SHELMAN Άλλο ένα εργοστάσιο κλείνει

SHELMAN Άλλο ένα εργοστάσιο κλείνει

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ένα από τα ιστορικά εργοστάσια  της χώρας, η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Shelman στο Βασιλικό  Εύβοιας, ανακοίνωσε ότι κλείνει. Οι τελευταίοι εναπομείναντες 174 εργάτες πετιούνται στο δρόμο. Είχαν  προηγηθεί οι απολύσεις άλλων 500 το 2010.

Τότε, το  καλοκαίρι του 2010, έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα με 38 ημέρες απεργία ενάντια στη διάλυση των συμβάσεων και τις απολύσεις που επέβαλε το «νέο» αφεντικό Αδαμόπουλος. Τώρα, η διοίκηση επανέρχεται για να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, ανακοινώνοντας το κλείσιμο του εργοστασίου του Βασιλικού Χαλκίδας.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος της Alpha Woods, στον οποίο ο Αδαμόπουλος είναι βασικός  μέτοχος, έχει επιδοτηθεί με πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου για ένα δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στη Κομοτηνή. Τα προηγούμενα χρόνια η Alfa Woods, είχε επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό νόμο. Στα χρόνια από το 2002 έως το 2009 παρουσίαζε σταθερή  κερδοφορία. Το 2010 είχε κέρδη ρεκόρ ύψους 36,4 εκατ. Ευρώ, ενώ έως τότε πραγματοποιούσε κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2011, όμως, έκλεισε τη χρήση με ζημιές 31 εκατ. ευρώ. Τώρα, οι εργάτες δρόμο.

Η Νέα Προοπτική συνομίλησε για το θέμα με τον Θανάση Καπενή, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Shelman.

Ν.Π.: Ποιά είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της διοίκησης για λουκέτο στο εργοστάσιο;

Πρ. Εργ.: Μετά το εξώδικο που μας έστειλε, σύμφωνα με τον Ν. 1387 θα πρέπει να προχωρήσει σε διαβούλευση με το Σωματείο για να πάρει την έγκρισή του –πράγμα που δεν συμβαίνει- για να κανονίσει τα της αποζημίωσης, με ποιόν τρόπο θα δοθούν κλπ. Εμείς είμαστε κάθετοι, δεν συζητάμε για αποζημιώσεις, αποζημιώσεις που σημαίνουν απολύσεις. Εμείς συζητάμε μόνο πώς μπορεί να κρατηθεί το εργοστάσιο σε λειτουργία και να απασχολούνται όλοι οι εργαζόμενοι, και ει δυνατόν να πάρει κι από τους 500 απολυμένους πίσω. Έγινε μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα (7/1) το μεσημέρι, η εταιρεία προσπάθησε να μας πει τα δικά της, να συζητήσουμε το θέμα των αποζημιώσεων. Εμείς τους το ξεκαθαρίσαμε, βάλαμε θέμα λειτουργίας του εργοστασίου κι όχι απολύσεις, και μας είπαν (σ.σ.: οι νομικοί εκπρόσωποι) πως θα το μεταφέρουν στην διοίκηση και θα γίνει μια νέα συνάντηση που θα μας φέρουνε πρόταση πώς μπορεί το εργοστάσιο να δουλέψει κι εμείς να μη χάσουμε τη δουλειά μας.

Ν.Π.: Από τη δική σας πλευρά, οι εργάτες, τι σχεδιάζουν να κάνουν σε περίπτωση που κι η επόμενη πρόταση δεν είναι ικανοποιητική κι οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν;

Πρ. Εργ.: Είμαστε τόσο καιρό απλήρωτοι. Μας οφείλει δεδουλευμένα Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων, και πολλοί εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση και λένε ότι προτιμότερο είναι να αποζημιωθούμε και να φύγουμε, να κοιτάξουμε πώς να φτιάξουμε τις ζωές μας, έχουμε κουραστεί τόσο πολύ που δεν έχουμε πολλά κουράγια. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει με απεργιακές κινητοποιήσεις, στις πρώτες απολύσεις είχαμε 40 ημέρες απεργία και όλα αυτά τα χρόνια με απεργίες και με στάσεις εργασίας πετυχαίναμε να παίρνουμε κάποια χρήματα από τα δεδουλευμένα μας. Τώρα πια, σε ένα εργοστάσιο κλειστό, το να κάνουμε απεργία είναι σαν να εξυπηρετούμε τον εργοδότη. Έχουμε προσφύγει κι έχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές του Νομού, να πιέσουν και από την πλευρά τους, με το Εργατικό Κέντρο είμαστε σε συνεργασία για παραστάσεις στους φορείς εδώ της Εύβοιας, και προσπαθούμε μέσα από τα Μ.Μ.Ε. να δώσουμε μια έκταση μεγαλύτερη για να καταλάβει κι ο κόσμος ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία των Βαλκανίων στην επεξεργασία ξύλου, κλείνει.

Ν.Π.: Και όχι μόνο, στην Εύβοια αλλά κι ευρύτερα κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, είναι και το εργοστάσιο της Neoset με 1000 εργαζόμενους «στον αέρα». Υπάρχει κάποια συνεννόηση και συντονισμός με τους εργάτες των άλλων εργοστασίων που κλείνουν στη περιοχή, από κοινού και με την τοπική κοινωνία που εξίσου πλήττεται από τη καταστροφή; Γιατί είναι ένα ζήτημα κοινωνικό κι αφορά όλο το λαό της Εύβοιας και γενικότερα.

Πρ. Εργ.: Ναι, είναι όπως το λέτε, ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, και σε προσωπικό και σε οικογενειακό επίπεδο για κάποιον που χάνει τη δουλειά του, αλλά πλήττει και την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία και θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συμπαραταχθούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ορέξεις των εργοδοτών, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο. Χθές, σαν μια πρώτη γεύση είχαμε κηρύξει Πανευβοϊκή 24ωρη Απεργία με διαμαρτυρία στη πόλη της Χαλκίδας, η οποία στέφθηκε και με επιτυχία. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο εργοδότης από την πρώτη ημέρα που ήρθε μας υποσχέθηκε τις θέσεις εργασίας κι αμέσως ξεκίνησε απολύσεις. Έχει απολύσει μέχρι τώρα 500 εργαζόμενους και θέλει να κλείσει το εργοστάσιο και να απολύσει άλλους 174. Είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τη τοπική κοινωνία και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι γιατί έχουμε συμφέρον να υπάρχουν παραγωγικές μονάδες στο τόπο μας κι αν το βάλω κι ευρύτερα είναι σημαντικό να υπάρχουν κύτταρα παραγωγής στην εθνική οικονομία.

 

Ν.Π.: Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία στους αγώνες σας.

Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#541# Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013