Σωματεία και συλλογικότητες, το ένα μετά το άλλο, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πέντε απολυμένους εργαζόμενους στο εστιατόριο «Anadolu» που δικάζονται την Τετάρτη 31 Μαρτίου στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας. Ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι μηνύθηκαν από τον εργοδότη, με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας(!), γιατί έκαναν αυτό που όφειλαν σαν εργαζόμενοι: Καταγγελία στο ΣΕΠΕ και δυο παρεμβάσεις έξω από το εστιατόριο με το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων διεκδικώντας τα εργατικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τις παρεμβάσεις στήριξε και η ΛΑΝΤΖΑ, σχήμα που συμμετέχει στο συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού, καθώς, επίσης και άλλες εργατικές συλλογικότητες. Τα αφεντικά, χαρακτήρισαν τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις εκβιασμό και δυσφήμιση και κατέθεσαν μήνυση εναντίον των απολυμένων. Η αστυνομία και η πάντα υποχρεωτική εισαγγελία έτρεξαν να συνδράμουν το αφεντικό, αντί να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν πολίτες μηνύουν όργανα της τάξης π.χ. για βιαιότητες κατά διαδηλωτών ή απλών πολιτών, οι μηνύσεις πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο αρχείο (ή στον κάλαθο των αχρήστων;).

Με λίγα λόγια, τολμάς να σηκώσεις κεφάλι; Απολύεσαι! Τολμάς να διαμαρτυρηθείς κινηματικά και συλλογικά; Μηνύεσαι!

Τα σωματεία και οι εργατικές οργανώσεις και συλλογικότητες που μέχρι στιγμής έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης των διωκόμενων απολυμένων είναι:

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

ΠΕΝΕΝ

Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

ΣΒΕΟΔ

Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζόμενων Δήμου Καισαριανής

ΣΙΕΛ  Αχαΐας

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Το ψήφισμα αλληλεγγύης

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού εκφράζει την αλληλεγγύη του στους/στις απολυμένους/ες εργαζόμενους/ες από το μαγαζί “Anadolu”που βρίσκεται στην οδό Μπούσγου 2, Αθήναοι οποίοι στις 31/03/2021 δικάζονται στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι/ες αντιμετωπίζουντις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας από την εργοδοσία του εν λόγω μαγαζιού. Η μήνυση αυτή είναι η απόδειξη πως όταν διεκδικείς τα αυτονόητα, τα αφεντικά απαντούν, όχι μόνο με απολύσεις, αλλά και με την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα.

Όλα ξεκίνησαν όταν από κοινού οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν να διεκδικήσουν συλλογικά τα νόμιμα και αυτονόητα δικαιώματά τους, καθώς οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει ήταν εικονικές, δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας, ούτε στις ειδικότητες της πραγματικήςτους απασχόλησης. Επίσης, δεν τους καταβάλλονταν δώρα και επιδόματα, οι προσαυξήσεις για την εργασία τη νύχτα και κατά τις αργίες. Μετά από τις διεκδικήσεις τους, το φιλικό κλίμα από μεριάς εργοδοτών μετατράπηκε σε πόλεμο, προσωπικές επιθέσεις, προσπάθεια διάσπασης της μεταξύ τους ενότητας, προσβολές και κατηγορηματική άρνηση να δεχτούν, έστω να συζητήσουν, αυτά που διεκδικούσανε οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα ήταν δυο παραιτήσεις εργαζόμενων, που δεν άντεξαν άλλο αυτές τις συνθήκες και έξι απολύσεις. Γενική εκκαθάριση, δηλαδή, των ενοχλητικών στοιχείων. Οι εργαζόμενοι/ες προχώρησαν σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ και σε παρεμβάσεις έξω από το εστιατόριο με το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού. Τις δράσεις στήριξε και η ΛΑΝΤΖΑ, σχήμα που συμμετέχει στο συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού, καθώς, και άλλες συλλογικότητες. Τα αφεντικά, ονομάζουν αυτές τις παρεμβάσεις εκβιασμό και δυσφήμιση και αντί να πληρώσουν τα δεδουλευμένα που χρώσταγαν, κατέθεσαν μήνυση εναντίον των απολυμένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργοδότες επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη νόμιμη συνδικαλιστική δράση του σωματείου προκειμένου να μην πληρώσουν τις εργαζόμενες/ους. Αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο εστιατόριο περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εστίασης και που εξακολουθούν και επικρατούν και σήμερα, επιδεινωμένες, μάλιστα, από την πανδημία: υπερεκμετάλλευση, υπερεντατικοποίηση (οχτάωρο δεν υφίσταται, καθώς ξεκινάς με βάση το εννιάωρο) υποαμοιβή, υποασφάλιση. Η απάντηση των εργοδοτών, φυσικά η ίδια πάντα “μα κάναμε συμφωνία”. Συμφωνία, όπου ο εργαζόμενος είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και η ανάγκη της επιβίωσης είναι επιτακτική δεν είναι συμφωνία, είναι εκβιασμός. Με λίγα λόγια, τολμάς να σηκώσεις κεφάλι; Απολύεσαι! Τολμάς να παρέμβεις κινηματικά και συλλογικά; Μηνύεσαι! Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους απολυμένους εργαζόμενους του Anadolou και ζητάμε την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους. Το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλός θεατής στην επίθεση, που η εργοδοσία διεξάγει εναντίον κάθε εργαζόμενου, που δεν σκύβει το κεφάλι στην αυθαιρεσία και συστηματική κατάλυση ακόμα και των πιο βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ