Συνέλευση Αγώνα εργατικών σωματείων

Συνέλευση Αγώνα εργατικών σωματείων

Με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από δεκάδες Εργατικά Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Συλλογικότητες Γειτονιάς, Συντονισμούς και αγωνιστές του κινήματος, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 30/10, η Συνέλευση Αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν πολλοί αγωνιστές. H ανακοίνωση της συνέλευσης αναφέρει:

[…] Την ώρα που οι επαγγελματίες απατεώνες κυβερνητικοί υπουργοί δηλώνουν δήθεν ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα για την 3η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει και προωθεί προς ψήφιση: τον αντιαπεργιακό νόμο, την αντεργατική προώθηση της αξιολόγησης δομών και εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση με έμφαση στις αλλαγές στο Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), την επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων για πιο γρήγορη εφαρμογή των μέτρων για παραπέρα μεγάλη και άμεση μείωση των συντάξεων (νέες περικοπές προνοιακών και οικογενειακών επιδομάτων), νέα μέτρα ενίσχυσης της φορολεηλασίας («έλεγχος αποτελεσματικότητας» του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων το ονομάζουν οι απατεώνες φορομπήχτες της κυβέρνησης και των θεσμών ΕΕ-ΔΝΤ…). Το νέο “Success Story” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΣΕΒ περιλαμβάνει φυσικά και άλλα νέα μέτρα, όπως η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις-ειδικά στην ενέργεια, η προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, η επέκταση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. O ΣΕΒ ευθαρσώς προτείνει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «μισθούς» σε κουπόνια…

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία από τις συμφωνίες της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Την ώρα που κόβονται εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές, επεκτείνεται η φτωχοποίηση και εξαθλίωση, κλείνουν συμφωνία 2,5 δις (!) για νέες αγορές του αιώνα ενώ μετατρέπουν τη χώρα σε μια εκτεταμένη βάση, ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αναπόφευκτα σε χώρα-στόχο στις πολεμικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, με μεγάλους κινδύνους για το λαό. […]

Η συνέλευση Αγώνα συζήτησε την κατάσταση και εκτίμησε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενωτική αγωνιστική απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η σύγκρουση με όλο το σχέδιο και τα μνημόνια αλλά και αυτούς που τα επιβάλουν, κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο. Προτείνει πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης ενάντια στα νέα μέτρα και συνολικά ενάντια στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική:

Α. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία!… Η αντιδραστική αυτή αλλαγή αποτελεί αιτία πολέμου για όλο τον κόσμο της εργασίας, για κάθε αγωνιστικό σωματείο, για όλες τις δυνάμεις του κινήματος! Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων. Έξω το κράτος, οι εργοδότες και οι δικαστές από τα συνδικάτα!

Β. Ξεδιπλώνουμε την πάλη μας ενάντια στα μέτρα ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. […] Όχι στη εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με δικαιώματα! Αυξήσεις στις αποδοχές (μισθούς-συντάξεις, κ.α.) τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια!

Γ. Αντιστεκόμαστε αποφασιστικά στις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο, που πυρήνας τους είναι το προχώρημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.[…]

Δ. Εντείνουμε τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Ε. Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζόμενων και των ανέργων. Όχι στην οικονομική βία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από λογαριασμούς και στη φοροληστεία.

ΣΤ. Ενάντια στην επέκταση, γενίκευση και εμπέδωση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας…

Η. Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα. Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις, καμία εμπλοκή στις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. […]

Άμεσα προτείνουμε στα σωματεία, τις συλλογικότητες του αγώνα και τους αγωνιστές:

1. Δεν περιμένουμε την ψήφιση νέων μέτρων για να απεργήσουμε συμβολικά, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. Απέναντι στους «πουλημένους» νέους και παλιούς κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν συνελεύσεις με στόχο την άμεση και απεργιακή κλιμάκωση με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ απεργία ως τις 20 Νοέμβρη.

2. Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς εργατικών-λαϊκών κατοικιών, στις 4 Νοέμβρη (12:30 συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή). Συμμετέχουμε στη συνέλευση των συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών την ίδια μέρα στις 3 μμ στο ΤΕΕ.

3. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις (απεργιακές, εξορμήσεις, μπλόκα) ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές…

4. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε αγωνιστική συλλογικότητα σε Συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα, στις 9/11, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

5. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις των σωματείων της εκπαίδευσης και της νεολαίας ενάντια στις αλλαγές στο σχολείο.

6. Καλούμε ειδική θεματική σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων του κινήματος με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις.

7. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων χώρων και στηρίζουμε τις δράσεις τους… Σ’ αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα για τα δικαιώματα της εγκύου στην vressnet.gr κλπ.

8. Στηρίζουμε τον αγώνα των προσφύγων και μεταναστών και ειδικά την απεργία πείνας των Σύριων προσφύγων που εξελίσσεται αυτές τις μέρες διεκδικώντας το δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

9. Αποφασίζουμε νέα συνέλευση αγώνα για την αποτίμηση των δράσεων και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων μας στα μέσα Δεκέμβρη.