ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

«Δουλειές ή Νέα Επανάσταση»

Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων την Πέμπτη 21/1 σε συγκρούσεις με εκατοντάδες διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλλουν σε κτήρια της αυτοδιοίκησης σε διάφορες πόλεις της χώρας, στη μεγαλύτερη εξέγερση που έχει γίνει 5 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις τρεις μέρες των διαδηλώσεων που γίνονται σε διαμαρτυρία για την έλλειψη εργασίας και της άσχημη οικονομική κατάσταση που δοκιμάζει την σταθερότητα της  HYPERLINK “http://www.newsbomb.gr/tags/tag/26966/tynhsia” Τυνησίας, στη μεγαλύτερη κρίση από τότε που η επανάσταση ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Μπεν Άλι από την εξουσία.

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν έξω από το κτήριο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κασσερίν, μια εξαθλιωμένη κεντρική κωμόπολη όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μετά την αυτοκτονία ενός νέου που  απορρίφθηκε για μια θέση στο δημόσιο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές από κτήρια σε άλλες πόλεις, όπως την Σιντί Μπουζίντ, όπου νεαρά άτομα φώναζαν «Δουλειές ή Νέα Επανάσταση», σύμφωνα με εθνικά μέσα ειδήσεων και κατοίκους.

«Δεν έχω δουλειά εδώ και 13 χρόνια, και είμαι πιστοποιημένος τεχνικός», λέει ο διαδηλωτής Μοχάμεντ Μντίνι στο Ρόιτερς στην Κασερίν, ενώ οι διαδηλωτές τριγύρω φώναζαν «Δουλειά, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια». «Δεν ζητάμε κρατικά επιδόματα, απλώς το δικαίωμα στη δουλειά», τόνισε.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Γκεμπελί στη νότια Τυνησία και αξιωματικοί εγκατέλειψαν άλλο τμήμα στο Κεφ, βορειοδυτικά, είπε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αργότερα τη νύχτα, οι διαδηλωτές εξαπλώθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου έκαψαν ένα μικρό αστυνομικό τμήμα στη φτωχή συνοικία του Σιτέ Ελ Ιντίλακα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους της συνοικίας Σιτέ Έτανταμεν, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 15,3% το 2015 (από 12% το 2010), αντανακλώντας οικονομικές αδυναμίες, μειωμένες επενδύσεις και μια άνοδο στον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίων, που αποτελούν το ένα τρίτο των άνεργων Τυνήσιων.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα προσλάμβανε πάνω από 6.000 άνεργους νέους από την Κασερίν σε οικοδομικές εργασίες. Την  Πέμπτη εμφανίστηκαν εκατοντάδες να γραφτούν για δουλειά, αλλά η κατάσταση παρέμενε τεταμένη.

Το γραφείο του Εσίντ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε εσπευσμένα από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να συγκαλέσει επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο προτού επισκεφθεί την Κασερίν το Σάββατο.