του Ερνέστο Αγγελή
Με επιτυχία έγινε η Συνέλευση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Ιλίου, την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 19.00, σε καφενείο της περιοχής Ρίμινι στο Ίλιον. Η συνέλευση που γίνονταν με κεντρικό σύνθημα «Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας» είχε γίνει γνωστή εδώ και περίπου ένα μήνα καθώς σύντροφοι με παρεμβάσεις στο Ίλιον και αποστολή προσκλήσεων, ενημέρωναν τον κόσμο της περιοχής, τους αλληλέγγυους και τους λήπτες των υπηρεσιών του Ιατρείου.
Πάνω από 110 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συνέλευση, εκφράζοντας με την παρουσία τους και χαιρετισμούς που απεύθυναν, τις ευχαριστίες τους και την υποστήριξή τους στη δράση του Ιατρείου, για την οποία μίλησαν ο σ. Μίμης Γεωργίου (καρδιολόγος του ΕΣΥ) η σ. Δώρα (υπεύθυνη λειτουργίας του Ιατρείου) και ο σ. Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου (ψυχίατρος).
Η σ. Δώρα παρουσίασε το πολιτικό σκεπτικό της πάλης για την λειτουργία του Ιατρείου, μέσα στην πανδημία. Το έργο του Ιατρείου εξήγησε, που δεν περιορίζεται μόνο στην δωρεάν προσφορά υπηρεσιών υγείας αλλά και σε κινήσεις ταξικής αλληλεγγύης μέσα στην κρίση, συνεχίστηκε ακριβώς γιατί υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη από την αρχή της πανδημίας. Xιλιάδες άνθρωποι είναι αυτοί που ζήτησαν και πήραν τη φροντίδα του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Από τις αρχές του 2020, δηλαδή περίπου από την έναρξη της πανδημίας, οι γιατροί του Κ.Ι. Ιλίου πρόσφεραν φροντίδα σε πάνω από 3.000 ανθρώπους! Ο απολογισμός αυτής της περιόδου που δεν έχει ακόμα τελειώσει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ιατρείο πέτυχε στην λειτουργία και τη δράση του σε αυτές τις συνθήκες.
Ο σ. Δημήτρης Γεωργίου παρουσίασε την πολιτική αναγκαιότητα της πάλης για το Ιατρείο Αλληλεγγύης, σα συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008, της διάλυσης του συστήματος υγείας από όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και την σημασία του συνθήματος «Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό». Κατήγγειλε την Κυβέρνηση της Δεξιάς και όλο το παρακμασμένο καπιταλιστικό σύστημα για την διάλυση όχι μόνο της Δημόσιας Υγείας αλλά και της Παιδείας και για την νέα φάση μεγάλης ανεργίας στην οποία μπαίνουμε. Κάλεσε σε πάλη ενάντια στο νόμο της εργασιακής βαρβαρότητας που ψήφισε η κυβέρνηση Κούλη-Χατζηθάφτη και τόνισε ότι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι βασικός στόχος στην πάλη των εργαζόμενων για την ζωή.
Ο σ. Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, εξήγησε την ασυμβατότητα που υπάρχει ανάμεσα στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ανάγκες των εργαζόμενων παγκόσμια. Η πανδημία είναι το προϊόν της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου είπε, της καταστροφής της φύσης και της βιομηχανικής καπιταλιστικής παραγωγής. Παρουσίασε τα στοιχεία της διάλυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τους κυβερνώντες και ανέλυσε την σκοπιμότητα πίσω από τα ιδεολογήματα της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και της διασποράς φόβου. Μίλησε για τα ταξικά συμφέροντα των καπιταλιστών που βρίσκονται πίσω από την σύγχυση που προκαλείται σε σχέση με την πανδημία και τα εμβόλια και κάλεσε σε πάλη ενάντια στο σύστημα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν άνθρωποι που στηρίζουν και παίρνουν μέρος στην δράση του Κοινωνικού Ιατρείου. Η σ. Βίκυ από το Κοινωνικό Ιατρείο Εξαρχείων και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, μίλησε για την πάλη στην περιοχή των Εξαρχείων, σε αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που ήδη έχουν αρχίσει να απευθύνονται στο Ιατρείο και ενάντια στην αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια. Είπε τους λόγους για τους οποίους ο αγώνας που δίνει το Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου, είναι σημαντικός και παρουσίασε την δράση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων στο οποίο το ΚΙΦΑ Ιλίου παίρνει μέρος, καλώντας να συνεχιστεί αυτή η δράση.
Ο σ. Παντελής Τσεσμετζής, εκ μέρους της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά, συνέδεσε την πάλη του Κοινωνικού Ιατρείου με παλιότερες και καινούργιες εμπειρίες αγώνων στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα κινητοποίησης των εργαζόμενων σε κάθε συνοικία για την υπεράσπιση οποιουδήποτε εργαζόμενου απολύεται ή αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, γιατί πρόκειται για γεγονότα που αφορούν όλη την εργατική τάξη.
Η σ. Γεωργία Αντωνοπούλου, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου μίλησε για την ανταπόκριση του κόσμου της περιοχής στη δράση αλληλεγγύης και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην συνέλευση.
Μετά από τις συνεισφορές αυτές, μία γυναίκα από την περιοχή είπε ότι η πάλη που δίνει το Κοινωνικό Ιατρείο και οι γιατροί του, είναι αναντικατάστατη για το λαό, ευχαριστώντας και καλώντας στη συνέχισή της.
Τέλος ο σ. Μίμης Γεωργίου, αναφέρθηκε στη δράση του Κοινωνικού Ιατρείου και της Αριστερής Κίνησης Ιλίου, της οποίας είναι δημοτικός σύμβουλος, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Πάρκου Τρίτση από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία του λαού όλης της περιοχής της Δυτικής Αθήνας η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και οποιασδήποτε άλλης χωματερής σκοπεύουν να φτιάξουν στην περιοχή, θεωρώντας τους κατοίκους της «σκουπίδια». Κάλεσε να παλέψουμε συλλογικά ενάντια σε κάθε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πρώτα από όλα της ανεργίας της νεολαίας, ανατρέποντας τους «από πάνω» και παίρνοντας την τύχη μας ζωής στα χέρια μας.
Στη συνέλευση ήρθαν εργαζόμενοι από υπηρεσίες που έχουν έδρα στην περιοχή και μεταξύ άλλων από το σωματείο των εργατών του Δήμου. Η συνέλευση, στον φιλόξενο χώρο του Καφενείου του Μιχάλη, με τα ηχεία και τα μικρόφωνα που είχαν στηθεί από νωρίς, ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα των συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν τόσο στον προαύλιο χώρο του μαγαζιού, όσο και στον παρακείμενο δρόμο.
Το Κοινωνικό Ιατρείο, μπαίνει δυναμικά στον 7ο χρόνο της λειτουργίας και της δράσης του και οι σύντροφοι που το λειτουργούν, μαζί και όλοι εμείς γύρω τους, συνεχίζουμε στον δρόμο της αλληλεγγύης και του ταξικού αγώνα.