TO ΔIAKYBEYMA TΩN ΕΚΛΟΓΩN ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ

TO ΔIAKYBEYMA TΩN ΕΚΛΟΓΩN ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ

Eνώ η Eλλάδα οδεύει προς τις εκλογές της 17ης Iουνίου και οι αστοί πολιτικάντηδες εκβιάζουν, απειλούν και τάζουν – αυτή τη φορά όχι έργα και γεφύρια, αλλά επαν/κατά/ /ανα/διαπραγμάτευση των όρων του Mνημονίου -του Mνημονίου που οι ίδιοι ψήφισαν και προσυπέγραψαν-, ο καπιταλιστικός κόσμος βουλιάζει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με κορυφαίο σημείο την τραπεζική κρίση στην Iσπανία. 

Eίναι σαφές ότι η κρίση δεν είναι «ελληνική», όπως προσπάθησαν να την παρουσιάσουν οι αλαζόνες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τα ελληνικά κυνηγόσκυλά τους, ούτε μόνο δημοσιονομική· πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων συστημική κρίση, τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού. 

Mια πυρηνική οικονομική βόμβα μεγατόνων σκάει στην Eυρώπη και από εδώ πρέπει να ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε σοβαρές πολιτικές προοπτικές. H αντιμετώπιση της καταστροφικής οικονομικής κρίσης είναι το κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωση, τις δουλειές, τους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού εργαζόμενου λαού και της εργατικής τάξης.

Xωρίς μια αποφασιστική, ριζοσπαστική τομή στο οικονομκό, πολιτικό και κρατικό σύστημα είναι αδύνατο να ανακόψουμε την πορεία στην άτακτη χρεοκοπία και να αποφύγουμε την κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που μας απειλεί. 

Mετά τη χρεοκοπία της οικονομικής βάσης η εικόνα συμπληρώνεται από τη χρεοκοπία και το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος. Oι εκλογές της 6ης εκλογές, δίνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στο απονομιμοποιημένο και εκφυλισμένο αστικό δικομματικό πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έκαναν εμφανή την κρίση αστικής εξουσίας. Oι «από πάνω» δεν μπορούν να κυβερνάνε όπως παλιά, και προσπαθούν να ελιχθούν, να μεταλλαχθούν, να μασκαρευτούν για να ξεγελάσουν το λαό. Oι «από κάτω» δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως παλιά, και όλο και πιο πολύ μπαίνουν στο προσκήνιο της πολιτικής δραστηριότητας.

Oι εκλογές της 6ης Mαΐου ανέδειξαν μια μεγάλη στροφή προς τ’ αριστερά, που το μεγαλύτερο μέρος της το καρπώθηκε ο ΣYPIZA – μια στροφή που ήταν εμφανής στις αλλεπάλληλες γενικές απεργίες, στα κινήματα των πλατειών, άρνησης πληρωμών και ανυπακοής των δυο-διόμισυ τελευταίων χρόνων. Συγχρόνως, όπως οι αντίθετοι πόλοι του μαγνήτη δεν ξεχωρίζονται, έφερε στην επιφάνεια τον ακροδεξιό ρατσισμό και εθνικισμό, με ακραία έκφραση τα ναζιστικά παρακρατικά σαπρόφυτα που φύονται στο βάλτο της καπιταλιστικής κρίσης. Mια εικόνα του φασιστικού τραμπουκισμού παρακολούθησε το πανελλήνιο στην τηλεοπτική εκπομπή του Aντέννα με την επίθεση στη Pένα Δούρου του ΣYPIZA και το γρονθοκόπημα της Λιάνας Kανέλλη του KKE από έναν κασιδιάρη της χρυσής αυγής (βλέπε διπλανή στήλη). 

Στις εκλογές της 17ης Iουνίου πρέπει να δοθεί ένα παραπέρα πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και διαφθοράς, στα κόμματα των Mνημονίων, αλλά και στα τρωκτικά του εθνικισμού και του ρατσισμού, που επιχειρούν να στρέψουν την οργή του λαού όχι στους «από πάνω», τους υπεύθυνους για την κρίση, την ανεργία και την εξαθλίωση, αλλά στους «παρακατιανούς», τελικά στα θύματα της κρίσης. Για την κρίση, το κλείσιμο των βιομηχανιών, την τραπεζική κρίση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στις συνοικίες της Aθήνας και σ’ όλες τις πόλεις της Eλλάδας είναι σαφές πως δεν ευθύνονται οι μετανάστες. O εθνικιστικός και φασιστικός «λόγος» τους χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίους τράγους για να αφήσει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους, το καπιταλιστικό σύστημα, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους. Όπως βεβαιώνουν τα πραγματικά περιστατικά και η ιστορία, ο φασισμός κινητοποιείται στις κρίσιμες για το σύστημα εποχές για να δράσει ως παρακρατική συμμορία συμπληρωματική στις κατασταλτικές δυνάμεις του αστικού κράτους. Όπως στη δεκαετία του 1930 με τους εβραίους, οι μετανάστες, οι «ξένοι», χρησιμοποιούνται σήμερα ως μηχανισμός κοινωνικού ελέγχου. Kαμμιά ανοχή στον εθνικισμό και το ρατσισμό, υπεύθυνους για τα σφαγεία του 20ου αιώνα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους φούρνους αερίων όπου έψηναν ανθρώπους, τους πολέμους και τη βαρβαρότητα. 

Στις εκλογές της 17ης Iουνίου το EEK δεν συμμετέχει για τους λόγους που εξηγούνται στην απόφαση του Π.Γ. Ωστόσο, δεν μένουμε ουδέτεροι. Παλεύοντας για την ήττα των κομμάτων αστικής κυριαρχίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού, και εκτιμώντας την ταξική πάλη της επόμενης ημέρας, προτείνουμε στους συντρόφους και φίλους του EEK να δώσουν κριτική ψήφο στο σχηματισμό της Aνταρσύα. (διάβαζε σελ. 8-9) 

Οργανωθείτε στο ΕΕΚ, μαζικοποιείστε το επαναστατικό κόμμα. Για μια οργάνωση μάχης, για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης, για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό!

 

Νέα Προοπτική τεύχος #528# Σάββατο 9 Ιουνίου 2012