Τα Πετράλωνα δεν ξεχνούν τον Σαχζάτ Λουκμάν

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο που οργάνωσε η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων –Θησείου -Κουκακίου για τα 6 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη-εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από δυο μέλη της Χρυσής Αυγής.
Την πρώτη μέρα, 17/1, ακριβώς στην επέτειο της δολοφονίας, συγκεντρώθηκαν συμβολικά γύρω στα 60 άτομα στο σημείο της δολοφονίας (Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων), για μιάμιση ώρα και μοίραζαν στον κόσμο που περνούσε ενημερωτικές προκηρύξεις για το συμβάν.

Στις 18/1, σειρά είχε προβολή ταινίας αντιφασιστικού περιεχομένου («Οι Αντιφασίστες») στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, την οποία παρακολούθησαν περίπου 35 άτομα. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για το ζήτημα του φασισμού, της αντίστασης σε αυτόν σε κάθε χώρα (η ταινία έδειχνε τις περιπτώσεις Σουηδίας και Ελλάδας) του τσακίσματός του και της προοπτικής μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς διαχωρισμούς, φυλετικούς, έμφυλους, θρησκευτικούς, εθνικούς…

Η κορύφωση του τριημέρου αυτού ήταν το Σάββατο, 19/1, όπου είχε καλεστεί συγκέντρωση και πορεία. Από νωρίς είχε μαζευτεί κόσμος στην Πλατεία Μερκούρη, όπου διαβάζονταν αντιφασιστικά μηνύματα (ανάμεσά τους και του ΕΕΚ). Η πορεία που αριθμούσε περί τα 650 άτομα διάνυσε τους κεντρικούς δρόμους των Πετραλώνων προς το Θησείο, βροντοφωνάζοντας ότι οι φασίστες δεν είναι ανεκτοί ούτε στις γειτονιές μας αλλά ούτε και πουθενά. Στην οδό Τριών Ιεραρχών έκανε μια ολιγόλεπτη στάση στο σημείο της δολοφονίας, και κατέληξε ξανά στην Πλατεία Μερκούρη. Συμμετείχαν αναρχικές συλλογικότητες/στέκια και αριστερές πολιτικές οργανώσεις, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και η ΜΑΡΙΔΑ. Εξαίρεση αποτέλεσε το ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ, που προτίμησαν να κάνουν μόνοι τους πορεία, περί τα 40 άτομα, την προηγούμενη μέρα…

Η προκήρυξη του ΕΕΚ που μοιράστηκε στον κόσμο και ακούστηκε από τα μεγάφωνα πριν ξεκινήσει η πορεία, έλεγε:
«…Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να συντρίψει τον φασισμό με την εργατική αυτοοργάνωση και τη συγκρότηση των απαραίτητων οργάνων για την αυτοάμυνα του κινήματος από την κρατική-παρακρατική βία, στην πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο! Με την ανεξάρτητη –από κυβέρνηση, κράτος, αφεντικά– δράση της εργατικής τάξης. Να βαδίσουμε μαζί στους αγώνες μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς! Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Η πάλη ενάντια στην ακροδεξιά, η πάλη για ελευθερία, είναι αδιαχώριστη από την διεθνιστική πάλη ενάντια στα πολεμικά σφαγεία και ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, δικτατορίες και προσφυγιά. Οι ιδεολογικοί απόγονοι των Ναζί και του Χίτλερ, του φασίστα Μεταξά και της Χούντας να απομονωθούν και να καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Το μέλλον μάς ανήκει, οι αναμετρήσεις είναι μπροστά μας στους δρόμους, τις πλατείες παλεύοντας για ψωμί, δουλειά και ελευθερία για την στιγμή της κοινωνικής απελευθέρωσης».
Γ. Σιμ.