Καθολική η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 48ωρη Απεργία

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου η διήμερη απεργία (10-11 Νοέμβρη) των ναυτεργατών στα λιμάνια όλης της χώρας. Στο λιμάνι το Πειραιά όλα τα πλοία ήταν δεμένα στους κάβους. Κανένα πλοίο δεν απέπλευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ναυτιλιακές εταιρίες έχουν ενημερώσει το κοινό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια.

Την απεργία έχουν κηρύξει η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία όλων των ειδικοτήτων.
Με ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι:

Η αγωνιστική βούληση των Ναυτεργατών συνιστά μια ευθεία απάντηση σε κυβέρνηση – ΥΕΝ – εφοπλιστές οι οποίοι από κοινού πορεύονται σε γραμμή αδιαλλαξίας απορρίπτοντας όλα τα δίκαια αιτήματα που αναδεικνύονται και με την 48ωρη απεργία.

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων και των κοινωνικοασφαλιστικών διεκδικήσεων είναι το πλαίσιο των αιτημάτων που δίνεται η μάχη με τον απεργιακό μας αγώνα.

Μόλις χθες (9/11/2021) ο ΣΕΕΝ με γραπτή απάντησή του κατέστησε σαφές ότι δεν δέχεται καμιά αύξηση των μισθών για 2020 – 2021!

Σημειώνουμε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν υπογραφεί δύο ΣΣΕ με αυξήσεις (2018-2019 2+2%) ενώ την ίδια περίοδο το Ναυτεργατικό εισόδημα έχει απώλειες που ξεπερνούν το 23%!

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Ταυτόχρονα το ΥΕΝ στα επίμαχα προβλήματα που αφορούν την κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων, κατάργηση ΣΣΕ (νόμος 4714/2020), 4150/2013, 4745/2020, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.

Η επιθετικότητα και η αδιαλλαξία εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ μπορεί να καμφθεί μόνο με την οργανωμένη πάλη των Ναυτεργατών και με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ευθύνη για την συνέχιση της απεργίας και για τα προβλήματα που προκύπτουν στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ.

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ βρίσκονται σε όλα τα βασικά λιμάνια της χώρας μας και από τα ξημερώματα μαζί με τα πληρώματα των πλοίων έδωσαν την μάχη για την επιτυχία του απεργιακού μας αγώνα.

Στον Πειραιά το απεργιακό κλιμάκιό μας και η περιφρούρηση είχαν παρουσία σε όλα τα καράβια ενημερώνοντας για τα αιτήματα, την οργάνωση και την επιτυχή εξέλιξη της απεργίας.

Το ίδιο συνέβη στην Ραφήνα, το Λαύριο, την Αγία Μαρίνα, Πάτρα, Κυλλήνη, Ρίο-Αντίρριο, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Μυτιλήνη, Βόλο, Αιδηψό, Αγιόκαμπο κ.λπ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιεί αύριο (Πέμπτη) ανοιχτή συνέλευση των μελών της προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης και επίλυσης των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του κλάδου στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στο λιμάνι του Πειραιά στις 11 π.μ. μπροστά στο Blue Star Delos (απέναντι από τον ΗΛΕΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ).