Καθώς η οικονομία της Βραζιλίας συνεχίζει την καθοδική πορεία συμπιεσμένη από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η κυβέρνηση Bolsonaro καταστρέφει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου για να διατηρήσει τα κέρδη της αγροτικής βιομηχανίας.
Η αγροτική βιομηχανία ήταν ένας σημαντικός τομέας του συνασπισμού που έφερε Bolsonaro στην εξουσία, και ο πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να απογοητεύσει τους υποστηριχτές του. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ricardo Salles, κατηγορείται για περιβαλλοντικά εγκλήματα και για νομιμοποίηση της χρήσης καρκινογόνων παρασιτοκτόνων (πολλά από τα οποία απαγορεύονται σε άλλες χώρες). Τροποποίησε τον Δασικό Νόμο, ισχυριζόμενος ότι θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία για να επιτρέψει άδειες για να καθαρίσει το τροπικό δάσος. Έτσι λοιπόν, έκανε περικοπές ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δασική Υπηρεσία, διαλύοντάς την ουσιαστικά .
Ενώ ο Bolsanaro και η κυβέρνησή του κατηγορούν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ότι τάχα βάζουν τις πυρκαγιές, την ίδια στιγμή η βραζιλιάνικη περιβαλλοντική υπηρεσία έχει μειώσει δραστικά τις κυρώσεις για την παραβίαση των περιβαλλοντικών νόμων, που ουσιαστικά δίνουν το πράσινο φως στις αγροτικές βιομηχανίες να κάνουν ό,τι θέλουν.
Χαρακτηριστικό του αυταρχισμού της κυβέρνησης είναι ότι δεν δίστασε να απολύσει εργαζόμενο που παρουσίασε με δορυφορικά δεδομένα την έκταση της καταστροφής. Ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας απολύθηκε λόγω διαφωνίας σχετικά με τα δορυφορικά δεδομένα που έδειξαν ανησυχητικά ποσοστά αποψίλωσης δασών τους τελευταίους μήνες: αύξηση κατά 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2018 και αύξηση 68% το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Η αγροτική βιομηχανία της Βραζιλίας, επενδύει κυρίως στην παραγωγή της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας και του βοδινού κρέατος που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου.
Σόγια
Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου. Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της. Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.
Βοδινό
«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace. H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.
Από το 1997 ως το 2016 η Bραζιλία δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε ποσότητα όσο και σε αξία). Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig.
Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για ένα οικοσύστημα που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο “πνεύμονας του κόσμου” αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του υπόλοιπου τροπικού δάσους του κόσμου.
Ήδη στη Βραζιλία βλέπουμε τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία από την αυξημένη ρύπανση που προκαλείται απο την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί κατά 14% τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Γ.Σ