Όχι στην εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου

Η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας έχει αποφασίσει την Ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας, ανοίγοντας την Κερκόπορτα για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας. O δε μετέχων ιδιώτης θα αποφασίζει για το προσωπικό που θα προσλάβει, για τις ώρες εργασίας, το μισθό, και εν γένει τις συνθήκες. Συμπληρωματικά, ο κ. Χατζηδάκης φροντίζει για το συμφέρον του ιδιώτη καπιταλιστή με τους νόμους που σαν κυβέρνηση προωθεί.

Οι δε δημότες θα είναι άμεσα εξαρτημένοι από τις ορέξεις του ιδιώτη, ενώ τα δημοτικά τέλη θα εξασφαλίζουν την επένδυση από τους όποιους κινδύνους, σίγουρο εισόδημα για τον ιδιώτη – συνέταιρο στην επιχείρηση με τον Δήμο εισπράκτορα μέσω των υπηρεσιών του. Μια τέτοια πολιτική προωθείται από την παρούσα κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει χέρι στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια και να την αλώσει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί. Ήδη από την περίοδο του 1992 με τις μεγάλες απεργίες του κλάδου και την περίοδο του 2010 – 2011, η μάχη συνεχίζεται για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά.

Την Πέμπτη 3/6 το μεσημέρι η διοίκηση προσπάθησε να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης που αφορά την ίδρυση αναπτυξιακών εταιρειών .

Ο Δήμος Καλλιθέας αποτελεί μαζί με τους Δήμους Ταύρου – Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και την ΚΕΔΕ μια από τις προβλεπόμενες ομάδες για ίδρυση τέτοιων επιχειρήσεων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ βρίσκεται σε συναγερμό, προχωρεί σε κινητοποιήσεις και καλεί σε επαγρύπνηση τον κλάδο. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τέτοια σχέδια. Ήδη έχει προκηρύξει κινητοποίηση στον κλάδο με σύμφωνη γνώμη των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αποχή από κάθε μορφής εργασία η οποία εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς. Οι συνάδελφοι αντιδρούν ευθυγραμμιζόμενοι με την απόφαση της ομοσπονδίας και του σωματείου, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς τους υπευθύνους υπάλληλους να μην κάνουν πρωτοκόλληση του συγκεκριμένου έγγραφου. Μέχρι την Παρασκευή 4/6/2021 το μεσημέρι στις 2:30 το έγγραφο δεν είχε πρωτοκολληθεί και εμφανίζεται το «εντέλλεσθε» από το δήμαρχο στους υπάλληλους του πρωτοκόλλου. Με την εμφάνιση του εντέλλεσθε οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο καταλαμβάνουν το τμήμα μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Στις 15:45 έφθασαν δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες δήλωσαν ότι τους κάλεσε ο Δήμαρχος για να συλλάβουν τους καταληψίες υπάλληλους, όμως έχουν ήδη σχολάσει. Την επομένη μέρα Σάββατο συνεδριάζει το σωματείο και αποφασίζει να κλιμακώσει την αντίδρασή του ώστε να εμποδίσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του Δήμου, το ξεπούλημα των υπηρεσιών του και την παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καταθέτει δε την απόφαση του σωματείου για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και ζητήματα που εκκρεμούν και αφορούν παροχές για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αντί να προχωρεί σε αναπτυξιακές εταιρίες ο Δήμος να απαιτήσει την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν τα κενά των υπηρεσιών.

Αποφασίζεται να ειδοποιηθεί όλος ο Δήμος και οι δημότες για τα γεγονότα που προηγήθηκαν, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στο γκαράζ και τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου και να γίνει την Δευτέρα 7 /6 /2021 το πρωΐ συγκέντρωση στο Δημαρχείο. Έτσι από το πρωΐ της Δευτέρας συνάδελφοι από όλες τις υπηρεσίες του δήμου, συνάδελφοι από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλους εργαζόμενους από τους γειτονικούς δήμους πήραν μέρος στη συνέλευση.

Γ. Μγκλ.