Ελλάδα
Το 89% δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα της εκπαίδευσης
Ούτε στο κόστος της φοίτησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα στα δύο νοικοκυριά σε 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat για το 2016, το 41% των νοικοκυριών στην ΕΕ δυσκολεύτηκε να πληρώσει το κόστος των εξόδων για τη φοίτηση στην εκπαίδευση.
Τα έξοδα για αυτήν περιλαμβάνουν δίδακτρα, εγγραφές, αμοιβές εξετάσεων, βιβλία, σχολικές εκδρομές, έξοδα κυλικείου και άλλα έξοδα.
Την πρωτιά δυσκολίας για χώρες εντός ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα, όπου το 89% των νοικοκυριών δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της εκπαίδευσης.
Τη σκυτάλη παίρνει, αμέσως μετά η Κύπρος με το 82% των νοικοκυριών να μην μπορεί να πληρώσει τα έξοδα της φοίτησης. Ακολουθεί η Ρουμανία και η Κροατία με 77-78%, η Ουγγαρία με 76%, η Βουλγαρία με 75%.
Βάσει της έρευνας το υψηλότερο ποσοστό έχει η Σερβία (η οποία υπενθυμίζεται πως είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ).
Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτή την έρευνα:
1) Αν ανοίξουμε λίγο το χάρτη της Ευρώπης και σημειώσουμε τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνουν οι παραπάνω χώρες, θα καταλάβουμε ότι πλήττονται κυρίως χώρες των Βαλκανίων, αλλά και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία.
2) Παρότι η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί για να εκτιμήσει το επίπεδο δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, είναι σαφές πως η μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία είναι αυτή που πλήττεται πρωτίστως.
Η νέα γενιά πετιέται εκτός εκπαίδευσης γιατί πολύ απλά οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά έξοδα για αυτήν. Η νέα γενιά οδηγείται σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο, σε ένα αβέβαιο μέλλον, δεδομένου ότι δεν βγαίνει μόνο εκτός εκπαίδευσης αλλά ταυτόχρονα και εκτός εργασίας, με τα ποσοστά ανεργίας στους νέους να είναι αντίστοιχα υψηλά.
Γ.Γ.