Θήβα : Αναστήλωση της προτομής του επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου

Θήβα : Αναστήλωση της προτομής του επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου

Θήβα

Αναστήλωση της προτομής του επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου

 

Η προτομή  επαναστάτη μαρξιστή και τροτσκιστή Παντελή Πουλιόπουλου είχε τοποθετηθεί από το Δεκέμβρη του 2006 σε κεντρικό σημείο της Θήβας, της  πόλης στην οποία γεννήθηκε το  1900.

Μυστηριωδώς, πριν ενάμισι χρόνο η προτομή «κλάπηκε» – και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο έγινε στοιχειώδης έρευνα. Πολλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος, εκτελεσμένος από τους Ιταλούς φασίστες τον Ιούνιο του 1943 στο Κούρνοβο μαζί με 106 άλλους κομμουνιστές και τρεις συντρόφους του τροτσκιστές, ενοχλούσε. Τους φασίστες και τους αστούς, για την αντιπολεμική του δράση στο μέτωπο της Μικρασίας, για την κομμουνιστική διεθνιστική του στάση στο Μακεδονικό και σε όλα τα ζητήματα καταπίεσης των μειονοτήτων και την επαναστατική του τοποθέτηση στο πλευρό της εργατικής τάξης. Αλλά και τους σταλινικούς που δεν του συγχώρησαν την τοποθέτησή του στο πλευρό της αριστερής αντιπολίτευσης και αργότερα στην Τέταρτη Διεθνή, στο  πλευρό του Τρότσκι.  Γι’ αυτό μέχρι σήμερα ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, δεν έχει αποκατασταθεί από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, 11.30 π.μ. γίνεται εκδήλωση για την αποκατάσταση του μνημείου του μεγάλου επαναστάτη μαρξιστή, οργανωμένη από την Ανοιχτή Επιτροπή για τη Μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου. Συμμετέχουν  τα Εργατικά Κέντρα Θήβας και Λειβαδιάς και κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς. Εκ μέρους του ΕΕΚ θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του με επικεφαλής τον γ. γραμματέα του Σάββα Μιχαήλ.

Θ.Κ.