Τουρκία: Έλληνες και Tούρκοι διεθνιστές αλληλέγγυοι στους απολυμένους της Bosch

Τουρκία: Έλληνες και Tούρκοι διεθνιστές αλληλέγγυοι στους απολυμένους της Bosch

Στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της 4ης Διεθνούς από το DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας) και το ΕΕΚ, το βράδυ της 1ης Μαΐου, επισκέφτηκε τους απολυμένους εργάτες της Bosch Rexroth, θυγατρικής της Bosch.

Στην περιοχή Maslak, απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Bosch, που εδρεύουν στους 3 τελευταίους ορόφους του 24όροφου κτιρίου, οι 3 εργάτες έχουν εγκατασταθεί σε μία σκηνή κάνοντας αισθητή την παρουσία τους ανά πάσα στιγμή, αγωνιζόμενοι για την επαναπρόσληψή τους. Η μαχητικότητα των 3 αυτών εργατών και η συνδικαλιστική τους δράση στάθηκε ο λόγος της απόλυσής τους.

Από τότε που ο στρατός με το πραξικόπημα του Evren το 1980, κατήργησε όλα τα συνδικάτα, εκτός από τα ελεγχόμενα από το κράτος (μέσω της συνομοσπονδίας Turk-Is), τα εμπόδια που θέτει το κράτος στην ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων είναι τεράστια. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η οποία έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το νομικό πλαίσιο της χούντας, μόνο ένα συνδικάτο σε κάθε επιχείρηση μπορεί να εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους. Για την ίδρυση σωματείου απαιτείται η συμμετοχή πάνω από το 10% των εργαζόμενων. Επίσης πρέπει να οργανώσει πάνω από το 50% των εργαζομένων για την πλήρη εκπροσώπησή τους. Ο συνδικαλισμός κυριαρχείται από τα κίτρινα κρατικά συνδικάτα. Το πλαίσιο αυτό τελεί υπό την προστασία των μεγάλων πολυεθνικών ενάντια στα προοδευτικά συνδικάτα. Τα κρατικά κίτρινα συνδικάτα όπως αυτό της Turk Metal προτιμώνται από εταιρείες όπως η Bosch γιατί εξυπηρετούν απευθείας τα εργοδοτικά συμφέροντα.

Το Συνδικάτο Ενωμένων Μεταλλεργατών, του οποίου ήταν μέλη οι απολυμένοι, ιδρύθηκε το 2011 σπάζοντας από την Turk Metal, και αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του νομικού πλαισίου που καλύπτει τις πολυεθνικές εταιρείες. Οι 3 εργάτες που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της CRFI ήταν η πρωτοπορία αυτού του αγώνα, και απολύθηκαν εξαιτίας ακριβώς αυτής της δράσης τους.

Η υποδοχή των συντρόφων ήταν ενθουσιώδης. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών με έμφαση στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ. Δημιουργήθηκαν ουσιαστικές πολιτικές σχέσεις. Άλλωστε το DIP έχει αναπτύξει πολιτικούς δεσμούς με τους συγκεκριμένους εργάτες, τόσο πριν, όσο και στη διάρκεια του αγώνα για την δικαίωσή τους.
Η βραδιά έκλεισε με τρικούβερτο γλέντι, με χορούς και τραγούδια και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και υπό τις ιαχές επαναστατικών συνθημάτων τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013