του Σαλάχ Αλ-Μούσα

Το Ισραήλ διαπραγματεύεται να αγοράσει λιμάνι στην Κύπρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του βήματος και ποια η σχέση του με την πρωτοβουλία Μπάιντεν;

Εισαγωγή:

Μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή που απειλεί τον λαό της Παλαιστίνης στην βομβαρδιζόμενη ανηλεώς από το Ισραήλ και πολιορκημένη από ξηράς, θαλάσσης και αέρος Γάζα, και λόγω των μαζικών εσωτερικών διαμαρτυριών στο Δημοκρατικό Κόμμα για την ανοικτά φιλο-σιωνιστική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ, κατασκευάζουν πλωτό λιμάνι, ανοικτά της Γάζας. Στο λιμάνι αυτό θα ξεφορτώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πρώτο πλοίο, με 200 τόνους ρύζι και αλεύρι ξεκίνησε την Τρίτη 12 Μαρτίου από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου, αφού προηγουμένως υπέστη την επιθεώρηση του στρατού του Ισραήλ που έτσι επικυρώνει την επικυριαρχία του… και θέλει μάλιστα να εμφανίζεται ως διασφαλιστής της διεθνούς νομιμότητας και φροντίδας για τις ζωές των Παλαιστινίων της Γάζας –τους ίδιους Παλαιστίνιους που μαζικά βομβαρδίζει και σκοτώνει κατά και εξαφανίζει την πόλη και τα χωριά και τους καταυλισμούς προσφύγων κατά χιλιάδες, καταστρέφοντας σπίτια, τα δίκτυα ηλεκτρικού, νερού, αποχέτευσης, νοσοκομεία και δομές υγείας– ενώ η πείνα και οι αρρώστειες θερίζουν.

Όμως, παράλληλα, εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η επιχείρηση εξαγοράς ενός λιμανιού της Κύπρου από το κράτος του Ισραήλ. O IDF θα είναι εδώ το πραγματικό αφεντικό! Λιμάνι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έξω από τη Γάζα, εξαγορά λιμανιού της Κύπρου από το Ισραήλ, έλεγχος των φορτίων από τον IDF, πίσω την ανθρωπιστική βοήθεια κάτι δυσβάστακτο ετοιμάζεται για τον Παλαιστινιακό λαό. Τα σχέδια εκτοπισμού και εξανδραποδισμού του Αραβικού Παλαιστινιακού λαού της Γάζας, σε μεγάλο βαθμό και της Δυτικής Όχθης βρίσκονται σε κίνηση. Μια νέα Νάκμπα, ένα νέο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης είναι σε εξέλιξη.

Και σε αυτό το έγκλημα συμβάλλουν αποφασιστικά, ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος της Δύσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα και η μικρή Κύπρος, της οποίας το 40 τοις εκατό βρίσκεται υπό κατοχή. Αλλά επιδοκιμάζει και συνεργεί στην κατοχή ενός άλλου λαού, του φιλικού λαού της Παλαιστίνης...
                                                                    Θ.Κ.

Μια μέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, η Iσραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε την είδηση για την πρόθεση του Ισραήλ να αγοράσει ένα από τα λιμάνια της Κύπρου.

Το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ ανακοίνωσε -το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου- ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Uzi Yitzhaki, επικεφαλής της Israeli Ports Company, θα αναχωρήσει για την Κύπρο τη Δευτέρα (11/3), για να συζητήσει το ενδεχόμενο αγοράς ενός από τα λιμάνια του νησιού, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Η ισραηλινή κίνηση εγείρει πολλά ερωτηματικά, ειδικά καθώς έρχεται σε μια στιγμή που το Τελ Αβίβ σφίγγει την πολιορκία του στη Γάζα και αρνείται να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων διελεύσεων, παρά τον εκτεταμένο λιμό στη Λωρίδα και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ισραηλινής κίνησης; Ποια είναι η σχέση της με τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ και το λιμάνι που σκοπεύει να δημιουργήσει η Αμερική στη Γάζα;

Σημείο ελέγχου

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι με την αγορά ενός λιμανιού στην Κύπρο το Τελ Αβίβ επιδιώκει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους:

* Ο πρώτος είναι η χρήση του λιμανιού για την επιθεώρηση πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πριν φτάσουν στο λιμάνι που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη κατασκευάζουν στις ακτές της Γάζας.

* Δεύτερος στόχος είναι η άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα λιμάνια του Ισραήλ.

Η ιδέα της αγοράς ενός λιμανιού στην Κύπρο για να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Γάζα είναι ένα προχωρημένο βήμα. Μέσω αυτού, το Ισραήλ επιδιώκει να πετύχει 4 στόχους:

* Ανασχεδιασμός της Λωρίδας της Γάζας με τη δημιουργία νέων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι η έκφραση αυτού που ονομάζεται “επόμενη μέρα”, μετά το τέλος του πολέμου – φυσικά σύμφωνα με τα ισραηλινά και αμερικανικά οράματα.

* Ενίσχυση της ασφάλειας, δηλαδή του στρατιωτικο-αστυνομικού και οικονομικού ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε το Ισραήλ να παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής για οτιδήποτε εισέρχεται και εξέρχεται από τη Λωρίδα.

* Το Ισραήλ συνειδητοποιεί ότι αυτός ο πόλεμος έχει δημιουργήσει νέες αντιλήψεις για τη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπορεί πλέον να μείνει σιωπηλός μπροστά στη συνεχιζόμενη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκεί εδώ και 17 χρόνια. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι μια από τις αιτίες της έκρηξης που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι η ισραηλινή πολιορκία που εφαρμόζεται στη Γάζα, και ως εκ τούτου το Ισραήλ, μετά το τέλος αυτού του πολέμου, απαιτείται να άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας – μια προοπτική που δεν θα την αποδεχτεί χωρίς να έχει μια τελική και αποφασιστική λέξη επ’ αυτού.

* Το Ισραήλ θέλει επίσης να “ανακουφίσει” το βάρος ή την αμηχανία της Αιγύπτου, ύστερα από το μπλοκάρισμα χιλιάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα της Ράφα χωρίς να μπορέσουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω ισραηλινών επιθεωρήσεων.

Η αγορά του λιμανιού δεν σημαίνει απαραίτητα ακύρωση του ρόλου του, όσο απομάκρυνση της αμηχανίας εκ μέρους του, όταν γίνονται ρυθμίσεις σχετικά με το πέρασμα της Ράφα.

Επίσης, μεταξύ των στόχων που επιδιώκει το Ισραήλ είναι να παράσχει ροή ανακούφισης στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της θάλασσας και όχι μέσω της διέλευσης της Ράφα, ώστε να μπορεί να διαιωνίσει αυτόν τον πόλεμο βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα του, η οποία είναι απόλυτα συνεπής με το αμερικανικό όραμα για την πορεία των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλιά ιδέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα μέσω των λιμανιών της Κύπρου δεν είναι νέα, καθώς το Ισραήλ είχε συμφωνήσει προηγουμένως, το 2018, μετά από διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, να δημιουργήσει ένα θαλάσσιο λιμάνι που θα εξυπηρετεί τη Λωρίδα της Γάζας στην Κύπρο. Η διαπραγματευτική συμφωνία τότε, περιελάμβανε την επιστροφή των σορών δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνταν από το κίνημα [της Χαμάς], σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στους Times of Israel.

Ωστόσο, «το Τελ Αβίβ εκείνη την εποχή ήταν λιγότερο διφορούμενο σχετικά με τους στόχους του πίσω από την έγκριση του θαλάσσιου διαδρόμου και το λιμάνι, και τη δυνατότητα να περάσουν λαθραία όπλα στη Λωρίδα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το ισραηλινό κανάλι Hadashot εκείνη την εποχή επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας -τον οποίο χαρακτήρισε υψηλόβαθμο- ότι το ισραηλινό σχέδιο θα παρουσιαζόταν απευθείας στους κατοίκους της Γάζας, «παρακάμπτοντας τη Χαμάς».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε: «Θα παρουσιάσουμε απευθείας το σχέδιο και θα τους εξηγήσουμε: Αυτό είναι δυνατό, αυτό είναι το τίμημα, αποδεχτείτε ή απορρίψτε», σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ρεπορτάζ οι Times of Israel.

Αναγκαστική μετακίνηση πέρα από τη θάλασσα

Οι παρατηρητές φοβούνται ότι η αναβίωση του παλιού σχεδίου είναι μέρος των προσπαθειών τού Ισραήλ να εκτοπίσει βίαια τους κατοίκους της Γάζας από τη Λωρίδα.

Το βήμα συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη σιωπηλή και συστηματική αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ξεκινώντας με τη χρήση του όπλου της πείνας και την καταστροφή της υποδομής στη Λωρίδα, μετατρέποντάς την σε τόπο ακατάλληλο για ζωή. Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας τίθεται στα χέρια του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει παράκαμψη του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και προορίζεται να βοηθήσει όσους θέλουν να φύγουν από τη Λωρίδα να το κάνουν μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ αρνείται την επιστροφή των κατοίκων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και δεν αποσύρεται από αυτήν, είναι μια ένδειξη ότι το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στο γενικό του σχέδιο να αδειάσει τη Λωρίδα της Γάζας από τον [Αραβικό Παλαιστινιακό] πληθυσμό της.