του Γιάννη Αγγέλη

Με πρωτοβουλία της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά και του Κοινωνικού Ιατρείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκέμβρη συγκέντρωση και σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που «θάβει» την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Με σύνθημα «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ» και «Κάτω τα χέρια από την δημόσια και χωρίς υποκατάστατα Απεξάρτηση», δεκάδες σύντροφοι και φίλοι της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά και του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου συγκεντρώθηκαν στον χώρο του Ιατρείου όπου ενημερώθηκαν για τα προβλεπόμενα του αντιδραστικού νόμου. Στην εκδήλωση μίλησαν για το νομοσχέδιο αλλά και για την γενικότερη εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ψυχική υγεία στη Ελλάδα, η σ. Μαρία Χλωρού από το 18 ΑΝΩ και ο ψυχίατρος σ. Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση που κατέληξε σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές.

Όπως αναφέρει και το κείμενο της πρόσκλησης για την συζήτηση: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί ενάντια στον Λαό για λογαριασμό του χρηματιστικού κεφαλαίου βίαιη “έφοδο” στα υπολείμματα της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ.

Το στρατηγικό τους σχέδιο είναι η κονιορτοποίηση των τελευταίων δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και η παραχώρησή τους στους μεγαλογιατρούς και τα ολιγοπώλια της ιδιωτικής υγείας.

Πολιορκητικός κριός αυτής της επίθεσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, είναι το Νομοσχέδιο που με πρόσχημα την “ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” – στην πραγματικότητα αντιμεταρρύθμισης – που δρομολογεί την κατάργηση των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας (Δαφνί και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης), με άμεση συνέπεια τον εξοστρακισμό των ασθενών από το σύστημα περίθαλψης. Κρίσιμο κομμάτι αυτής της επίθεσης αφορά στην ουσιαστική “κατάργηση” των συστημάτων και δομών απεξάρτησης.

Αποσπούν μονάδες απεξάρτησης από το ΕΣΥ και τις διαχέουν σε ενα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» του οποίου η λειτουργία ακυρώνει μέσα από ενα υπερ συγκεντρωτικό φορέα, με πρόεδρο διορισμένο από την κυβέρνηση, κάθε αποτελεσματική και επιστημονική δουλειά με κοινωνικό χαρακτήρα που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο χώρο των εξαρτήσεων. Σε αυτόν τον φορέα θέλουν να “εξαφανίσουν” εντάσσοντάς τα, τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, μαζί με τα ιδιωτικά, καταργώντας με αυτό τον τρόπο το θεραπευτικό πλουραλισμό, την αυτοτέλεια και τη φιλοσοφία κάθε προγράμματος. Η κυβέρνηση επιχειρεί να απορροφήσει και την ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ στις ανάγκες της “ελεύθερης αγοράς” Υγείας, με μία πρωτοφανή βιαιότητα και αναλγησία, που η πηγή τους βρίσκεται στην βαθύτατη και χωρίς διέξοδο για το σύστημα οικονομική κρίση. Μέρος αυτής της απάνθρωπης επίθεσης είναι η παράλληλα προωθούμενη πολιτική της “μείωσης της βλάβης” μέσω των “υποκατάστατων” που κοστίζει λιγότερο στο κράτος, αλλά “εξασφαλίζει” την συντήρηση της εξάρτησης. Κάτω τα χέρια από το 18 Άνω και το ΚΕΘΕΑ. Σε σύγκρουση με τη λογική της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της καταστροφής όλων των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων και της πλήρους καταστροφής της δημόσιας Υγείας, στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των απεξαρτημένων και των οικογενειών του, που κινητοποιούνται δυναμικά».