ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ "ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ"

 

 

Τόνοι δακρυγόνων, πετροπόλεμος, τραυματισμοί και σωρός συλλήψεων ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης που έλαβε χώρα στις Σκουριές την Κυριακή 23 Αυγούστου.

Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στον Κάκαβο μισό χιλιόμετρο από το εργοτάξιο της El Dorado. Οι περισσότεροι από αυτούς κάτοικοι της Ιερισσού, αγωνιστές από οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και κατασκηνωτές του camping Beyond Europe. H πορεία συντάχθηκε στο Χοντρό Δεντρό, σε μια διασταύρωση στρατηγικής σημασίας. Ο δρόμος οδηγούσε στα ορυχεία ενώ ένας χωματόδρομος σε μια κρυμμένη διμοιρία των ματ. Σύντομα έκανε την εμφάνισή του ένα drone της αστυνομίας θέλοντας να μετρήσει τον όγκο των παρευρισκόμενων.

Οι διαδήλωση κατηφόρισε με συνθήματα προς στο εργοτάξιο. Η είσοδός του είχε φραγεί διαδοχικά από πλαστικά εμπόδια της αστυνομίας, μια διμοιρία και μια κλούβα, ενώ άλλα ματ είχαν παραταχθεί σε ένα ύψωμα πίσω από δέντρα και δεν ξέρουμε πόσοι άλλοι είχαν κρυφτεί μέσα στο δάσος. Η πρώτοι των διαδηλωτών αφαίρεσαν αμέσως τα εμπόδια και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τους αφήσουν να περάσουν λαμβάνοντας την άρνηση. Κόσμος άρχισε τότε να χτυπάει τα κιγκλιδώματα του δρόμου και η πορεία φαινόταν ότι θα προσπαθούσε να διασπάσει την “κρατική – ιδιωτική φύλαξη” του χρυσωρυχείου. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, νεαροί άρχισαν να πετάνε πέτρες στους ματατζήδες που ήταν πίσω από τα δέντρα που άμεσα απάντησαν  με ρίψεις δακρυγόνων.

Η διαδήλωση επέστρεψε γρήγορα στο αρχικό της σημείο, πριν προλάβει η διμοιρία από τον χωματόδρομο την περικυκλώσει αποφεύγοντας ένα μακελειό. Εκεί όμως ουσιαστικά διαλύθηκε, πέρα από αγωνιστές που κατέλαβαν ένα ύψωμα και άρχισαν να πετάνε πέτρες, αυτοσχέδιες ρουκέτες και μολότοφ στους αστυνομικούς που όλο κέρδιζαν έδαφος και μόνο τους μέλημα ήταν να διαλύσουν τελείως τους συγκεντρωμένους. Ο αριθμός των δακρυγόνων που έπεσαν ήταν αμέτρητος, αλλά και οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και δεν τους επηρέαζαν. Σύντομα δεν φαινόταν τίποτα από τον καπνό. Οι διαδηλωτές άρχισαν να μπαίνουν στα οχήματα για να φύγουν όταν μια κλούβα της αστυνομίας και ματ βγήκαν μέσα από τον καπνό, προσπέρασαν ένα λεωφορείο και το ακινητοποίησαν. Το λεωφορείο μαζί με τους 70 επιβαίνοντες οδηγήθηκαν συνοδεία στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου. Παρόλο τον κόσμο που στάθηκε αλληλέγγυος έξω από αυτό για ώρες, όλες οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της στάσης.

Υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί με κυριότερους αυτόν της συντρόφισσας Γεωργίας Καρακωνσταντινίδου -μέλος της ΚΕΕΡΦΑ- που την χτύπησε αστυνομικός όταν προσπαθούσε να ανεβεί στο λεωφορείο με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της και ενός κατοίκου του οποίου άνοιξε το κεφάλι από δακρυγόνο. Νωρίτερα τραμπούκοι της Ελληνικός Χρυσός σταμάτησαν και ξυλοκόπησαν τον εκπαιδευτικό και μέλος του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννη Λαθήρα, διερχόμενο από την ορεινή Χαλκιδική, επειδή φορούσε μπλουζάκι “Όχι στην εξόρυξη χρυσού”. Ήταν ακόμη μια φορά όπου οι μεταλλωρύχοι προέβησαν σε βιαιοπραγίες ενάντια σε κάτοικους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι άλλος από την εργοδοσία που οπλίζει το χέρι τους σε ένα φαινόμενο αντίστροφου φασισμού όπου η εργοδοσία μέσω των μαινόμενων εργατών της προσπαθεί να τσακίσει μια ολόκληρη κοινωνία. Ένα φαινόμενο που πρέπει να κοπεί από την ρίζα του πριν γενικευθεί σε μια χώρα που “διψάει” από επενδύτες τύπου  El Dorado…

Παντελέων

* Oι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν από τη Γερμανία και λίγοι από Iταλία. Σε όλους απαγγέλθηκε η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Σε 4 άτομα, δύο άνδρες και δυο γυναίκες ασκήθηκε δίωξη για απείθεια γιατί αρνήθηκαν  να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Kαταδικάστηκαν σε 17-18 μήνες φυλακή, εξαγοράσιμη. H πρόθεση των αρχών ήταν να τους απελάσουν.