ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ. ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ, ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Με συμμετοχή 200-250 εργαζόμενων στον επισιτισμό, στον τουρισμό και στα ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24.10.2016 στο πτωχευμένο Athens Ledra,  η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα ιστορικό και μαζικό συνδικάτο που στις τελευταίες εκλογές για την Κεντρική του Διοίκηση (Απρίλης 2016) έλαβαν μέρος σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι σε περίπου διπλάσιο πλήθος εγγεγραμμένων σε αυτό. Η συνέλευση συγκλήθηκε με αφορμή την εκλογή αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ που θα γίνει στα τέλη του Νοέμβρη, καθώς το Συνδικάτο βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του και είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ. Στις 3μιση ώρες της διαδικασίας, τοποθετήθηκαν 12 εργαζόμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη της Κεντρικής Διοίκησης καθώς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων σε ξενοδοχεία (Athens Ledra, Metropolitan, Royal Olympic, Hilton κ.α.). Υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Σημαντική πολιτική παρέμβαση είχε η αγωνιστική εργατική συσπείρωση ‘Λάντζα’ που επενέβη στη συνέλευση με κεντρικό σύνθημα «για να πάνε τα πράγματα αλλιώς» καλώντας στην αναγκαία ενότητα και πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης και θέτοντας επιθετικά τα εργατικά ζητήματα από συνολική σκοπιά και ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κατάσταση στον κλάδο είναι φρικαλέα. Κυριαρχεί η ανασφάλιστη, ελαστική και απλήρωτη εργασία. Την υπερεκμετάλλευση κάθε είδους συμπληρώνει η πραγματικότητα των επικείμενων χρεοκοπιών λόγω κόκκινων δανείων, τα μικρά ή μεγάλα λουκέτα, που απειλούν με ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Η συντρόφισσα του ΕΕΚ -που συμμετέχει στο εργατικό σχήμα της ‘Λάντζας’- τοποθετήθηκε με διάθεση πολιτικής συμβολής, επιμένοντας στα καθήκοντα που απορρέουν από την ίδια τη φύση της εποχής στην οποία λαμβάνει χώρα η γενική συνέλευση του συνδικάτου. Σε έναν καπιταλισμό σε παγκόσμια παρακμή, είναι επόμενο η άρχουσα τάξη, τα κράτη και οι κυβερνήσεις της να είναι αδύναμοι και γι’ αυτό επικίνδυνοι. Τα φριχτά μέτρα εναντίον της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού, αποτελούν μια ακανόνιστη προσπάθειά των αστών να κερδίσουν χρόνο στις πλάτες μας. Το εργατικό κίνημα, χωρίς να υποτιμά κανένα ‘μικρό’ ή καθαρά συνδικαλιστικό αίτημα, χωρίς να παραιτείται από την υπεράσπιση των σημερινών του δικαιωμάτων, είναι τώρα υποχρεωμένο να κουρδίσει σε συνολική πολιτική λύση τα ρολόγια του. Η μόνη κοινωνική δύναμη που μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση είναι η εργατική τάξη με το τιμόνι στα χέρια της. Και είναι το ίδιο το εργατικό κίνημα που πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην τάξη του και να παλέψει για την πολιτική του ανεξαρτησία και την ενότητα στη δράση του. Κάθε σωματείο, επιτροπή αγώνα, εργοστασιακή επιτροπή, δομή αλληλεγγύης, συνέλευση γειτονιάς, με λίγα λόγια κάθε πολιτική συλλογικότητα της εργατικής τάξης πρέπει να οργανώσουν μεθοδικά κι από κοινού μια απάντηση νίκης, συζητώντας σε μια πανελλαδική συνέλευση μάχης. Οι μόνοι που δεν χωράνε είναι οι εργοδοτικοί, οι κυβερνητικοί, οι κρατικοί κι οι φασίστες.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με συμβολικούς αγώνες. Θέλουμε να κερδίσουμε τη ζωή μας σε κάθε επίπεδο και το πρώτο άμεσο βήμα είναι να διαγράψουμε το χρέος και να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουμε τις βασικές ανάγκες της τάξης μας για υγεία, στέγη, τροφή και δουλειά για κάθε μετανάστη ή ντόπιο.

α.δ

Σχετικό άρθρο για την τελευταία επίθεση της κυβέρνησης στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού και την στάση του ΠΑΜΕ μέσω του Συνδικάτου: http://www.eek.gr/index.php/concerninglabor/4487-rififi-stin-periousia-ton-ergazomenon-apo-tin-kyvernisi-syriza-anel