Tο PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) για τα αιτήματα των Kούρδων

ΣYPIA

Tο PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) για τα αιτήματα των Kούρδων

 Υπάρχει ένας λαός που επί δεκάδες χρόνια αντιστέκεται στο τυραννικό καθεστώς. Ένας λαός σκόρπιος και ανοργάνωτος μέχρι σήμερα, ξαναβρίσκει την ταυτότητά του. Η λαϊκή εξέγερση στην Συρία προετοιμάστηκε και άρχισε από αυτούς που πίστευαν ότι θα αλλάξει το καθεστώς. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένα καθεστώς που δεν μπορεί να χωνέψει την εξέγερση του λαού. Ένα καθεστώς που με το στρατό του ελέγχει τα πάντα, που βασανίζει και δολοφονεί το λαό, που σε όλες τις θέσεις κλειδιά τοποθέτησε τους πιστούς του. Το καθεστώς έχει μια δύναμη 150-160 χιλιάδων ατόμων ειδικευμένων για την διεξαγωγή ειδικών μορφών πολέμου. Όλες αυτές τις δυνάμεις τις χρησιμοποιεί ενάντια στο λαό για να έχει συνέχεια το τυραννικό καθεστώς. Οι αποχωρήσεις κάποιων στρατιωτικών από το στράτευμα δεν μας προβληματίζουν. Ένας υπολοχαγός, ένας λοχαγός ή ένας ταγματάρχης μπορεί να αποχωρήσει από το στράτευμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο στρατός διασπάστηκε.

Σήμερα υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την λαϊκή εξέγερση στη Συρία. Επειδή τα σχέδιά τους δεν προχωρούν παρουσιάζουν μια μονόπλευρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στη Συρία. Όλοι αυτοί έχουν ένα ενιαίο κέντρο. Επειδή όμως οι ειδήσεις που μεταδίδονται είναι μονοδιάστατες οι δικές μας ή παρόμοιες σκέψεις δεν φτάνουν προς τα έξω.

Όλα όσα λένε οι οργανώσεις και τα συνθήματά τους, είναι αιτήματα του λαού. Όμως αυτές οι οργανώσεις δεν είναι μια δύναμη τέτοια που να μπορέσει να υπερασπίσει το λαό. Επειδή είναι σκόρπιες και αδύναμες δεν έχουν και την δύναμη να συνεχίσουν την αντίσταση. Τόσο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι όσο και οι άλλες οργανώσεις. Σαν οργανώσεις έχουν όνομα, είναι υπαρκτές, δεν είναι όμως μέσα στο λαό. Τα αίτια οφείλονται τόσο σε αυτούς όσο και στην καταπίεση του καθεστώτος του Άσαντ. Το καθεστώς εφαρμόζει κάθε μορφή βίας, δολοφονεί τους ανθρώπους, περιορίζει τις ελευθερίες, συνωμοτεί.

Υπάρχουν βέβαια και αντιπολιτεύσεις υποταγμένες στις διεθνείς δυνάμεις. Αυτές επεμβαίνουν και στις γνήσιες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Εδώ φαίνεται καθαρά και ο ρόλος της Τουρκίας. Η Τουρκία για να ανταποκριθεί στο ρόλο που της ανέθεσαν χρησιμοποιεί τις αντιπολιτεύσεις. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος; Να δημιουργηθούνε στην περιοχή καθεστώτα που θα κυβερνούνται από μετριοπαθείς ισλαμιστές ή και να επέμβει στις αντιπολιτεύσεις. Η Τουρκία για να παίξει αυτό το ρόλο στη Συρία, έλαβε την υποστήριξη των διεθνών δυνάμεων για την εξόντωση των Κούρδων και για την καταπάτηση των κατακτήσεών τους. Όταν λέμε Τουρκία εννοούμε και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις άλλες διεθνείς δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτήν. Αυτοί έχουν δύο στόχους. Ο ένας είναι να συγκροτήσουν μετριοπαθή ισλαμικά καθεστώτα και ο άλλος είναι να εξοντώσουν τους Κούρδους. Γι’ αυτό προσφεύγουν σε κάθε μορφή προπαγάνδας. Τώρα είναι δύσκολο να διασφαλίσουν την σταθερότητα στη Συρία, να δημιουργήσουν μια άλλη κατάσταση. Και οι πολιτικές τόσων σκόρπιων δυνάμεων στη Συρία, δείχνουν τις δυνατότητές τους. Με αυτές τις δυνάμεις δεν μπορεί να επιλυθεί ούτε το κουρδικό ζήτημα ούτε το ζήτημα των αλεβητών και των σουνιτών.

Αυτοί κάθονται στο τραπέζι και παίρνουν ένα σωρό αποφάσεις. Συγκρότησαν ένα Συμβούλιο από 94 άτομα. Σε αυτό συμμετέχουν και Κούρδοι συνεργάτες τους. Αυτό το Συμβούλιο συγκροτήθηκε εν αγνοία των αντιπολιτεύσεων στο εσωτερικό της Συρίας. Συμπεριέλαβαν και ανύπαρκτες δυνάμεις. Γράφτηκαν στο τραπέζι τα ονόματα και θεωρούνταν μέλη του Συμβουλίου. Εν αγνοία μας έγραψαν και 10-20 ονόματα μελών της δικής μας οργάνωσης. Εμείς, και άλλες οργανώσεις διαψεύσαμε ότι συμμετέχουμε σε αυτό το Συμβούλιο. Πίσω από αυτό το Συμβούλιο κρύβεται η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Εμείς, ως PYD, πιστεύουμε ότι – στα πλαίσια της ισότιμης αντιπροσώπευσης – θα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να συνευρεθούν και να συζητήσουν ανοιχτά τις προτάσεις και τα αιτήματα του λαού για να φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συνευρεθούν και να συνομιλήσουν αντιπρόσωποι όλων των εθνικών ομάδων που ζούνε στη Συρία. Η επίλυση των προβλημάτων στη Συρία θα είναι δυνατή μόνο μέσω της δημοκρατικής οδού. Η δική μας αντίσταση, η αντίσταση των Κούρδων, και κύρια του PYD, από το 2003 και μετά δεν σταμάτησε καθόλου. Εκφράζαμε όλες τις σκέψεις μας. Μετά τις 15 Μάρτη η αντίστασή μας εντάθηκε ακόμη περισσότερο. Καθημερινά στις κουρδικές πόλεις υπάρχουν εκδηλώσεις και πορείες. Φωνάζουμε για τα αιτήματά μας και τις προτάσεις μας. Λέμε τα συνθήματά μας. Όμως όλα αυτά δεν βγαίνουν προς τα έξω, γιατί στο νέο σύστημα που θέλουν να δημιουργήσουν στη Συρία αφήνουν τους Κούρδους έξω. Για παράδειγμα εδώ υπάρχουν 5-6 τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν στην αραβική γλώσσα. Καμία φορά δεν έκαναν αναφορά στην κουρδική σημαία, στους αγώνες των Κούρδων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αλ Τζαζίρα και Αλ Αράμπια, έχουν τα τηλέφωνά μας, ποτέ δεν μας έψαξαν. Δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή μας. Για παράδειγμα στις πόλεις Hama και Humus χύνεται αίμα, δολοφονούνται άνθρωποι, αυτό το προβάλλουν. Γιατί αυτό θέλει το διεθνές σύστημα. Στις περιοχές των Κούρδων δεν υπάρχουν συγκρούσεις, γιατί το καθεστώς δεν θέλει την εξέγερση των Κούρδων, δεν θέλει να δολοφονήσει τους Κούρδους και αυτοί να αντιδράσουν.

Στο Χαλέπι, στο Κομπανί, στο Αφρίν, στο Καμίσλο και γενικά σε κάθε κουρδική πόλη, μολονότι βγαίνουμε κάθε μέρα στους δρόμους, ο τύπος δεν μας λαμβάνει καθόλου υπόψη του, δεν θέλουν να μας αναφέρουν και να μας δείξουν. Βέβαια, πίσω από αυτά υπάρχει η Τουρκία. Είναι μια κρατική πολιτική που συνεχίζεται από την ίδρυση αυτού του κράτους τη δεκαετία του 1920. Το τόνισα και παραπάνω, οι ειδήσεις σχετικά με τη Συρία κατευθύνονται από ένα μόνο κέντρο. Δεν θέλουν να βλέπουν την αντίσταση και τα αιτήματα των Κούρδων. Σκαρώνουν προβοκάτσιες για να χυθεί κουρδικό αίμα. Προπαγανδίζουν εις βάρος μας. Διαδίδουν ότι έχουμε σχέσεις με το καθεστώς. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο λαός που υπέφερε περισσότερο από αυτό το καθεστώς είμαστε εμείς. Μας πολέμησε, έχουμε θύματα, έχουμε ανθρώπους που δολοφονήθηκαν στα μπουντρούμια με βασανιστήρια. Εμείς δεν θέλουμε να χυθεί το αίμα των Κούρδων. Δεν θέλουμε να μπούνε στις πόλεις μας τα τανκς του καθεστώτος.

Ένας άλλος στόχος αυτών που προπαγανδίζουν σε βάρος μας είναι, σε μια πιθανή καθεστωτική αλλαγή οι Κούρδοι να μην κερδίσουν κανένα δικαίωμα. Μέχρι σήμερα χρησιμοποίησαν το καθεστώς εναντίον μας, τώρα επιδιώκουν να μας απομονώσουν από την αντιπολίτευση.

Αμέσως μετά την έναρξη του ξεσηκωμού, μας είπαν ότι ο Άσαντ θέλει να συναντηθεί μαζί μας. Εμείς απαντήσαμε ότι όσο θα χύνεται αίμα και θα χρησιμοποιείται βία στο λαό εμείς δεν θα τον συναντήσουμε. Το θέμα έκλεισε έτσι. Κατόπιν μας έστειλαν μήνυμα διαμέσου των τοπικών επιτροπών. Μας είπαν: «Ποια είναι τα αιτήματά σας, ελάτε να μιλήσουμε». Εμείς δεν συνομιλήσαμε ούτε με αυτές τις τοπικές επιτροπές.

Εμείς ως PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), από την πρώτη μέρα είχαμε επαφές με τα άλλα κουρδικά κόμματα. Ζητήσαμε να υπάρχει ενότητα στους Κούρδους και κοινή δράση. Έγινε συνάντηση των 11 κουρδικών κομμάτων της Συρίας. Στις 14 Μαρτίου έγινε νέα κοινή συνάντηση των κομμάτων όπου συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία και τι πρέπει να γίνει για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και τελικά υπογράφηκε και ένα πρωτόκολλο. Μείναμε πιστοί στο πρωτόκολλο που υπογράψαμε, όμως τα προβλήματά μας συνεχίζονται. Δεν μπορούμε να δρούμε ενιαία ως κόμμα λόγω των διαφορών που έχουμε. Κάποια κόμματα θέλουνε αυτονομία. Οι προτάσεις είναι διαφορετικές. Τώρα προσπαθούμε να διοργανώσουμε μία συνδιάσκεψη.  Θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε ως κόμμα. Εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιήσουμε τη συνδιάσκεψη. Η σύνθεση της συνδιάσκεψης θα είναι 45% από τα πολιτικά κόμματα και 55% από λαϊκές επιτροπές. Οι συμμετέχοντες θα ανακηρυχθούν ως αντιπρόσωποι με εκλογές. Θα σχηματισθεί μία βουλή, που θα είναι η ανώτερη εκπροσώπηση των Κούρδων.

Εμείς, στη Συρία θέλουμε Δημοκρατική Αυτονομία. Πιστεύουμε ότι δεν θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη Συρία η Δημοκρατική Αυτονομία. Η ύπαρξη και τα δικαιώματα των Κούρδων πρέπει να κατοχυρωθούν συνταγματικά. Εμείς θέλουμε πρώτα να αποδεχτούν την ύπαρξη των Κούρδων και κατόπιν να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα με δημοκρατικά μέσα. Σαν PYD, απαιτούμε ένα δημοκρατικό κράτος.

Ο λαός του Δυτικού Κουρδιστάν θεωρεί τον εαυτό του ένα κομμάτι της Συρίας. Θεωρεί, επίσης, ότι είναι προέκταση του Βόρειου Κουρδιστάν προς τη Συρία. Πιστεύουμε ότι η επίλυση του κουρδικού ζητήματος έχει άμεση σχέση με όλα τα κομμάτια του Κουρδιστάν. Γνωρίζουμε την θέση των διεθνών δυνάμεων απέναντι στο κουρδικό ζήτημα, ότι υπάρχουν εχθρικά καθεστώτα απέναντι στους Κούρδους που δεν αποδέχονται την ύπαρξη των Κούρδων, και ότι μας έχει γίνει συνείδηση ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς μια κοινή πολιτική απέναντι σε αυτούς. Καταδικάσαμε τις επιθέσεις της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον μας.

Προς το παρόν είναι διαφορετικό πράμα να σου δίνουν ταυτότητα και διαφορετικό οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν, έμειναν στείρες. Στο ζήτημα των ταυτοτήτων το καθεστώς διόρθωσε το λάθος του. Μας είχαν αφαιρέσει την υπηκοότητα και είπαν «είστε χωρίς υπηκοότητα». Ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Υπάρχουν πολλά παρόμοια λάθη. Το λάθος της αφαίρεσης 300 χιλιάδων ιθαγενειών επανορθώθηκε. Το κουρδικό ζήτημα όμως δεν περιοριζόταν σε αυτό. Ήδη 30-40 χιλιάδες Κούρδοι πήραν την ταυτότητα τους και θα την πάρουν και οι άλλοι. Χαίρονται γιατί έχουν ταυτότητα. Πριν δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Τώρα έχουν ταυτότητα – διαβατήριο. Πολλοί επισκέφτηκαν τους συγγενείς τους στο Βόρειο Κουρδιστάν. Λένε «εγώ τώρα είμαι ελεύθερος, μπορώ να ταξιδέψω». Γι’ αυτό χαίρονται.

Εμείς δεν θα επαναπαυθούμε να περιοριστεί το καθεστώς στην επιστροφή της ταυτότητάς μας ή στην επανόρθωση ενός λάθους του. Δεκάδες χρόνια τώρα μας πότιζαν με πίκρες. Ο εκδημοκρατισμός στη Συρία πρέπει να αρχίσει με την αναγνώριση της ύπαρξης των Κούρδων, με την απόδοση σε αυτούς όλων των δικαιωμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ερντογάν, και το κόμμα του έχουν ειδική αποστολή. Αποστολή τους είναι να δημιουργήσουν μετριοπαθή ισλαμικά καθεστώτα και να εξοστρακίσουν τους Κούρδους. Αυτός ο ρόλος δόθηκε στον Ερντογάν από τις διεθνείς δυνάμεις και από το ΝΑΤΟ. Για να συνεχίσει η εξουσία του θα πρέπει να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή. Αυτή η αποστολή ανατέθηκε στον Ερντογάν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπους, στη συνάντηση που είχαν τον Νοέμβρη του 2007. Το γεγονός στο καράβι Mavi Marmara, είναι ένα κομμάτι αυτής της αποστολής. Ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει αποδεκτό το κόμμα του στη Μέση Ανατολή. Είναι τέτοιο το παιχνίδι που ο Ερντογάν, σε οποιαδήποτε αραβική χώρα θέσει υποψηφιότητα, θα βγει πρώτος. Δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση. Όταν ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Άσαντ «αδελφέ μου», το παιχνίδι για τη Συρία ακόμη δεν είχε έρθει στο προσκήνιο. Όταν άρχισαν οι εξελίξεις στη Συρία, άρχισε να αλλάζει και ο Ερντογάν. Άρχισε να εκτελεί την αποστολή του. Εργάζεται να γκρεμιστεί το καθεστώς στη Συρία και να εδραιωθεί η πολιτική των διεθνών δυνάμεων.

Επίσης, στη Συρία υπάρχουν και Κούρδοι. Οπότε ο Ερντογάν έχει δυο λόγους να ενδιαφερθεί για τις εξελίξεις στη Συρία. Τώρα, ο Ερντογάν, ταυτόχρονα με την εκτέλεση της αποστολής του στη Συρία, κάνει τα πάντα και για να μην βγούνε κερδισμένοι και οι Κούρδοι από αυτές τις συγκυρίες. Οι συναντήσεις των αντιπολιτεύσεων στην Αντάλια, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είναι ένα κομμάτι αυτού του σχεδίου. Τα μέλη των Μουσουλμάνων Αδελφών, που συμμετέχουν στις αντιπολιτεύσεις, είναι τα πιο μετριοπαθή της οργάνωσης και είναι σε στενή σχέση με το ΑΚΡ. Επίσης, μέσα σε αυτές τις αντιπολιτεύσεις υπάρχουν και Κούρδοι συνεργάτες τους. Τέτοιες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην Τουρκία. Και ο Ερντογάν δεν επιθυμεί την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, απεναντίας θέλει να δημιουργήσει συνθήκες προς όφελός του. Στο Δυτικό Κουρδιστάν, κάνουν έντονη αντιπροπαγάνδα σε βάρος μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Υπάρχει μια πολύ παράξενη κατάσταση. Όσες τριβές και αν υπάρχουν μεταξύ των κρατών, στο κουρδικό ζήτημα όλες συμμαχούν. Ποιος μπορούσε να το σκεφτεί, ότι τα ιρανικά αεροπλάνα θα συγκέντρωναν πληροφορίες με την βοήθεια των ΗΠΑ. Τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ για τις κινήσεις των Κούρδων τις δίνουν στην Τουρκία, και η Τουρκία τις δίνει στο Ιράν. Και το Ιράν βάσει αυτών των πληροφοριών βομβαρδίζει τους Κούρδους. Τώρα, το Ιράν, δεν θέλει να κατεδαφιστεί το καθεστώς της Συρίας, γιατί τα δύο καθεστώτα είναι σύμμαχα. Όταν, όμως, πρόκειται για το κουρδικό ζήτημα, συμμαχούν με την Τουρκία. Η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται ποιος θα κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλα αυτά όμως ενώνονται ενάντια στους Κούρδους. Θέλουν να εξοντώσουν τους Κούρδους. Δεν θέλουν ελεύθερους Κούρδους. Η στάση μας δεν τους αρέσει κι εκείνοι θέλουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους Κούρδους. Προσπάθησαν να το κάνουν αυτό στα άλλα κομμάτια του Κουρδιστάν. Από το 2003 η Αμερική ασχολείται με τους Κούρδους. Μάλιστα το 1994 και το 1995, οι ΗΠΑ πήγε στην Αμερική δεκάδες Κούρδους, τους εκπαίδευσε και μετά τους εγκατέστησε στο Κουρδιστάν. Αυτό που προτάσσουν είναι, ή θα είστε οι δικοί τους Κούρδοι, ή διαφορετικά δεν θα υπάρξετε. Εμείς, όμως, προτιμάμε την ελευθερία.

Στη Μέση Ανατολή διανύουμε μια πολύ δυναμική και ευαίσθητη περίοδο. Παίζονται πολλά παιχνίδια. Έχουμε εμπειρίες από τις οσμανικές ίντριγκες. Οι Κούρδοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Πρέπει να επαγρυπνούμε. Διαφορετικά θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια εθνική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή των οργανώσεων και από τα τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν. Με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών μας, πρέπει να ακολουθήσουμε μια κοινή πολιτική για τους Κούρδους.

Dr. Muhamed Muslum Salih, πρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας)

Νέα Προοπτική τεύχος #526# Σάββατο 12 Μάη 2012