της Κατερίνας Μάτσα

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η τελευταία έκθεση της ΟΛΑΦ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), που τεκμηριώνει μια αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε, ότι η FRONTEX γνώριζε και συγκάλυπτε την αλήθεια των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές, συμμετέχοντας και η ίδια σε πολλές από αυτές. Από το Μάρτη 2020 μέχρι το Σεπτέμβρη 2021 συμμετείχε σε 222 επιχειρήσεις (Κ. Ζαφειρόπουλος Εφ. Συν. 29/7/2022). Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία τόσο βίαια, που πολλοί έχασαν τη ζωή τους, πνίγηκαν στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Ο διεφθαρμένος πρώην αρχηγός της FRONTEX Φ. Λετζέρι υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση μετά την αποκάλυψη από την ΟΛΑΦ συντριπτικών στοιχείων διαφθοράς σε βάρος του. Οι επιχειρήσεις, όμως, συνεχίζονται με τις ευλογίες της ΕΕ. Σε δημόσια εκδήλωση, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν ευχαρίστησε την Ελλάδα, λέγοντας ότι «δρα ως η ευρωπαϊκή μας ασπίδα» και υποσχέθηκε 700 εκατομ. ευρώ για να βοηθήσει τις συνοριακές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους (Fortress Greece – Rosa Vasilaki -13/7/2022 – Politics, New Left Review side tracks). Το αν αυτή η δουλειά συνεπάγεται κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθόλου δεν τους απασχολεί…

Ο απερχόμενος εκτελεστικός διευθυντής του Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Κένεθ Ροθ, δήλωσε πρόσφατα ότι «το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει υποθέσεις παράνομων pushbacks καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα, γιατί δεν έχει δικαιολογία γι’ αυτό που κάνει» (Documento, 31/7/2022).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που λειτουργεί με όπλο της το ψέμα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με βάση πάντα το συμφέρον της, ισχυρίζεται ότι τα περί επαναπροωθήσεων είναι προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης, των αριστερών ΜΜΕ και των ΜΚΟ. Εξ άλλου τις διαψεύδει και η (διορισμένη και ελεγχόμενη από την κυβέρνηση ) Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία παραπέμφθηκε από την κυβέρνηση η βαρειά κατηγορία, που έφτασε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν από μόνα τους.

To τελευταίο έγκλημα των ελληνικών αρχών έγινε στον Έβρο, στις 14 Ιουλίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις πρόσφυγες στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας. Ο ένας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ οι άλλοι δύο εξαναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να πέσουν στο ποτάμι για να περάσουν στην τουρκική όχθη χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Μετά, η Αστυνομία επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές τους 50 πρόσφυγες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- αφού πρώτα τους άφησαν σε νησίδα του Έβρου χωρίς νερό και φαγητό, παρά τις επίμονες εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων να σταλεί βοήθεια (βλ. Δ. Αγγελίδη, Εφ. Συν. 27/7/22).

Πριν από ένα περίπου μήνα ο υπουργός αντι-μεταναστευτικής πολιτικής Ν. Μηταράκης βράβευσε σε ειδική τελετή τον πρώην αρχηγό του ελληνικού λιμενικού Θ. Κλιάρη, επί των ημερών του οποίου αγνοούνται πάνω από 40.000 πρόσφυγες, που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφτηκαν ως αφίξεις στην Ελλάδα. Σε απλά ελληνικά επαναπροωθήθηκαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή χιλιάδες πνιγμένους!

Με τέτοιους τρόπους η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τις αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα κατά 90%, όπως επαίρεται ο υπουργός. Ζητά, μάλιστα, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να ενισχύσει το τείχος του Εβρου!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει αντιμεταναστευτικούς νόμους, τον ένα μετά τον άλλο, δημιουργεί περίκλειστα, τεράστια στρατόπεδα προσφύγων, όπου δεν μπορεί να μπει κανένας, ούτε βεβαίως δημοσιογράφος, που θα μπορούσε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τη συστηματική καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Με τη βοήθεια των «δικών της» ΜΜΕ καλλιεργεί ένα ξενοφοβικό κλίμα, που εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά προπαγάνδα, για να ενισχύσει μέσα στην κοινωνία ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές.

Αυτή η απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει απλά την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής και των εγκλημάτων της.