ΤΟ 18 ΑΝΩ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το (στεγνό) πρόγραμμα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις 15/4/2014 ο διευθυντής ψυχίατρος Αλ. Κυρούσης εκ μέρους της θεραπευτικής ομάδας και ο Ηρ. Γκότσης εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στη λειτουργική κατάρρευση τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του ΕΣΥ:
διαθεσιμότητες των οδηγών του 18 ΑΝΩ, που αποτελούν μέλη της θεραπευτικής ομάδας, σε μια ήδη υποστελεχωμένη μονάδα, μείωση στο ≈ του αναγκαίου ποσού για τις τοξικολογικές εξετάσεις ούρων, τεράστιες περικοπές στις δαπάνες για την τροφοδοσία και τις γενικότερες ανάγκες λειτουργίας των 33 δομών, που στήθηκαν με την αυτοθυσία και το μόχθο των θεραπευτών του, άρνηση του Υπουργείου να διορίσει καθηγητές στο σχολείο του 18 ΑΝΩ, εν κρυπτώ απόφαση τοποθέτησης του Διοικητή του ΨΝΑ ως εκπροσώπου του 18 ΑΝΩ στα θεσμικά όργανα, στη θέση του Διευθυντή της Μονάδας, όπως γινόταν από την ίδρυσή της μέχρι τώρα, άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον του 18 ΑΝΩ μετά το fast track κλείσιμο του ΨΝΑ.
Εκ μέρους του «Σωματείου υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18 ΑΝΩ», η Κατερίνα Μάτσα κάλεσε σε ενιαία δράση όλους τους παρευρισκόμενους μαζί με τους φορείς που εκπροσωπούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, για την υπεράσπιση της αυτόνομης από το Ψυχιατρείο λειτουργίας του 18 ΑΝΩ, της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας του, της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης. Ενάντια στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών απεξάρτησης και ψυχικής υγείας, ενάντια στο fast track κλείσιμο του ΨΝΑ και στα σχέδια υποβάθμισης του 18 ΑΝΩ, στα πλαίσια της συνολικής κατάρρευσης του ΕΣΥ.
Εκ μέρους των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο απεξαρτημένος Μάριος Ατζέμης, εκφράζοντας την αγωνία των ανθρώπων που έχουν γνωρίσει την κόλαση των ναρκωτικών, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στους κρατούντες:
non passaran. Μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη όλοι όσοι δίνουν τη μάχη για τη ζωή δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να καταστρέψει το 18 ΑΝΩ και να εκμηδενίσει τους ίδιους.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εργαζόμενοι και επιστημονικό προσωπικό του ΨΝΑ, από τον ΟΚΑΝΑ και αριστερά κόμματα.
«Κάτω τα χέρια από το 18 ΑΝΩ. Η μάχη τώρα αρχίζει», αναφέρει η θεραπευτική ομάδα του 18 ΑΝΩ