του Γίαννη Αγγέλη

Τα στοιχεία ξεπερνούν τα όρια της πιο εφιαλτικής φαντασίας! Το 2020, την χρονιά της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε όλες -πλην των ΗΠΑ- τις χώρες του ΝΑΤΟ σε δαπάνες για εξοπλισμούς.

Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης γιατί τα έδωσε στην δημοσιότητα το ΝΑΤΟ σε έκθεση του γενικού γραμματέα του Jens Stoltenberg.

Την χρονιά της πρωτοφανούς ύφεσης στην οικονομία, με χιλιάδες νεκρούς από τον covid και άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει γιατρούς και εκπαιδευτικούς, με δραματικές μειώσεις στις δαπάνες για την Υγεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τραμπ για αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς. Ολόκληρη η εφιαλτική αλήθεια αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί και έδωσε στην δημοσιότητα το ΝΑΤΟ για το 2020.

H μικρή Ελλάς ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την πρώτη θέση!

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Τουρκία την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «πολεμοχαρή» έχει περιορίσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της μέσα στην πανδημία στο 1,85% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα διαθέτει το 2,68% του ΑΕΠ.

Συνολικά, όπως βεβαιώνεται από πλευράς ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια οι εξοπλιστικές δαπάνες είχαν αυξητική τάση από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε συνυπογραφεί από τις χώρες μέλη, με μοναδική στιγμή διακοπής αυτής της αυξητικής τάσης από πολλές χώρες το 2020 εξ αιτίας της πανδημίας. Όχι όμως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αύξησε τις δαπάνες αυτές κατά 675 εκατ. ευρώ!

Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει από πριν τους αριθμούς δεν αναφέρει ούτε μία λέξη γι’ αυτό.

Το 2020 την χρονιά της πανδημίας κατ’ εντολήν Τραμπ οι εξοπλιστικές δαπάνες συνολικά χτύπησαν ρεκόρ ξεπερνώντας τα 930 δις ευρώ, ήτοι σχεδόν ένα τρις δολάρια περίπου όσο ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και οπωσδήποτε μεγαλύτερο από το ποσό που οι χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα 7 χρόνια…

Από το ποσό αυτό των 930 δις ευρώ τα 271 δις προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ μαζί με τον Καναδά.

Συνολικά οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. οδηγήθηκαν σε αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών το 2020, με 11 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ να διαθέτουν πλέον τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Και ανάμεσα στις χώρες αυτές η Ελλάδα ξοδεύει τα περισσότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης…

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τις δαπάνες από τα 4,761 δις ευρώ που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σε 5,436 δις ευρώ.

Και βέβαια το 2021 αυτό επαναλαμβάνεται με την αύξηση αυτή να προέρχεται από τους πόρους που η κυβέρνηση κόβει από την Υγεία και την Παιδεία. Όλα αυτά με τους νεκρούς να οδεύουν προς τις 7.500 και τα νοσοκομεία να έχουν πάθει έμφραγμα.

* πηγή φωτογραφίας και γραφήματος: ιστοσελίδα ΝΑΤΟ