προβοκατόρικο και αντιδραστικό ρόλο της.  
Ωστόσο, μένουν κάποια ερωτήματα:
1.    Αφού η επίσκεψη της Χ.Α. θεωρήθηκε προβοκάτσια, γιατί έτυχαν αρχικά θερμής υποδοχής και χειροκροτημάτων; Γιατί η προβοκάτσια δεν καταγγέλθηκε παρά 3 ημέρες μετά, κι ενώ έχει ξεσπάσει θύελλα κριτικής (που είναι αλήθεια πως σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγε από τα όρια);
2.    Το σημείο εκείνο στο οποίο «ψέγεται» η Χ.Α. είναι μόνο το γεγονός ότι είχε μέχρι πρότινος στάση υπέρ του Μάνεση; Αν δηλαδή, δεν είχαν βγάλει μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης καμιά ανακοίνωση, δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την παρουσία ενός φασιστικού-παρακρατικού μηχανισμού στο προπύργιο της ταξικής πάλης, στον μεγαλύτερο εργατικό αγώνα εδώ και δεκαετίες; Υπάρχει περίπτωση ο φασισμός, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, να γίνεται δεκτός, έστω και σαν συμπαραστάτης στο εργατικό κίνημα;
3.    Στην ίδια ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου που καταγγέλλεται ο ρόλος της Χ.Α., τονίζεται πως ο αγώνας των Χαλυβουργών «δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών». Tί θέλει να πει το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ το οποίο ηγείται του σωματείου; πως οι δυνάμεις της αναρχίας και της  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που εξ αρχής βρέθηκαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στο πλευρό των Χαλυβουργών και αποτελούν οργανικά κομμάτια του κινήματος παρά τις όποιες αδυναμίες τους, μπορεί να εξισώνονται με μια φασιστική δύναμη που είναι εξ ορισμού εχθρός της εργατικής τάξης, και στην πρώτη ευκαιρία θα έστελναν στους φούρνους και τους Χαλυβουργούς αλλά και όλους τους συνειδητούς εργάτες; H ηγεσία του ΠAME ή δεν καταλαβαίνει τι λέει ή η πολιτική αντιπαλότητα με άλλες τάσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος την κάνει να βάζει «στο ίδιο τσουβάλι» τους αντιφασίστες με τους φασίστες; Θέλουν να αναπαράγουν την καταδικασμένη από την ιστορία θεωρία της δεκαετίας του ’30 ότι οι σοσιαλιστές και οι τροτσκιστές είναι δίδυμοι αδελφοί του φασισμού; Tην εποχή που οργάνωναν μαζί με τους ναζί το «κόκκινο δημοψήφισμα» ανοίγοντας το δρόμο στο φασισμό;
Tο να κάνει κανείς λάθος δεν είναι έγκλημα. Aρκεί να το αναγνωρίσει θαρρετά και να βγάλει τα μαθήματα. Aλλά να αντεπιτίθεσαι θεωρώντας ότι όλοι οι άλλοι είναι ίδιοι με τη ναζιστική παρακρατική συμμορία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να σταθούμε δίπλα στους μαχόμενους Xαλυβουργούς. Ο αγώνας τους είναι και  δικός  μας αγώνας. H μάχη τους είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. Kαι η νίκη τους επίσης.
Aλληλεγγύη στον αγώνα των Xαλυβουργών του Aσπροπύργου. Eνάντια σε αφεντικά, κράτος και φασίστες. Για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και αναξιοπρέπεια.
Κώστας Απ.