Σταύρος Τσιγκόγλου: Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ζωής και της τέχνης

της Άρτεμις Καρδουλάκη

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση “Ο κόσμος του Σταύρου Τσιγκόγλου” από τις 18 Φεβρουαρίου – 10 Απριλίου 2017, σε επιμέλεια της ιστορικού της τέχνης Χριστίνας Τσαγκάλια.

 

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι παιδοχειρουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα, από την δεκαετία του ‘60 ασχολήθηκε συστηματικά με την τέχνη παρακολουθώντας εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συνέγραψε 4 βιβλία με κείμενα που δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εικαστική εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης” όπου ήταν σταθερός συνεργάτης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και υπήρξε μέλος του Δ.Σ ως γενικός γραμματέας. Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι: “Η τέχνη στο τέλος του εικοστού αιώνα” (Τα Νέα της Τέχνης), “Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα” (Λιβάνης), “Σύγχρονη Τέχνη”(Καστανιώτης), “Σήμερα η τέχνη”(Καστανιώτης).

Επίσης ήταν συνδιοργανωτής δύο πολύ σημαντικών εκθέσεων υπό τον τίτλο “Λουλούδια” στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη και το “Πάσχον σώμα” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο.

 

Την ιδέα για την έκθεση είχε η ιστορικός της τέχνης και φίλη του Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού. Βασίστηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Σταύρου Τσιγκόγλου και ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον που είχε για την τέχνη από τα εφηβικά του χρόνια επισκεπτόμενος εκθέσεις

γράφοντας κείμενα, ταξιδεύοντας σ’ ολόκληρο το κόσμο.

 

Η έκθεση θα αποτελείται από μια επιλογή έργων από την συλλογή του που περιλαμβάνει διακόσιους πίνακες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικών, κατασκευών και άλλων. Θα εκτίθενται επίσης προσωπικά αντικείμενα από τα ταξίδια  και τις εμπειρίες του.

Τα έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα και κυρίως μεταγενεστέρων. Τις καλλιτεχνικές δημιουργίες έχουν φιλοτεχνήσει οι: Παπαλουκάς, Κόντογλου, Τσαρούχης, Στέρης, Τσίγκος, Καράς, Παύλος (Διονυσόπουλος), Σαμαράς, Στάμος, Θεοφυλακτόπουλος, Σπηλιόπουλος, Νίκος Χουλιαράς, Αδαμάκος, Κυπραίος, Ματζαβίνος, Τρανός, Μιχάλης Μανουσάκης, Άτζι Καρατζά, Βασιλική Γκότση, Μουχασίρης, Άγγελος Παπαδημητρίου κ.ά. Ένα γλυπτό του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Τσιγκόγλου και φέρει τον τίτλο: “Ο γιατρός Σταύρος Τσιγκόγλου σώζει ζωές”. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Άγγελος Παπαδημητρίου θα δώσει παράσταση προς τιμή του Τσιγκόγλου.

 

Με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσει κατάλογος με κείμενα και φωτογραφίες έργων από τη συλλογή. Τα κείμενα θα γράψουν οι: Αλεξάνδρα Βουτυρά, καθηγήτρια του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος, Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια της έκθεσης και

Μαίρη Μιχαηλίδου. Ο τίτλος του κειμένου της Μαίρης Μιχαηλίδου είναι “Κατάθεση φιλίας” όπου ανάμεσα στ’ άλλα γράφει: “Ο Σταύρος Τσιγκόγλου έχει κατακτήσει σε βάθος την τέχνη και εξαιτίας αυτού κατόρθωσε να ανακαλύψει σε κάθε δημιουργό που διάλεξε την σημασία της εικαστικής χειρονομίας”.

 

Τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει κάνει ο Παύλος Θανόπουλος, συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη.