“Θα ζήσουμε την επανάσταση - να οργανώσουμε τη νίκη της”

4ο συνέδριο της ΟΕΝ, 7-8 Απριλίου, Αθήνα

Στην Αθήνα, 7-8 Απριλίου (Σαββάτο – Κυριακή) θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ) το 4ο συνέδριό της, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Δράσης (ΣΔ). Την ερχόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει το σχέδιο προοπτικών και θέσεων του ΣΔ της ΟΕΝ και θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή καμπάνια, με επεμβάσεις και ανοιχτές εκδηλώσεις σε μαζικούς νεολαιΐστικους χώρους (σχολεία, σχολές, κλπ.) και στις συνοικίες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι: “Θα ζήσουμε την επανάσταση – να οργανώσουμε τη νίκη της”. Αυτό εκφράζει την επαναστατική αισιοδοξία της ΟΕΝ, η οποία είναι θεμελιωμένη σε μια μαρξιστική εκτίμηση της παρούσας παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας που φέτος μπαίνει στο 5ο έτος της.

Η αδυναμία του συστήματος να διαμεσολαβήσει τις αντιφάσεις του εκτός από μια πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή -όπως φαίνεται από τη μαζική ανεργία (π.χ. ένας στους 5 νέους στην ΕΕ είναι άνεργος) και τη φτώχεια, αλλά και την κρατική καταστολή και τους πολέμους, γεννά και επαναστάσεις όπως εκείνες στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και εξαιρετικά σημαντικούς κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες με επαναστατική δυναμική στα μητροπολιτικά κέντρα του καπιταλισμού, αλλά και στις “αναδυόμενες” αγορές (βλέπε Κίνα). Η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού ανερχόμενου νέου κύματος της παγκόσμιας επανάστασης.

Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της σημερινής παγκόσμιας κρίσης: Δύο -σχεδόν- χρόνια μετά την επιβολή του Μνημονίου από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, η επίσημη κήρυξη χρεοκοπίας είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. Ούτε το “κούρεμα” του χρέους, ούτε τα αλλεπάλληλα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα, ούτε η σύσταση της κυβέρνησης αστικής “ενότητας” από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το φασιστοειδές ΛΑΟΣ μπορούν να αναχαιτίσουν την παραπέρα κατρακύλα του συστήματος. Σ’ αυτή συντείνει και η εφαρμογή ενός Μνημονίου για όλη την Ευρώπη, καθώς θα πυροδοτήσει “ελληνικού” τύπου ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο, αλλά θα στερήσει και κάθε “στήριξη” προς την χειμαζόμενη Ελλάδα. Βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας πρωτοφανούς πανευρωπαϊκής εργατικής και ευρύτερα κοινωνικής έκρηξης.

Η νεολαία πληρώνει όσο κανένας άλλος το τίμημα τόσο της “διάσωσης” του ελληνικού καπιταλισμού. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι, ενώ όσοι εργάζονται κατέχουν θέσεις ελαστικής απασχόλησης. Εκατό χιλιάδες νέοι το χρόνο μπαίνουν και βγαίνουν από το Λύκειο χωρίς καμία προοπτική σπουδών ή δουλειάς. Πεντακόσιες χιλιάδες σπουδαστές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ περιμένουν στον προθάλαμο της ανεργία και της ελαστικής απασχόλησης. Όλοι οι μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου της νεολαίας καταρρέουν υπό το βάρος της κρίσης.

Το μόνο που κάνει είναι να επιδοτεί μέσω ΟΑΕΔ ελάχιστες θέσεις προσωρινής απασχόλησης με μισθό 600 ευρώ μάξιμουμ, να παραχωρεί την κατάρτιση στους χρεοκοπημένους “καλλικρατικούς” δήμους, να διώχνει ακόμα περισσότερους μαθητές από αυτά (συγχωνεύσεις, μειώσεις μισθών και προσλήψεων καθηγητών, πολλαπλές εξετάσεις στο Λύκειο), να κάνει αβίωτη τη ζωή των φοιτητών (νέος νόμος-πλαίσιο), να καταστέλλει κάθε αντίδραση των νέων. Καμία αστική πολιτική δύναμη και κυβέρνηση μπορεί να δώσει διέξοδο στη νεολαία.

Με βάση αυτή την “ατζέντα”, η ΟΕΝ καλεί κάθε νέα και νέο, εργαζόμενο, άνεργο, απασχολήσιμο, φοιτητή, μαθητή να συζητήσουμε την πολιτική απάντηση που πρέπει να δώσει στο χρεοκοπημένο καπιταλισμό και ένα σχέδιο δράσης για την ανατροπή του. Καλούμε κάθε νέα και νέο να ενταχθεί ΑΜΕΣΑ στις γραμμές της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας.

 

Για επικοινωνία: konservokouti@yahoo.gr