ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τύμπανα πολέμου από το ΝΑΤΟ
Ενώ οι εξεγερμένοι των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας κερδίζουν στο πεδίο του πολέμου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, τα γεράκια του πολέμου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.
Αφού απέκρουσαν τις δυνάμεις του Κιέβου, οι ένοπλες πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λούγκανσκ έχουν καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα ενάντια στον ουκρανικό στρατό το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης έχει επιτρέψει στους αντάρτες να καταλάβουν μια σειρά περιοχές σε πόλεις  που για ένα διάστημα έπεσαν στα χέρια του στρατού του Κιέβου και των ποικίλων φασιστικών και άλλων συμμοριών του και να προχωρήσουν νοτιότερα, καταλαμβάνοντας την πόλη Νοβοαζόφσκ και πολιορκώντας το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης.    
Ο καταστροφικός βομβαρδισμός ολόκληρων κατοικημένων περιοχών, η διάλυση βασικών υποδομών τους (νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια) κατά τις κυβερνητικές επιθέσεις του Αυγούστου, έχει σκορπίσει το θάνατο αλλά δεν έχει καταφέρει να συντρίψει την ένοπλη εξέγερση που μπαίνει στον 6ο της μήνα. Αντίθετα έχει στρέψει ενάντια στην Κυβέρνηση πολλούς και από εκείνους τους κατοίκους που μέχρι τώρα τηρούσαν ουδέτερη ή και εχθρική στάση απέναντι στην εξέγερση.
Υπό τη σκιά αυτών των σοβαρών πληγμάτων βρίσκεται το καθεστώς Ποροσένκο στο Κίεβο. Στο τέλος Αυγούστου ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ η εκταμίευση της 2ης δόσης του δανείου 17 δις δολαρίων προς την Ουκρανία. Η δόση δίνεται παρά το γεγονός ότι καμιά από τις προϋποθέσεις άγριας λιτότητας που έχουν τεθεί δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από την Ανώτατη Ράντα (Βουλή). Ο πρωθυπουργός της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης Γιάτσενουκ έχει καταγγείλει τους βουλευτές για την αδυναμία τους να ψηφίσουν το πακέτο λιτότητας δηλώνοντας την παραίτησή του ήδη από τις 24 Ιουλίου αμέσως μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των δύο εκ των τριών κομμάτων: του ακροδεξιού Ουντάρ και του φασιστικού Σβομπόντα, με το τελευταίο τελικά να παραμένει στην Κυβέρνηση. Η ίδια η παραίτηση του Γιάτσενουκ καταψηφίστηκε, παραμένοντας πρωθυπουργός μέχρι τις 26 Οκτώβρη οπότε και θα γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι «αν η σύγκρουση συνεχίσει υπάρχει ανάγκη» ενός νέου πακέτου 19 δις δολαρίων για την αποπληρωμή χρεών που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014, την κάλυψη των τεράστιων δημοσιονομικών κενών και την συνέχιση του πολέμου από την πλευρά των καθεστωτικών.    
Η πορεία της πολεμικής σύγκρουσης στην Ανατολή έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ που στη Σύνοδό του στην Ουαλία (4-5 Σεπτέμβρη) επέσπευσε παλιές και νέες αποφάσεις.
Μία από αυτές είναι η συγκρότηση μιας «ειδικής μονάδας» ταχείας επέμβασης (NRF), επανδρωμένης από 10.000 στρατιώτες και στρατιωτικούς όλων των σωμάτων. Η μονάδα αυτή υπό την ηγεσία της Βρετανίας και τη συμμετοχή μερικών ακόμα κρατών στοχεύει να απαντήσει στις «προκλήσεις» που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα κατά στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία.
ΝΑΤΟ
Επιπλέον το ΝΑΤΟ ανακοινώνει την εγκατάσταση νέων βάσεων στην Λετονία, την Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία επιχειρώντας να πραγματώσει έτσι το παλιό του σχέδιο για την αύξηση της στρατιωτικής του παρουσίας στις περιοχές του πρώην σοβιετικού χώρου. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη έχει φέρει αντιμέτωπη τη Ρωσία όχι με τα παλιά φαντάσματα του ψυχρού πολέμου αλλά με τους νέους κινδύνους ενάντιά της. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή πυροδοτείται από την παρούσα παγκόσμια κρίση και την διάψευση των προσδοκιών επαναπορρόφησης του πρώην σοβιετικού χώρου με οικονομικά μέσα.     Ο Ποροσένκο απευθύνει εκκλήσεις για μια αποφασιστικής επέμβασης του ιμπεριαλισμού καταλαβαίνοντας ότι τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει δεν είναι πλέον αρκετά. Η Ουκρανία είναι πλέον σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
 Ήδη η σύγκρουση με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία έχει αποτελέσει πεδίο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Υπό την εποπτεία της CIA δρουν μαζί με δεκάδες παραστρατιωτικές φασιστικές δυνάμεις ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2013 και ιδιαίτερα μετά τον Μάη του 14, ανάμεσα σε άλλους, οι Πολωνοί κομάντος με την ανοιχτή έγκριση του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, ενώ με πρόσχημα την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών ΜΗ17 (με ευθύνη των κυβερνητικών δυνάμεων εμποδίζεται η έρευνα για το δυστύχημα) η Αυστραλία και η Δανία έχουν ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτών στην περιοχή.  
Οι εξεγερμένοι δίνουν ακόμα και τώρα μια άνιση μάχη έχοντας αλλάξει ως ανέφικτο πλέον το αίτημα για «ομοσπονδιοποίηση» με αυτό της ανεξαρτητοποίησης. Επιπλέον παίρνουν μια σειρά από επαναστατικά κοινωνικά μέτρα δήμευσης της περιουσίας των ολιγαρχών, απαλλοτρίωσης των μέσων παραγωγής και έχουν προχωρήσει στην σύσταση σοβιετικού τύπου μορφών διακυβέρνησης που τους δίνουν πολιτικά και ηθικά πλεονεκτήματα στη σύγκρουσή τους με τον βάρβαρο στρατό ενός σαπισμένου καθεστώς της αστικής ολιγαρχικής ελίτ. Πρόσφατα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σε μια διαδικασία επίτευξης μιας συνολικότερης ενοποίησης στην περιοχή της Νοβοροσίγια (Νέα Ρωσία).
Η αλλαγή της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου αποτυπώθηκε στην ουσιαστικά αδιέξοδη διαπραγμάτευση στο Μίνσκ της Λευκορωσίας  ανάμεσα στον Πούτιν, τον Ποροσένκο και τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη. Τώρα ο Πούτιν υπόσχεται «συνεργασία» με τους σφαγείς του ουκρανικού λαού. Σε κάθε περίπτωση η φωτιά της λαϊκής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι εύκολο να σβήσει με ιμπεριαλιστικά ή αστικά βοναπαρτιστικά μέσα.
ΕΛΛΑΔΑ
Στο πλευρό των κορακιών του πολέμου, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παρέχει πλήρη υποστήριξη στους Νατοϊκούς ιμπεριαλιστές ετοιμαζόμενη να παράσχει πρόσθετες «διευκολύνσεις» στην Ατλαντική Συμμαχία. Πέραν της συμμετοχής της στο οικονομικό εμπάργκο κατά της Ρωσίας –με κόστος στους αγρότες ροδακινοπαραγωγούς αλλά και στον τουρισμό- έχει αποφασιστεί η «φιλοξενία» μη επανδρωμένων Νατοϊκών αεροσκαφών (drones) στη Βάση της Σούδας και στην Καλαμάτα, ενώ από το Άκτιο εξορμούν τα κατασκοπευτικά AWACS.
Ε. Αγγελής