Η Θεσσαλονίκη την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου είδε δύο πορείες, μία στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου που καλούσαν συνελεύσεις μαθητών και φοιτητών, και μία στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα που καλούσαν πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και αριστερές οργανώσεις.
Στην μεσημεριανή πορεία εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα (κυρίως μαθητές) που με έντονη συγκρουσιακή διάθεση κινήθηκαν μέσα από το κέντρο της πόλης, για να επιτεθούν στην συνέχεια στο Α.Τ. Δωδεκανήσου και αργότερα στην Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Αργότερα, κατά την διάρκεια εφόδου των δυνάμεων καταστολής στην Ιασωνίδου, έγιναν δύο συλλήψεις μαθητών.
Το απόγευμα μαζεύτηκαν περίπου 2500 διαδηλωτές, οι οποίοι μέσω της Εθνικής Αμύνης κινήθηκαν στην Τσιμισκή, όπου η πορεία πορεύτηκε ακολουθούμενη από έναν ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ σε σχήμα Π. Παρά τις επανειλημμένες έντονες διαμαρτυρίες της πορείας η αστυνομία διατήρησε την κατά πόδας παρακολούθησή της σε όλη την διάρκεια της διαδήλωσης. Ο κόσμος αφού κατευθύνθηκε δυτικά ανέβηκε από την Βενιζέλου στην Εγνατία για να συνεχίσει μέχρι την Λαγκαδά, μέσω της οποίας ανέβηκε στην Αγ. Δημητρίου. Η διαδήλωση συνέχισε κανονικά μέχρι την Γεν. Γραμ. Μακεδονίας-Θράκης, όπου χωρίς καμιά αφορμή και με πρωτοφανή βιαιότητα τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση (ενώ ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ ήταν στην αναμονή για να επέμβουν εάν “χρειαστεί”) -ανοίγοντας κεφάλια και γενικότερα τραυματίζοντας διαδηλωτές- επιχειρώντας να διαλύσουν την πορεία. Παρά την συνέχεια των συγκρούσεων ένα μπλοκ περίπου 500 ατόμων κατάφερε να ανασυγκροτηθεί στην Ιασωνίδου και να κατευθυνθεί προς την Καμάρα, της οποίας η ευρύτερη περιοχή ήταν κατειλημμένη από τις δυνάμεις καταστολής. Παρά τις προσπάθειες του κόσμου η περιοχή τελικά εκκενώθηκε με εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά ένα κομμάτι της πορείας κατάφερε να ανασυγκροτηθεί για να κατευθυνθεί προς την ΓΑΔΘ, όπου κρατούνταν 7 προσαχθέντες. Την Τετάρτη τα ξημερώματα οι προσαχθέντες είχαν πια μετατραπεί σε συλληφθέντες και τους φορτώθηκαν πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, κυρίως διατάραξη κοινή ειρήνης, οπλοκατοχή και απόπειρα σωματικής βλάβης. Αφέθησαν ελεύθεροι και η δίκη ορίστηκε για το Σάββατο. Οι δύο συλληφθέντες μαθητές είχαν αφεθεί ελεύθεροι ήδη την προηγούμενη μέρα, κατηγορούνται ότι έριχναν πέτρες (παρ’ ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που διαψεύδει την κατηγορία) και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ο “αγαπητός σε όλους” δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα την μέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να οργανώσει στις Συκιές μια (δήθεν) φιλανθρωπική γιορτούλα “για τα παιδάκια” (!!!), όπου και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Προφανώς υπολόγιζε ότι λόγω της ημέρας όλοι οι “κινηματίες” θα ήταν αλλού απασχολημένοι και θα μπορούσε ανενόχλητος να κάνει την εμφάνιση και την φιέστα του, χωρίς ενοχλητικούς παρείσακτους να του χαλάνε την κόμμωση. Λογάριασε όμως χωρίς την Πρωτοβουλία Κατοίκων στις Συκιές, η οποία κινητοποίησε κάποιες δεκάδες κατοίκων της περιοχής και οργάνωσε παρέμβαση με προκήρυξη και πανό, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου φώναζαν συνθήματα και απαιτούσαν από τον δήμαρχο να πάρει θέση για τα χαράτσια. Ο “Σίμος” βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση αμηχανίας που παρά την ισχυρή μικροφωνική με δυσκολία έβγαινε από τα λόγια του και περιορίστηκε σε γενικολογίες για το υποτιθέμενο έργο του και κατηγορίες ότι η διαδηλωτές είναι εγκάθετοι, βολεμένοι και ετεροδημότες. Η ανταπόκριση του παριστάμενου κόσμου ήταν ιδιαίτερα θετική, με μόνο δυο-τρεις σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του δημάρχου να τον χειροκροτούν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκαναν μέχρι και χώρο για να μπορέσει η Πρωτοβουλία να πλησιάσει τον δήμαρχο. Τελικά ο Δανιηλίδης άναψε κακήν-κακώς τον στολισμό και αποχώρησε κατά την ρίψη των πυροτεχνημάτων, ενώ η Πρωτοβουλία παρέμεινε κάποια ώρα ακόμα στον χώρο, συζητώντας με τους παρευρισκόμενους.