Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών εκθέτει τα αιτήματά της, αιτήματα των ηθοποιών και του καλλιτεχνικού κόσμου γενικότερα.

Προς την κυβέρνηση:

🔸Είμαστε καλλιτέχνες.

Είμαστε εργαζόμενες /εργαζόμενοι🔸

🔸Είμαστε αυτές/οί που δουλεύουν απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και φόβου. Το τελευταίο διάστημα δεν ανεβαίνουμε στη σκηνή αλλά είμαστε θεατές του «οράματός» σας για τις τέχνες και τον Πολιτισμό. Είμαστε θεατές της βαθιά επικίνδυνης πολιτικής σας. Στόχος της οποίας είναι η επιβολή όλων και πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και απαγορεύσεων που δεν μειώνουν τα κρούσματα αλλά καταπατούν τα εργατικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Είμαστε θεατές του παραλογισμού των Υπουργών σας, της βίας των οργάνων ασφαλείας σας, της καταστροφικής ασυνειδησίας σας. Είμαστε ένας από του πιο βαριά πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.

❗️Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν πήρατε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόνοιας, δεν ασκήσατε κανένα σχεδιασμό για την ομαλή λειτουργία των χώρων του Πολιτισμού κατά τη χειμερινή περίοδο. Αντί να στηρίξετε ουσιαστικά τον Πολιτισμό ενισχύοντας και χρηματοδοτώντας πρωτίστως τους εργαζόμενους που τον απαρτίζουν, σχεδιάσατε μεγάλους περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας και τσιμεντώσατε την Ακρόπολη. Αφήσατε την πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς επιδόματα κατηγορώντας τους ευθαρσώς πως εγκληματούν διαπράττοντας μαύρη εργασία. Ανοιγοκλείνατε τα θέατρα και τα σινεμά χωρίς συνολικό πλάνο και αφήσατε την ελεύθερη αγορά του θεάματος να αυτορυθμιστεί.

❗️Σήμερα ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Με κλειστά θέατρα αλλά ανοιχτή την παραγωγική διαδικασία των προβών και των γυρισμάτων χωρίς καμία παροχή υγειονομικής κάλυψης, χωρίς δωρεάν τεστ. Για άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει ο εργάτης – ο δημιουργός, αλλά ότι για εσάς τέχνη είναι το τελικό εμπορικό προϊόν. Το προϊόν αυτό πρέπει να παραχθεί και να καταναλωθεί με όποιο κόστος (τηλεόραση, live streaming).

❗️ Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανικανότητά σας να διαχειριστείτε την κατάσταση και να πάρετε ουσιαστικά μέτρα προστασίας τόσο για τον κλάδο όσο και για τη κοινωνία συνολικά. Γιατί δεν είναι μέτρα κοινωνικής στήριξης οι ανοιχτές Εκκλησίες, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι 25 μαθητές ανά τάξη, η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, η απροκάλυπτη χρηματοδότηση των καναλιών και της αστυνομίας. Δεν αποτελεί μέτρο καταπολέμησης της διασποράς η απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά ιδεολογικά μεθοδευμένη καταστρατήγηση των βασικών μας ελευθεριών

Στην δυστοπία που δημιουργήσατε λοιπόν, δεν θα είμαστε θεατές.

❗️Δεν υιοθετούμε την ρητορεία σας περί ατομικής ευθύνης. Η ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται στην απροκάλυπτη ανάγκη σας να ευνοείτε τους ευνοημένους και να αδιαφορείτε για όλους τους άλλους. Η ευθύνη βρίσκεται στο ότι η πολιτική σας αποσκοπεί στην αποφυγή πολιτικού κόστους και όχι στην προστασία της κοινωνίας. Βρίσκεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείτε την υγειονομική κρίση για να καταπατήσετε κάθε δικαίωμα και ελευθερία. Βρίσκεται στην άρνηση να αναγνωρίσετε τον κλάδο του Πολιτισμού ως αναγκαίο κοινωνικό αγαθό.

❗️Δεν θα είμαστε θεατές της μεθοδικής καταστροφής του κλάδου μας. Η αντίληψή σας για τον πολιτισμό είναι πλέον ξεκάθαρη και είναι το τσιμέντωμα κάθε πνοής καλλιτεχνικής ζωής που δεν τροφοδοτεί την κρατική μηχανή. Είναι το κλείσιμο κάθε χώρου όπου σφυρηλατείται ο κοινωνικός δεσμός και καλλιεργούνται η συλλογική συνείδηση και οι τάσεις χειραφέτησης.

🔺Στις 17 Νοεμβρίου σκηνή μας θα γίνει ο δρόμος.🔺

///Είμαστε αρνητές της ανελεύθερης πολιτικής σας.

///Στεκόμαστε ενάντια στην αστυνομοκρατία και το καθεστώς φόβου που μας επιβάλλετε.

///Στεκόμαστε ενάντια στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που μεθοδεύετε.

///Στεκόμαστε ενάντια στη νέα τρομακτική κανονικότητα που ονειρεύεστε.

///Η μόνη μας επιλογή είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.

///Η μόνη μας επιλογή είναι να ενώσουμε τις φωνές μας.

///Η μόνη μας επιλογή είναι ν’ αντισταθούμε καθολικά.

🔺Δεν υποχωρούμε – Δεν σωπαίνουμε.

🔸Γιατί δεν θα λένε ήταν σκοτεινοί καιροί αλλά γιατί σώπαιναν ποιητές τους.🔸

⭕️ Απαιτούμε αμέσως τώρα για τον κλάδο μας:

•Διαρκή στήριξη με επιδόματα σε όλους όσους δεν θα απασχοληθούν.

•Επιδόματα ανεργίας σε ΟΛΟΥΣ τους ανέργους του κλάδου και χρονική επέκτασή τους.

•Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

•Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ και όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας και ενέργειας, καθώς και δημοτικών τελών.

•Μείωση ενοικίου – Επίδομα θέρμανσης.

•Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

•Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για το 2020.

•Επιδότηση εργαζομένων με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

•Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα για το κρατικό και για το ελεύθερο θέατρο.

•Κανένας εργαζόμενος στην δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας.

•Δωρεάν τεστ COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

•Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.

⭕️Απαιτούμε τώρα για όλη την κοινωνία:

•Παραίτηση της κυβέρνησης

•Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους με ΑΜΚΑ ή χωρίς, χωρίς εξαίρεση για μετανάστες/ τριες, προσφύγισσες/γες. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας .

•Ολιγομελή τμήματα μαθητών (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη), μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

•Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.

•Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

11/11/2020