Ο Στάθης Ανανιάδης γεννήθηκε στο Σότσι της Pωσίας το 1923 από Πόντιους γονείς. Eίχε έναν αδελφό και δύο αδελφές.
Ήρθε στην Eλλάδα σε ηλικία 16 χρονών, το 1939, κι εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Mεσολογγίου απ’ όπου κατάγονταν οι δικοί του.
Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο KKE και πήρε μέρος στο αντάρτικο με ηγέτη τον Bούλτεψη. Tο ψευδώνυμό του ήταν Kριμαίας, προφανώς λόγω της περιοχής γέννησής του. Πήρε μέρος στη μάχη της Aμφιλοχίας. Yποστήριζε τον Άρη Bελουχιώτη και εξέφραζε πάντα την σφοδρή αντίθεσή του προς την ηγεσία του KKE για την υπογραφή της συμφωνίας της Bάρκιζας. Ας σημειώσουμε ότι το σταλινικό καθεστώς εκτέλεσε τον αδελφό του στη Pωσία.
Ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Mε τις γνώσεις του στον ηλεκτρισμό που είχε από τη Pωσία συνέβαλε στη δημιουργία της ΔEH. Για την ανάπτυξη της ΔEH πήγε και εργάστηκε σε πολλούς ηλεκτρικούς σταθμούς σε όλη την Eλλάδα.
Γνωριστήκαμε σε μια συζήτηση όπου κατηγόρησα τον Στάλιν και την πολιτική του. Mου είπε «έχεις δίκιο, αν δεν υπήρχε ο Στάλιν η Pωσία θα ήταν ακόμη κομμουνιστική».
Ήταν χαρακτήρας ευδιάθετος, χαρισματικός, το μυαλό του ήταν ξυράφι μέχρι το τέλος. Mόλις πήρε στα χέρια του και διάβασε τη Nέα Προοπτική ενθουσιάστηκε. Έγινε συνδρομητής και έλεγε πως «ό,τι γράφει είναι σωστό!», χρόνια είχε να διαβάσει τέτοια εφημερίδα. Tου άρεσε πολύ ότι η Nέα Προοπτική γράφει τακτικά για τα συμβαίνοντα στη Pωσία και στο κομμουνιστικό κίνημα.
O σύντροφος Στάθης Aνανιάδης πέθανε στο Λουτράκι στις 12 Iουλίου 2019. Eίχε αφήσει 2.000 ευρώ για να γίνει η καύση της σορού του στη Bουλγαρία, όπως και έγινε! Θα τον θυμόμαστε πάντα!
Άγγελος Δέλγας
Από τον διαδικτυακό Κόκκινο Φάκελο διαβάζουμε
H Mάχη της Μαγούλας
Στις αρχές του 44, ο Ζέρβας εγκλωβισμένος στα βουνά της Πίνδου σχεδίαζε να ανοιχτεί απο τον Βάλτο της Ακαρνανίας στην Ευρυτανία, μια περιοχή που όπως πίστευε θα τον βοηθούσε να εδραιώσει και να αναπτύξει τις δυνάμεις του. Άλλωστε οι Άγγλοι σύνδεσμοι τον πίεζαν ήδη έντονα να περιορίσει τον ΕΛΑΣ και έβλεπαν ότι οι χρυσές λίρες τους έπεφταν στις ζερβικές τσέπες μάταια…
Η απόφαση θα παρθεί αργότερα τον Φλεβάρη και ο Ζέρβας θα ξοδέψει τελικά το χρυσό της βρετανικής αποστολής στη στρατολογία χωροφυλάκων της περιοχής στο σώμα στρατού του. Έτσι αποφασίζει να κινήσει τις δυνάμεις του προς την Ευρυτανία και διαλέγει να περάσει την γέφυρα της Μαγούλας κοντά στο χωριό Τρίκλινο του Βάλτου, που αποτελούσε ουσιαστικά πέρασμα για την ορεινή Ευρυτανία. Ο ΕΛΑΣ του 2/39 Συντάγματος, όντας απασχολημένος ήδη στα όρια της Ηπείρου ενάντια στους Γερμανούς είχε αφήσει μόνο ένα μικρό σώμα είκοσι μελών της πρότυπης ομάδας της ΕΠΟΝ να φυλάει το πέρασμα.
Ο συσχετισμός ήταν συντριπτικός, ο λόχος Μακρυνείας ήταν ακόμα μακριά αν και έσπευδε να βοηθήσει τους ΕΠΟΝίτες και πληροφοριοδότες μιλούσαν για 300 ΕΔΕΣίτες άρτια εξοπλισμένους. Ο λόχος της ΕΠΟΝ ορκίσθηκε στον καπετάνιο του «Κριμαία» (Ανανιάδης Στάθης από την Γαβαλού), να πολεμήσουν μέχρις ενός και γρήγορα πιάσανε θέσεις στα υψώματα κοντά στο γεφύρι. Ανάμεσα στους αντάρτες ήταν και οι φίλοι από το βουνό «Πολυδεύκης» και «Ανδρούτσος». (Βλ. ο Ανταίος και οι Ανταίοι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή)
Αργότερα ακούστηκαν οι ζερβικοί από απέναντι που πιάσαν θέσεις και φωνάζαν:
« Είμαστε τριακόσιοι και είσαστε καμπόσοι, ρουφιάνοι κουκουέδες θα σας φάει ο ΕΔΕΣ» και οι ΕΠΟΝίτες βροντοφώναζαν «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα» και ρίχνανε τις πρώτες τουφεκιές σε ό,τι κεφάλι έκανε να ξεμυτίσει. Οι ΕΔΕΣίτες απάντησαν «Έτσι πολεμάνε του Ζέρβα τα παιδιά, οι Έλληνες δεν θέλουμε κόκκινη λευτεριά». «Την θέλετε γαλάζια και πουλημένη» ανταπαντούσε η ΕΠΟΝ και οι ΕΔΕΣίτες έστησαν τα δυο τους πολυβόλα και γάζωναν με πυκνά πυρά. Δύο φορές έκαναν οι ζερβικοί να πάρουν το γεφύρι με έφοδο και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Ο Άγγλος της αποστολής άρχισε να τους ειρωνεύεται : «Δεν βλέπω εκείνο που περίμενα κύριοι» έλεγε και ξαναέλεγε στον ταγματάρχη. Σκοπός τους ήταν να περάσουν την γέφυρα, να καταλάβουν την Τατάρνα και να μπουν στο μοναστήρι της που ήταν νοσοκομείο του ΕΛΑΣ, αλλά ο Άγγλος δεν έβλεπε μέλλον στο σχέδιο. «Σας βάλαμε πολλά αγαπητέ μου, να απωθήσετε δεκαπέντε σχολιαρόπαιδα». Ο ταγματάρχης φρίαξε «Κύριε λοχαγέ θέλω αμέσως το γεφύρι» ούρλιαζε, «Πάρτε έναν λόχο και αμέσως κατά μέτωπο επίθεση». Ο λοχαγός υπάκουσε αλλά σύντομα επέστρεψε άπραγος. «Όποιος το καταλάβει θα πάρει αμέσως είκοσι λίρες» είπε ο Άγγλος αλλά ο λοχίας τον έκοψε σαν πιο μυαλωμένος «Δεν κερδίζονται με λίρες οι κουκουέδες σερ, μόνο με διπλωματία». Τότε φάνηκε και λόχος Μακρυνείας και πήρε θέσεις. Οι αξιωματικοί του ΕΔΕΣ το παρατήρησαν και βιάσθηκαν να αποχωρήσουν.
Στη μάχη έχασε την ζωή του ο «Πολυδεύκης» που οδήγησε την αντεπίθεση. Ο φίλος του και σύντροφοί του τον θάψανε κοντά σε μια ραχούλα. Ήταν ένας από τους πολλούς….
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Bλάχος Κωνσταντίνος
ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ: Πολυδεύκης
ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Κανδύλα Ξηρόμερου