Στον αέρα ο νέος κατώτατος μισθός

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι της Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1/2/2019 και οι βιομήχανοι την αμφισβητούν ευθέως.

Με επιστολή του, ο  ΣΕΒ και εργοδότες διαφόρων περιφερειακών βιομηχανικών ενώσεων προς την Υπ. Εργασίας, Έφη Ατσιόγλου, δηλώνουν  πως είναι ”παράνομη” η αύξηση του κατώτατου μισθού για όσους είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012.
Και αυτό σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2012-2014, όχι μόνο ”πάγωσε” από το 2012 η διαδικασία των παραπέρα μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και καταργήθηκαν τα επιδόματα τριετίας τα οποία έπαιρναν έως τότε οι εργαζόμενοι για κάθε 3ετία που έκλειναν στη δουλειά.
Έτσι οι βιομήχανοι αρνούνται να δώσουν αύξηση σε όσους εργαζομένους διατήρησαν έκτοτε το εν λόγω επίδομα.
Σημειώνεται πως αυτό οδηγεί σε αύξηση 10% για 3 έτη υπηρεσίας με ανώτατο όριο τα 9 έτη. Η κίνηση αυτή των βιομηχάνων εκδήλωθηκε λίγο πριν λήξη η προθεσμία δήλωσης-καταβολής της αύξησης στον κατώτατο μισθό σε πάνω από 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού “τομέα” της οικονομίας, δηλαδή πριν την 28η/2/2019.
Έτσι, θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον αμφίβολο, αν δώσανε αύξηση σε οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο πλην εκείνων που έως την 31η /1/2019 αμείβονταν για πλήρη απασχόληση με μικτό κατώτατο μισθό μεταξύ 510 -586 ευρώ.
Και αυτό την ώρα, που δεν έχει ανανεωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει επίδομα γάμου 10% για τους μισθωτούς.
Αν δεν υπάρξει αυτή η ανανέωση έως την 31/3/2019, τότε θα πάψει να ισχύει αυτό το επίδομα.
Η στάση αυτή των βιομηχάνων ενάντια στο επίδομα τριετίας συντελέστηκε, αφού η κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία τους χαρίζει το 50% των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης των εργαζομένων έως 25 ετών.
Αυτό το μέτρο οδηγεί στην εξοικονόμηση του 6,65% των εξόδων τους για τις εισφορές κοντά 100.000 νέων εργαζομένων. Ωστόσο, ούτε αυτό τους έφτανε και έτσι τώρα αρνούνται να δώσουν την αύξηση σε μία σημαντική μερίδα εργαζομένων. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς από τη στιγμή που ο ΣΕΒ, πιστεύει πως αντί για αύξηση 11%, ο κατώτατος μισθός έπρεπε να υποστεί μείωση… 15%, δεδομένης της πτώσης της παραγωγικότητας της εργασίας κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Συνεπώς, το 10% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, το οποίο απασχολείται στη βιομηχανία, θα πρέπει να κρατά πολύ μικρό καλάθι σε σχέση με τις διαθέσεις των αφεντικών.
Μένει να δει κανείς, τι θα συμβεί στους άλλους κλάδους, στους οποίους κυριαρχεί ο κατώτατος μισθός. Ο λόγος για το εμπόριο, την εστίαση (καφέ, σουβλατζίδικα, φαστ-φουντάδικα κ.λπ.), τα ξενοδοχεία, όπου απασχολείται σχεδόν το 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σ’ αυτούς κλάδους δεν κυριαρχεί μόνο η χαμηλόμισθη, αλλά και η ευέλικτη απασχόληση, με τα ποσοστά της να φτάνουν επισήμως ακόμα και το 80%.
Δ.Κ.