ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ... ΟΓΑ Σ΄ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Συντάξεις … ΟΓΑ σ’ όλους τους απομάχους της δουλειάς

Με νέο “κούρεμα” κινδυνεύουν οι συντάξεις μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.
Βασική εθνική σύνταξη στο ύψος εκείνης του ΟΓΑ (360 ευρώ/μήνα), κύρια σύνταξη ανάλογα με τα έσοδα των Ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές (525 ευρώ/μήνα με βάση τα σημερινά δεδομένα) και μηδαμινή εποικουρική θα αποτελεί το μέσο μελλοντικό εισόδημα των απόμαχων της δουλειάς πολύ σύντομα…
Η επίσπευση  των συμφωνημένων από το… 2010  περικοπών για το 2015 (νόμος 3864/10) οφείλεται  στο έλλειμμα 3,5  δισ. ευρώ με το οποίο θα είναι φορτωμένοι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων με το… έμπα -κιόλας- του νέου χρόνου.
Αυτό σπρώχνει την κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τη σύσταση ειδικής Επιτροπής με εργατολόγους και στελέχη του Υπ. Εργασίας, να περικόψει κατά 8% τις ετήσιες δαπάνες των Ταμείων για συντάξεις, εφάπαξ αλλά και άλλες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους.  
Την ίδια στιγμή, όμως, σε 11 δισ. ευρώ έχουν ανέλθει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργοδοτών προς τα ταμεία, ενώ σε άλλα 9 δισ. ευρώ αποτιμώνται οι απώλειες από την ανασφάλιστη εργασία που θεριεύει μέρα – τη μέρα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το σύνολο των ζημιών, επίσημων και… ανεπίσημων (20 δισ. ευρώ), για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που προκαλούν τα αφεντικά, ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος των ετήσιων εσόδων (17 δισ. ευρώ).
Πάντως, πίσω από το νέο έλλλειμμα -μαμούθ των Ταμείων, βρίσκονται τρεις λόγοι :
Οι απώλειες ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών το 2013  
Η δέσμευση της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να περικόψει κατά 2 δισ. ευρώ τις επιχορηγήσεις στα ταμεία το 2014.
Οι εντελώς ανεδαφικές προβλέψεις του προγράμματος για αύξηση 1,6 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές το 2014 με βάση την εκτίμηση ότι η ανεργία δεν θα ξεπεράσει το… 22%.
Το ένα μέρος του ελλείμματος-μαμούθ, δηλαδή τα 1,5 δισ. ευρώ, προέρχεται από την κατάρρευση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές καθόλη τη διάρκεια του 2013, λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, των μειώσεων μισθών κλπ. Η μικρή βελτίωση που παρατηρήθηκε, για παράδειγμα στα έσοδα του ΙΚΑ, την άνοιξη, αλλά και εκείνη που προσδοκάται κατά τους θερινούς μήνες δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες  του α’ τριμήνου, ούτε προπαντός εκείνες του δ’ τριμήνου του 2013, όπου αναμένεται από το Υπ. Εργασίας, μια ορισμένη μείωση της απασχόλησης.Το κλείσιμο του ελλείμματος αυτού δεν μπορεί να το αναλάβει πλέον το Κράτος. Κάτι τέτοιο κυριολεκτικά απαγορεύεται από το τρέχον Μνημόνιο, το οποίο αναφέρει πως οποιαδήποτε απόκλιση από τα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτεται από μία ισόποση μείωση από τις δαπάνες για συντάξεις, φαρμακευτική περίθαλψη, προνοιακές παροχές και συντάξεις.
Το άλλο μέρος  του ελλείμματος, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, είναι… προδιαγεγραμμένο στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών Ταμείων. προέρχεται από τις ίδιες τις  προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.  Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει μείωση κατά 16% (2 δισ. ευρώ) στις κρατικές επιχορηγήσεις το 2014 προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  Συγκεκριμένα, το κράτος θα περικόψει τις ασφαλιστικές δαπάνες του μεταξύ 2013-14 από τα 12, 9 δισ. ευρώ στα 10,5 δισ. ευρώ. Η δραματική μείωση αυτή δεν αποτυπώνεται στο ισοζύγιο των Ταμείων το οποίο προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, γιατί προβλέπεται ότι το 2014 θα υπάρξει… αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, τόσο τις τρέχουσες όσο και τις παλιότερες (μέσω ρυθμίσεων οφειλών). Και μόνο το γεγονός ότι η παραπάνω πρόβλεψη για τις εισφορές βασίζεται στην εκτίμηση για ανεργία… 21,4% το 2014 αρκεί για να καταλάβει κανείς την εγκυρότητά της. Το Μάιο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 27,6%…

Δ.Κ.                                                                                      

τεύχος#555# Σάββατο 14 Σεπτεμβίου 2013