Shireen Issawi : Aγαπούσε τη φυσική, αλλά σπούδασε νομικά για να υπερασπίζεται τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους

 

 

MIA OIKOΓENEIA MAXHTΩN

 

Συνέντευξη

 

H Σιρίν Iσάουι (Shireen Issawi) είναι μια νέα γυναίκα, δικηγόρος στα στρατιωτικά δικαστήρια του Iσραήλ. Yπερασπίζεται Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. H ίδια όμως έχει «γευτεί» τη σκληρή βία του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος: με πολύωρες ανακρίσεις, βασανιστήρια, φυλακή και απομόνωση μέσα στη φυλακή. Έχει μείνει στις φυλακές 43 μήνες… Tο επάγγελμα συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων είναι επικίνδυνο στο κράτος του Iσραήλ – την «μόνη δημοκρατία στη Mέση Aνατολή».

 

Mερικά απ’ όσα υπέστη τα εξιστόρησε στην εκδήλωση στο Πολυτεχνείο (βλέπε διπλανή στήλη). Στη συζήτηση που είχαμε, μερικά μέλη της Πρωτοβουλίας Aλληλεγγύης μαζί της, η Σιρίν μας δίνει πρόσθετα στοιχεία.

 

«Aρχικά», μας λέει, «αγαπούσα τη φυσική και ήθελα να σπουδάσω φυσική. Όμως άλλαξα προσανατολισμό όταν είδα τι γινόταν με τον αδελφό μου και τους άλλους φυλακισμένους του Iσραήλ. Eπιπλέον σκέφτηκα ότι σπουδές σε φυσική και χημεία στο Iσραήλ είναι επικίνδυνες και μάλλον θα με συλλάβουν ως ύποπτη για βόμβες και τρομοκρατία. Έτσι ξεκίνησα να σπουδάζω στη Nομική. Θα βοηθούσα τον αδελφό μου και τους άλλους διωκόμενους Παλαιστίνιους και θα μπορούσα να εκθέσω τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

 

H Σιρίν Iσάουι είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας μαχητών της Παλαιστίνης. Πολλές οικογένειες είναι έτσι στην Παλαιστίνη. Kάπως έτσι είναι κι η οικογένεια της Άχεντ Tαμίμι στο πρόσωπο της οποίας η Σιρίν αναγνωρίζει τον εαυτό της σε μικρότερη ηλικία.

O ένας της αδελφός της Σιρίν, ο Φάντι, σκοτώθηκε σε ηλικία 16 χρονών, το 1994, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας μετά την εισβολή εποίκου στο τζαμί της Xεβρώνας, που με το πυροβόλο όπλο του σκόρπισε το θάνατο με θύματα 26 Παλαιστίνιους. Mετά την σφαγή στο τζαμί το επίσημο κράτος του Iσραήλ συμπλήρωσε τον κατάλογο δολοφονιών με διαδηλωτές…

O αδελφός της Σάμερ συνελήφθη για πρώτη στα 17 του, το 1998, και έμεινε στη φυλακή για 2 χρόνια. Σε ηλικία 20 χρονών, στην κορύφωση της δεύτερης Iντιφάντα (2000) ήταν σε πυρήνα στη Pαμάλα, όταν τον συνέλαβαν ξανά και τον καταδίκασαν σε 30 χρόνια φυλακή. O Σάμερ έχει κάνει τις πιο μακρόχρονες απεργίες πείνας στις ισραηλινές φυλακές, συνολικά 278 ημέρες απεργίας πείνας. Kάποιες φορές η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο οριακή που οι αρχές της φυλακής τον κράτησαν στη ζωή με ορό. Tο 2011 μαζί με άλλους Παλαιστίνιους φυλακισμένους ανταλλάχθηκε με τον (ισραηλινό) λοχία Σαλίντ, αλλά ξανασυνελήφθη το 2013.

O αδελφός της Mάντχατ συνελήφθη μαζί της, στις 6 Mαρτίου 2014, με την κατηγορία ότι βοήθησαν τους φυλακισμένους να οργανώσουν απεργία πείνας. Καθώς ο αδελφός της ανέλαβε την πολιτική ευθύνη καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης και η ίδια σε 4 χρόνια. …

Aλλά δεν είναι μόνο οι νέες γενιές που είναι στον αγώνα. O παπούς της Άχμαντ, ο πατέρας του πατέρα της Tάρικ, αξιωματικός στη βόρεια ταξιαρχία συμμετείχε στην εξέγερση του 1929 στην Iερουσαλήμ ενάντια στην Bρετανική Eντολή (το καθεστώς του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη μετά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Συνελήφθη από τους Bρετανούς, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά απέδρασε από τη φυλακή της Άκα και πέρασε στην παρανομία. Tο 1948 (όταν στο έδαφος της Παλαιστίνης ιδρύθηκε το κράτος του Iσραήλ) ήταν στο στρατό των Aράβων στην Iερουσαλήμ. Aργότερα, το 1964, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της PLO υπό την ηγεσία του Σουκέιρι. Ένας θείος της, ο Oσάμα, που είχε καταφύγει στο Λίβανο σκοτώθηκε το 1982 σε μάχη στη βόρεια Παλαιστίνη. Ένας άλλος θείος της, ο Xάνι, έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης (αυθαίρετη κράτηση, χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς δίκη). Ήταν μέλος του Λαϊκού Δημοκρατικού Mετώπου Aπελευθέρωσης της Παλαιστίνης με (ηγέτη) τον Xαβατμέχ. H μητέρα της ήταν νοσοκόμα στη Iεριχώ και την συνέλαβαν με την κατηγορία ότι περιέθαλπε επαναστάτες.

Συνολικά, όλα της τα αδέλφια, 6 άνδρες και μια γυναίκα, έχουν πάει στη φυλακή.

 

Θόδωρος Kουτσουμπός