Θεσσαλονίκη: Παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Κάτω από το βάρος των νέων μνημονιακών μέτρων, των χαρατσιών και της κατοχικής συγκυβέρνησης τραπεζιτών και φασιστών που επέβαλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τιμήθηκε φέτος η 38η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι θεσσαλονικείς έδειξαν πως ενστερνίζονται την επικαιρότητα των αιτημάτων του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες πορείες της επετείου έως σήμερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας όγκος των διαδηλωτών πλησίαζε της 15.000, οπότε ο αριθμός τους πρέπει να υπολογίζεται τουλάχιστον υπερδιπλάσιος.

Η πορεία ξεκίνησε στις 18:00 από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση προς το Συντριβάνι. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν το πολυπληθέστατο μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων και ακολουθούσαν μπλοκ μαθητών, το μπλοκ του ΕΣΔΕΠ, οι ΕΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κινήσεις πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτκής αριστεράς και στο τέλος Αγανακτισμένοι Λ. Πύργου και Αμπελοκήπων. Στο συντριβάνι ενώθηκαν με την πορεία και τα μπλόκ του α/α χώρου τα οποία καλούσαν για προσυγκέντρωση στην Καμάρα.

Το ΚΚΕ πιστό στην τακτική της απομόνωσης πραγματοποίησε ξεχωριστή πορεία μία ώρα νωρίτερα.

Η πορεία αφού διέσχισε την οδό Εθνικής Αμύνης έστριψε στην Τσιμισκή και κατευθύνθηκε προς το Αμερικανικό προξενείο όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ. Η πορεία συνέχισε επί της Τσιμισκή και διαμέσου της Βενιζέλου βρέθηκε στην Εγνατία.

Περίπου στις 8 το βράδυ και ενώ η πορεία έτεινε προς το τέλος της μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της οδού Σωκράτους μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση με δακρυγόνα. Παρόλα αυτά η πορεία συνεχίστηκε ανεπηρέαστη προς το ΑΠΘ.

Ενώ ο κύριος όγκος της πορείας είχε καταφτάσει στο Πολυτεχνείο, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην Θεολογική σχολή, όταν ομάδες νεαρών επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ με βόμβες μολότωφ.

Τα επεισόδια αν και χαμηλής έντασης αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του Κράτους ώστε να επιβάλλουν την νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει στα πανεπιστήμια ο νέος υπεραυταρχικός νόμος πλαίσιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΣΥ και οι φασίστες του ΛΑΟΣ.

Περίπου στις 21:30 πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη επιχείρηση δυνάμεων των ΜΑΤ που εισέβαλαν μαζικά στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ από την Θεολογική και απο την κεντρική πύλη του πανεπιστημίου, χτυπώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους και πνίγοντας με δακρυγόνα ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη.

Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να εισβάλουν ακόμη και στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου όπου εκείνη την ώρα λάμβανε χώρα εκδήλωση με τον Θάνο Μικρούτσικο παρουσία ολόκληρου του πρυτανικού συμβουλίου. Κατά την εισβολή σημειώθηκαν και δυο συλλήψεις.

Φοιτητές και πανεπιστημιακοί που βρίσκονταν στον χώρο ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα έφτιαξαν αλυσίδες και απαίτησαν την αποχώρηση της αστυνομίας από τους χώρους του ΑΠΘ. Αφού ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ΜΑΤ προς την ΔΕΘ, μέλη των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν μια μικρή πορεία ως την Καμάρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής και υπέρ της προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου.