του Ερνέστο Αγγελή

Εν όψει των εκλογών ανάδειξης νέου ΔΣ, στις 5 του Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Γ. Σεφέρης, την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο Ηράκλειο.

Το “παρών” έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι στα σχολεία της περιοχής, σε μια συνέλευση που ως βασικό της θέμα είχε τον απολογισμό του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου. Στο επίκεντρο της συνέλευσης, βρέθηκε ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, αλλά και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς.

Οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο, είναι η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ), η Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΟΚ) και η ΔΑΚΕ (ΝΔ). Μετά την αρχική εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ (ΠΑΜΕ), έγιναν τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, με τον δεξιό εκπρόσωπο να εκστομίζει απίστευτες πολιτικές χυδαιότητες σε μια προσπάθεια κάλυψης της κυβέρνησης για τον ενεργό ρόλο της στο πλευρό του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη, χωρίς ουσιαστική απάντηση από το ΠΑΜΕ.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης (ΜΕΚ), ο ομιλητής έθεσε αρχικά το ζήτημα της αναγκαιότητας του πολέμου ενάντια στον πόλεμο του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού, στην Παλαιστίνη αλλά και την Ουκρανία. Κάνοντας επίσης κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ για την έλλειψη προετοιμασίας της συνέλευσης, συνέδεσε τον αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διάλυση της Παιδείας, με αυτόν της Υγείας, τονίζοντας τη σημασία της μαζικής ταξικής πάλης το επόμενο διάστημα, όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καταρρέουσας παιδείας, για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης και το άνοιγμα του δρόμου στην εργατική εξουσία.

Η συνέλευση αυτή ενός συλλόγου που αριθμεί πάνω από 800 μέλη, παρά το ότι ήταν υποτιμημένη εξαρχής από τους διοργανωτές της και πρώτα απ’ όλα από το ΠΑΜΕ που ελέγχει το σωματείο, χωρίς σχεδόν καμία ανακοίνωση στους κατά τόπους συλλόγους εκπαιδευτικών στα σχολεία και με μηδενική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, έδωσε ωστόσο ένα πρώτο βήμα συνάντησης των εργαζομένων εκπαιδευτικών της περιοχής, θέτοντας συγχρόνως και ένα πρώτο στίγμα για τη συνέχεια.

Αυτό το διάστημα, σε μιά σειρά συλλόγους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που γίνονται οι ετήσιες εκλογές, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής και μια σημαντική ενίσχυση των αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων. Η εκτενέστερη ανάλυση της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και σε αυτόν τον χώρο, είναι αναγκαία για τον εξοπλισμό των εργαζομένων στη νέα φάση της ταξικής πάλης.