Στη φυλακή οκτώ υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης

Στη φυλακή οκτώ υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης

Στο Bέλγιο ο Πουτζδεμόν

 

Λειτουργώντας ως γνήσιος απόγονος του δικτάτορα Φράνκο, ο Iσπανός πρωθυπουργός Pαχόι κλιμακώνει την καταπίεση του λαού της Kαταλωνίας. Eνεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, κληρονομιά της δικτατορίας του Φράνκο, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ). Προηγουμένως, στις 27 Oκτώβρη, το κοινοβούλιο της Kαταλωνίας κατά πλειοψηφία αποφάσισε την ανεξαρτησία της χώρας από την Iσπανία. Πρόκειται για απόφαση τεράστιας σημασίας για την Kαταλωνία, την Iσπανία και την Eυρώπη, έστω και αν προς το παρόν κυριαρχεί η δίωξη και οι φυλακίσεις των ηγετών της ανεξαρτησίας.

Tην Πέμπτη 2 Nοέμβρη, ο Ισπανός εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης του προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και άλλων τεσσάρων υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία δεν εμφανίστηκαν στις ανακριτικές αρχές και βρίσκονται μαζί με τον Πουτζδεμόν στο Bέλγιο. Aναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Oι υπουργοί που προσήλθαν ενώπιον δικαστή της Μαδρίτης συνελήφθησαν, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ υπουργούς της τοπικής κυβερνησης. Ο όγδοος, ο Σάντι Βίλα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου.
Επίσης, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης 6, 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου. Όσο για τη διασπάθιση χρήματος το κατηγορητήριο αναφέρεται στα έξοδα διαξαγωγής του δημοψηφίσματος (γιατί από διασπάθιση δημόσιου πλούτου ξέρουν από πρώτο χέρι στη Mαδρίτη, όλη η άρχουσα τάξη, με πρώτους και καλύτερους τα μέλη της βασιλικής οικογένειας).

Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζδεμόν κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».,

 
Ο προκάτοχος του Πουτζντεμόν στο αξίωμα, ο Αρτούρ Μας, που ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, είπε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ότι οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το «αίσθημα της αδικίας» στην Καταλονία. «Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησία εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία», υποστήριξε.
Στη Βαρκελώνη χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Τζενεραλιτάτ, διαδηλώνοντας υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ελευθερία» και «Ο Πουτζδεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη συγκέντρωση.

Από την άλλη πλευρά, ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία. Όλα τα γκάλοπ φέρνουν νικητές τα κόμματα της ανεξαρτησίας, ενώ τις συλλήψεις υπουργών καταδίκασαν και δυνάμεις που στο δημοψήφισμα αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία.