Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18Άνω

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Άνω

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω αποχαιρετούν τον Κυριάκο Κατζουράκη.   Ο σπουδαίος εικαστικός, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, έφυγε από την ζωή στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Στα έξι του χρόνια έμεινε ορφανός από μητέρα και επειδή ο πατέρας του διωκόταν πολιτικά, εισήχθη σε ορφανοτροφείο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin’s School of Art και στο Croydon School of Art όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία. Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού. Η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική και συνδέει την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Κατζουράκης έκανε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές” και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24.

Το 1995 ίδρυσε την «Ομάδα Τέχνης» η οποία έχει στόχο να συνδέσει τη ζωγραφική με τις άλλες τέχνες: το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Το 2003 έκανε την πρώτη του εικαστική ταινία «Ο δρόμος προς τη Δύση» η οποία κέρδισε το Α’ κρατικό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ καθώς και το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCΙ. Η ταινία ταξίδεψε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, ενώ η ταινία του «Γλυκιά μνήμη» συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πέρα όμως από το μακροσκελές βιογραφικό ο ευαίσθητος Κυριάκος Κατζουράκης πάλευε και αγωνίζονταν για τον Άνθρωπο. Ο ίδιος είχε πει «Να διεκδικούμε το χώρο να ονειρευόμαστε: να στήνουμε γύρω μας εκδοχές μιας πραγματικότητας ιδανικής και δίκαιης».

Μαζί με την σύντροφό του Κάτια Γέρου στήριζαν τα παιδιά όλου αυτού του κόσμου που παλεύουν με τις εξαρτήσεις και δίνουν την μάχη τους για μια ζωή μακριά από τις ουσίες. Ο Κυριάκος Κατζουράκης υπήρξε συνεπής στον αγώνα και πάντα αντίθετος σε κάθε έκφραση του ρατσισμού, του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Λίγα χρόνια πιο πριν, το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω μαζί με τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω, διοργάνωσαν στο κηπάκι της Τσαμαδού, στα Εξάρχεια, προβολή της τελευταίας του ταινίας, USSAK. Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος η σύντροφος του Κάτια Γέρου, απεξαρτημένοι και πολλοί κάτοικοι των Εξαρχείων. Πολλά τα μηνύματα, οικολογικά και επαναστατικά, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που σπέρνει αρρώστια και θάνατο. Με αυτή την ταινία ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Κάτια Γέρου γύρισαν όλη την Ελλάδα, αφυπνίζοντας συνειδήσεις.

Αυτόν τον αγωνιστή, τον σπάνιο άνθρωπο, τον σπουδαίο καλλιτέχνη θα τον θυμόμαστε πάντα, όπως θα μας εμπνέει πάντα και το όραμά του.

Τα μέλη των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω πενθούμε για τον θάνατο του ονειροπόλου καλλιτέχνη.

Αξίζει να θυμόμαστε τα λόγια με τα οποία τον αποχαιρέτησε η σύντροφος του: «Ας γίνει ο Κυριάκος μας ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε».

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στην Κάτια Γέρου και σε όσους/ες τον αγαπούν.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2021

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω

Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω