του Ερνέστο Αγγελή

Διαδήλωση 1500 εργαζομένων και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, έπειτα από κάλεσμα “τελευταίας στιγμής” από τις δύο ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και δεκάδες συλλόγους και ΕΛΜΕ. Η διαδήλωση έγινε ενάντια στην άθλια πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως ενάντια στην καταστολή των κινητοποιήσεων από την Κυβέρνηση, με τις πρώτες απόπειρες εφαρμογής του χουντονόμου για τις διαδηλώσεις. 

Η διαδήλωση άρχισε από τα Προπύλαια, με ομιλητές από τους συλλόγους να καταγγέλλουν τα περιστατικά καταστολής που σημειώνονται καθημερινά. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Σάμου, κατάγγειλε την καταστολή σε βάρος της δραστηριότητάς του, αλλά και όχι μόνο. Οι εργαζόμενοι καλούν σε άρνηση “συνεννόησης” με το κράτος για την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων. 

Το παρών έδωσαν οι σύλλογοι της Αττικής, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων, τα οποία καταργήθηκαν από τα προγράμματα των Λυκείων, οι φοιτητικοί σύλλογοι. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι γονέων-κηδεμόνων.

Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές, βγήκαν στον δρόμο και έκαναν πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην καταστολή, την έλλειψη μέτρων προστασίας, τα πολυπληθή τμήματα με 25 μαθητές και τεράστια κενά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, ότι η Κυβέρνηση, όχι μόνο αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενάντια σε κάθε μέτρο προστασίας από την πανδημία, αλλά αφήνει τα σχολεία με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αρχίσουν τα μαθήματα και να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι προστασίας από την πανδημία. 

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο ύψος της Βουλής, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται το ερχόμενο διάστημα.  

* Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός