ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Στην κραταιά Γερμανία του 15,5% φτώχειας και στην Ευρώπη, μια νέα γενιά προλεταρίων βγαίνει στο προσκήνιο.

Δύο εβδομάδες μετά την δυναμική διαδήλωση των Κύπριων εργαζομένων ενάντια στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, δεκάδες χιλιάδες Γερμανών πορεύτηκαν κατά των νέων γραφείων της στην Φρανκφούρτη.

Τα εγκαίνια των πύργου της ΕΚΤ -ενός συμβόλου της κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που η εργατική τάξη και οι λαοί σφαγιάζονται από τα μέτρα λιτότητας- ήταν προγραμματισμένα για το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου. Το αριστερό αντικαπιταλιστικό δίκτυο «Blockupy» είχε έγκαιρα καλέσει μέσω διαδικτύου σε διαδήλωση, στοχεύοντας τις υπαγορευόμενες από την τρόικα πολιτικές λιτότητας. Ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, έκανε σαφές στις δηλώσεις του ότι «η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», με αντιδημοκρατικά μέσα, με τις αναφορές στο παράδειγμα της Ελλάδας να αφθονούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικτύου, η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια στο δρόμο και εντέλει, στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, πρέπει να γιγαντωθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, στους δρόμους και στις πλατείες, προκειμένου η εναλλακτική που αρθρώνεται όλο και περισσότερο από τους εξαθλιωμένους της Ευρώπης να καταστεί βιώσιμη.

Από τα χαράματα της Τετάρτης, η αστυνομία οργάνωσε μια τεράστια επιχείρηση κινητοποιώντας χιλιάδες αστυνομικούς. Ανακήρυξε την περιοχή γύρω από την ΕΚΤ σε ζώνη κινδύνου, έχοντας το δικαίωμα να ελέγχει τον οποιοδήποτε μέσα και γύρω από αυτήν χωρίς δικαιολόγηση. Από νωρίς όμως στήθηκαν και τα οδοφράγματα, και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία πήραν γρήγορα διαστάσεις και κορυφώθηκαν. Αυτοκίνητα της αστυνομίας και κάδοι απορριμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες, πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης υπέστησαν φθορές ενώ πραγματοποιήθηκε και μια επίθεση στο δημαρχείο της. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι 28 (!) αύρες της. Στο τέλος, οι δυο πλευρές μέτρησαν πολλές δεκάδες τραυματίες, και η πόλη θύμιζε πεδίο μάχης σωστό. Η καταστολή ολοκληρώθηκε με περισσότερες από 550 συλλήψεις και τα εγκαίνια, τελικά, πραγματοποιήθηκαν.

Η έκβαση της διαδήλωσης όχι μόνο δεν αποκαρδίωσε, αλλά ενδέχεται και να ενίσχυσε την απογευματινή προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα, όπου περευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα 20.000 άτομα (το διπλάσιο της πρωινής) απαντώντας στις προβλέψεις των ΜΜΕ για 3.000 άτομα. Η δεύτερη αυτή πορεία διεξήχθη ωστόσο ειρηνικά χωρίς να σημειωθούν νέα επεισόδια.

Την πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον των λαών της Ευρώπης, τη στιγμή που δίνουν και πέρνουν τα σενάρια για το Grexit, τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, τη στιγμή που οι κρατούντες σπεύδουν εναγωνίως να κατευνάσουν τα πνεύματα, μόνο για να ρίξουν λάδι στη φωτιά την αμέσως επόμενη στιγμή, η εργατική τάξη της Ευρώπης, εργαζόμενη και άνεργη, δίνει ένα ηχηρό παράδειγμα αλληλεγγύης και αγώνα, μέσα στην καρδιά της Γερμανίας, γεγονός συμβολικό μα όχι μόνο, δείχνοντας πού πρέπει να αναζητηθεί η εναλλακτική λύση για την αναδιοργάνωση Ευρώπης, στη διεθνιστική επαναστατική πάλη για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

ΝΑΛ